A focitudás a magyarok mellett szól, de nemcsak ez számít a sorsdöntő meccsen

Legfontosabb

2024. június 23. – 16:35

A focitudás a magyarok mellett szól, de nemcsak ez számít a sorsdöntő meccsen
Szoboszlai Dominik még nem volt eredményes Eb-n, a skótok ellen jön az újabb esély – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország és Skócia eddig nemhogy Európa- vagy világbajnokságon nem játszott egymással, de még selejtezőben sem sorsolták össze a két nemzetet, csak barátságos találkozókat kötött le egymással a két szövetség. 2004-ben a magyarok idegenben nyertek 3–0-ra, ekkor még Lothar Matthäus volt a kapitány. 2018-ban a Leekens-korszak reménytelenségére egy skótok elleni hazai vereség is rámutatott (0–1).

Ezúttal izgalmasabb, nyíltabb, szenvedélyesebb összecsapásra nem is lehetne számítani, mert a döntetlennel jó eséllyel mindkét csapat elbúcsúzik az Eb-től, míg egy sikerrel a skótok biztosan, a magyarok szerencsével mehetnek tovább. A kiegyenlítettségről elég talán csak annyit írni, hogy mindkét csapat sikerét 2,6-os szorzóval díjazzák a fogadóirodák.

Most Skócia története legnagyobb lehetősége előtt áll, mert hiába szerepelt eddig nyolc vb-n és négy Eb-n, a továbbjutás mindannyiszor elmaradt, a kieséses szakasz álom maradt.

Már a sorsolás pillanatában látszódott, hogy ez az a meccs, ami leginkább nyerhető, elég csak a világranglistás pozíciókat nézni: Magyarország a 27., Skócia a 39. helyen áll. A skótok is úgy gondolkodtak, hogy nekik ezt a meccset kell hozniuk, és valamelyest ők jobb hangulatban várják, mert a svájciak ellen egy 1–1-es döntetlent értek el. Mindkét kapitány, Marco Rossi és kollégája, Steve Clarke is elmondta, hogy egy ilyen meccsre nem kell extra motiváció, a játékosok enélkül is érzik a tétet. Clarke azért tartani fog egy utolsó feltüzelős beszédet, és hisz abban, hogy egy kicsivel jobb lesz az ő felállásuk. Még akkor is, ha a védelem oszlopa, Ryan Porteous az első meccsen kapott piros lapja miatt nem lehet ott a pályán még most sem.

Futballtudásban, technikában a magyarok a skótok felett állnak, eddig ezt valamennyi szakértő elmondta, Skócia viszont az első perctől az utolsóig képes azt megtenni, amiben a legerősebb. A párharcok provokálásában például, és lövöldözni fogják a labdákat a tizenhatoson belülre, a magyar védelem pedig ilyen nyomással biztosan nem szembesült az előző években.

Kétszázezer skót drukker érkezett Németországba, közülük csak 25-30 ezren lehetnek ott a stadionban, az egész biztos, hogy hazai pályát fognak teremteni a csapatuknak, hangosabbak lesznek, mint a magyarok. Teli torokból fogják énekelni a himnuszukat, ezt már a németek és a svájciak is megtapasztalhatták, akiknek esélyük sem volt túlharsogni őket.

A skótoknak a védelem összerakása jelenti a legnagyobb gondot, mert Kieran Tierney sérülése miatt kiesett, várhatóan Scott McKenna fog játszani a bal oldalon, aki Dániában légióskodik. Az angol lapok rendre megemlítették, hogy amikor a Real Sociedad játékosa hiányzott, akkor sikertelenek voltak, például az ukránok elleni vb-playoffban, míg a spanyolok elleni 2–0-s sikernél (ez az utóbbi időszak legkomolyabb eredménye részükről) az egyik legfontosabb embere volt a csapatnak.

A középpálya bal oldalán Andy Robertson játszik majd, aki Szoboszlai csapattársa a Liverpoolban, a pontrúgásai, beadásai veszélyesek, senkinek sem kell bemutatni. Ugyanez igaz Scott McTominayre, a Manchester United játékosától várják a skótok a támadások szervezését, a legfontosabb passzokat.

Scott McTominay – Fotó: Ozan Kose / AFP
Scott McTominay – Fotó: Ozan Kose / AFP

A 23 éves Billy Gilmour tehetségéről is kérdezték a magyar kapitányt, nagyon bíznak benne a másik oldalon. A Brighton játékosa 30. válogatottságára készül, de eddig még csak egy gólt ért el. Ő lehet a mérleg nyelve vasárnap este.

Vagy az Aston Villa csatára, John McGinn, akinek nem ment mostanában olyan jól a válogatottban, mint a klubjában, de egyszer minden sorozat megszakadhat. Sopronban élő magyar rokonai vannak, miután az apja testvére egy magyar nőtt vett feleségül, nem szívesen szomorítaná el őket, de a sárga földig issza le magát, ha megvan a siker – nyilatkozta szombaton.

A magyar válogatott erejéről sokat elmond majd az utolsó csoportmeccs. Az elsődleges nem is az lenne, hogy a támadószekcióból valaki betaláljon. Hanem az, hogy a védelmi stabilitás végre összeálljon. Örömteli lenne, ha Willi Orbán két gyenge meccs után vezérré válna. Előfordulhat, hogy Botka Endre lesz a jobbján, mert a 34 éves Fiolából sokat kivett az eddigi két 90 perc. A középpályán Callum Styles is ott lehet, aki Angliában nőtt fel, és mivel brusztolni kell minden egyes labdáért, hasznos lehet a felfogása mellett a robbanékonysága is.

A meccs azért is történelmi, mert az argentin Facundo Tello vezeti, és nagy kérdés, milyen szemléletben. Ha minden apróságot lefúj, az nem tetszik majd a skótoknak, de a stílusa biztosan idegen lesz a magyaroknak is. Mindkét csapatnak alkalmazkodnia kell hozzá, miközben a feszültséget nyilván az első perctől igyekszik majd kordában tartani.

A magyar kapitány, Rossi eddig hiányolta a szerencsét, ha az most a csapata mellé áll, a győzelem összejöhet. Aztán pedig lehet szurkolni a spanyoloknak, olaszoknak, angoloknak, ahogy már levezettük, hogy 2016 után ismét magyar továbbjutást ünnepelhessenek a drukkerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!