Skócia-Magyarország 0-1

Skócia-Magyarország 0-1
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Utolsó csoportmeccsén a magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Skóciát, és ezzel az A csoportban megszerezte a harmadik helyet a futball-Európa-bajnokságon. Az csak később derül ki, hogy ez a három pont elég lesz-e a 16 közé jutásért.

A skótoknak nem volt kapu felé tartó lövése, nekünk több lehetőségünk is volt, Bolla távoli lövése és Orbán közelről, a felső lécet érintő (lesgyanús) fejese említhető, de idetehetjük gyorsan azt is, hogy Szoboszlai távoli lövése zárta a félidőt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Félidő
Skócia Skócia 0 - 0 Magyarország Magyarország

Nem valami sok.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A bíró szerint veszélyesen lépett oda Hendrynek, miközben mindketten a labdáért sprinteltek.

Sárga lap
Magyarország Schäfer András  (Durvaság)
Magyarország Magyarország

„Nem hiszem el!” „Hogy bírta kihagyni!?” „Jó, hogy nem fejelte be, mindenki kiöntötte volna a sörét!” – hangzottak fel az üvöltések Orbán Willi veszélyes, ám leshelyzetes fejesénél a falusi kocsmában.

Varga Barnabás fejét rúgták le majdnem, 23 méterről lőhetett Szoboszlai, de nem lőtt, hanem benyeste a sorfal mögé a hosszú kapufa mellé, Orbán pedig közvetlen közelről fejelve találta el a felső léc tetejét. Lesgyanús helyzet volt, egyben egy óriási lehetőség is.

Feltámadtunk, az elmúlt percekben kicsit kezdeményezőbb lett a magyar csapat játéka, és mintha éreznék is, hogy mit lehetne most kezdeni a labdával. Kerkez balról érkező beadása egész veszélyesnek tűnt, de pont annyira tudtak beleérni a skótok, hogy ne legyen belőle lövési-fejelési lehetőség, majd Sallai bombázott egyet távolról, de Gunn-nak nem kellett játékba avatkoznia a kapuban.

Borzasztó rossz volt látni a meccs első felében, ahogy a magyarok alárendelt szerepet játszottak, de az utóbbi percek nyújtottak némi enyhet. A Veszprém vármegyei kocsma közönsége – ahonnan részben közvetítjük a fejleményeket – is egyre többször hördül fel, zeng olykor a „harcoljatok!”. Mindenesetre a harcosság megvan, csak előbb legyen gól, mint piros lap.

Styles volt harcos a skót kapu előtt, egy elveszettnek tűnő labdát szerzett vissza, fel is borították. A labda mögé természetesen Szoboszlai Dominik állt oda, de a 27 méteres, szinte teljesen középről érkező szabadrúgás a sorfalon megpattanva ment szögletre.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Dan Ndoye megszerezte a vezetést a nyomasztó német fölény ellenére az A csoport másik meccsén a svájciaknak. Ez azt jelenti, a svájciak átvették a vezetést a csoportban 7 ponttal, a németeknek jelen állás szerint 6, a skótoknak 2, a magyaroknak 1 pontjuk van.

De csak kisszöglet volt, a beadás skót fejről jött ki, Bolla pedig nem tudta elhozni a kipattanót. A skótok azonnal megindultak, de végül az szakította félbe a támadásukat, hogy Botka a földön maradt a szöglet után – Hendry könyökölte le.

McGinn vágta át a labdát a másik oldalra, Orbán keményen odalépett neki közben. Egyelőre 7-4 a javunkra a szabálytalanságok száma, de ennél sokkal többnek tűnik a magyar faultok száma.

Sárga lap
Magyarország Orbán Willi  (Durvaság)
Magyarország Magyarország

Nagy fölényben játszanak a németek a párhuzamosan zajló svájciak elleni csoportmeccsen, majdnem vezetést szereztek, de a VAR nem adta meg a csapat találatát. Jellemző a mérkőzésükre, hogy 79 százalékban birtokolják a labdát, három lövésük volt eddig, egy még kaput is talált a svájciak nullájával szemben.

Eközben a kocsmában: „Sárga, ajajajajaj, miért, miért?” – üvöltött fel egy szurkoló kétségbeesetten Styles lapjánál. Később egy „miért kell pofára esni?” is elhangzott Kerkez szabálytalanságánál. A kivetítő is megkezdte működését, akkora ováció övezte ezt, mintha a válogatott most nyerte volna meg az Eb-t.

Remek elgondolás volt középen indítani a Freiburg játékosát, de Hendry sajnos nagyon jól helyezkedett, elhalászta a labdát a már sprintelő Sallai elől. Egyelőre egyébként – Bolla nagy lövését leszámítva – Sallai a legaktívabb, legveszélyesebb emberünk.

Labda helyett McGinn lábát találta el, övé a meccs első sárgája.

Sárga lap
Magyarország Styles Callum  (Durvaság)
Magyarország Magyarország

Túl mélyre ment a labda, amit nem tudott befutni a bal oldalvonal előtt. Óriási küzdelem megy a középpályán, a skótok apránként építenek, mi egyelőre átengedjük a kezdeményezést nekik.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Mialatt vita megy azon a kocsmában, kellett volna-e az udvarra kivetítő, Bolla helyzeténél már volt egy felhördülés a nevét nem vállaló Veszprém vármegyei ivóban. Idővel győztek a projektoristák, a kerthelyiség is kap egy vetítést. Közben elhangzott a „nyílt sisakos küzdelem” terminus technicus is.

Ha nem ért volna bele fejjel, nagy veszély lett volna a magyar kapu előtt. A labdaszerzésből egyből fordult a magyar csapat, Bolla eresztett meg egy távoli lövést, ami pont meg is pattant Gunn kapus előtt, aki ezért nem is merte fogni, csak kiütötte.

Miközben a meccs egyelőre skót dominanciát hoz, mutassuk meg, hogy melegített a skót tábor:

Kisebb, taktikai szabálytalanságok voltak ezek, a másodikból a tizenhatoson belülre tudtak ívelni a skótok, de nem tudtak belőle veszélyt teremteni, ráadásul ők maguk is szabálytalankodtak aztán.

Magyarország kezdett, Schäfer végezte el a kezdőrúgást, amit aztán meg is kellett ismételnie, mert volt egy átrohanó magyar játékos, a balszélen volt valaki kicsit túlbuzgó, és még az első sípszó előtt elkezdett a skót kapu felé sprintelni.

Elkezdődött a mérkőzés
Skócia Skócia 0 - 0 Magyarország Magyarország

Természetesen egy magyar kocsmában nézzük a Skócia elleni derbit, ahol a feszültség máris tetten érhető. A meg nem nevezett Balaton-felvidéki vendéglátóipari egységben egy méretes gyerekcsoport érkezése idegessé tette a kocsmárost, de tartja a frontot. A himnuszokat mindenesetre az egész helyiség közönsége megbabonázva figyelte.

Fotó: Molnár Zoltán / Telex
Fotó: Molnár Zoltán / Telex

A legeslegfontosabb mérkőzés számunkra, mindent bele fogunk adni a legvégsőkig, mondta Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport bejelenkezésében. Rossi kitért a kezdőcsapatba frissen bekerült Callum Styles és Botka Endre formájára, szerinte mindketten rendben lesznek, jól játszanak majd.

Skóciára térve elmondta, hogy nincs meglepetés a skótok felállásában és kezdőcsapatában, de soha nem tudja az ember megjósolni, hogy az ellenfele milyen formában játszik majd. Fizikális mérkőzésre számít a kapitány, amin egy-egy kisebb momentum dönthet, remélhetőleg a mi javunkra. Nagy skót nyomásra számít, amit viszonozni kívánnak, „ha ők futnak, lefutjuk őket, ha ők presszionálnak, visszapresszionálunk”, nem maradhatunk le semmiben mögöttük.

Elárulta az UEFA a Népszavának, mily magyar ismert személyek kaptak akkreditációt a stuttgarti stadion VIP-szektorába. Az Országgyűlés elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a kormánya három minisztere kért és kapott akkreditációt az európai fociszövetségtől. Így Orbánon kívül Kövér László házelnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf védelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ott lesznek.

Orbánt az első, Svájc elleni meccsen is látni lehetett, a második, németek ellenin pedig Pintér Sándort, Gulyás Gergelyt és Szalay-Bobrovniczky Kristófot is lehetett látni. Olvasónk pedig képet küldött lapunknak a DVSC-mezben feszítő Kósa Lajos országgyűlési képviselőről, amint a Mercedes-Benz Múzeumban szemlél régi autókat.

Ami első látásra kicsit meglepő, hiszen a 2016-os Eb-t még Ausztria 2-0-s legyőzésével kezdtük, az pedig nem is volt olyan rég, azóta viszont valóban nem nyertünk. Sorban az Izland elleni 1-1 és a portugálok elleni parádés 3-3 jött a 2016-os csoportkörben, majd a Belgium elleni búcsú a nyolcaddöntőben. Három éve, a 2020-ról 2021-re csúsztatott Eb-n nem lett meg a továbbjutás, Portugália 3-1-re nyert ellenünk, majd jött a franciák elleni 1-1 és a németek elleni 2-2, amelyen pár percen múlt csak a siker és vele a bravúros továbbjutás.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A nyolcmeccses nyeretlen sorozat majdnem Eb-rekord, a Szovjetunió, majd későbbi Oroszország 1988 és 2004 között kilenc Eb-meccsen nem tudott nyerni.

A skót edzőlegenda, Sir Alex Ferguson, aki két BL-győzelmet is elért a Manchester Uniteddel, megdicsérte a válogatottat, szerinte fantasztikus munkát végeztek eddig. Élvezzék a meccsét, úgy búcsúzott el tőlük. Skócia peches volt az eddigi nagy focitornákon, de most – történetükben először – továbbjuthatnak. Mucsi Zoltán válaszolt erre úgy, hogy lélekben ott lesznek velük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!