2-0-ra nyertek a németek, Rossi szerint a bíró nyújtotta a legrosszabb teljesítményt

2024. június 19. – 17:13

frissítve

2-0-ra nyertek a németek, Rossi szerint a bíró nyújtotta a legrosszabb teljesítményt
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán kísérte volna haza a labdát, Havertz azonban addig tologatta agresszíven, hogy be tudott lépni elé, végül a magyar kapus kellett, hogy ne legyen ebből gól.

Az ezt követő szögletből Andrichnek volt egy nagy kapáslövése, de Bolla azt is szögletre fejelte, a második pontrúgás után pedig sikerült tisztázni.

Fotó: Heiko Becker / Reuters
Fotó: Heiko Becker / Reuters

Az első percek rohanása után kicsit lenyugodtak a csapatok, ami abban mutatkozott meg, hogy a németek elkezdték birtokolni a labdát, és egy csomó passz után Kroos próbált meg Gündoganhoz ívelni, de elmérte a beadást, így Gulácsi rúghatta ki a labdát. A magyar csapatot egyelőre ez sem lepte meg, nagyon szervezetten védekeztek.

A magyar válogatott most az első perctől kezdve bátor játékkal lépett fel, egyből letámadták a németeket, amivel sikerült is meglepni a védelmüket. Neuer ébersége és tisztázása kellett ahhoz, hogy ne kerüljenek rögtön hátrányba. Igaz viszont, hogy a németek is hamar helyzetbe kerültek a meccs elején, de Gulácsi magabiztosan védte Havertz lövését.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Nagy rohanással kezdődött a meccs, amiből nagy következtetéseket nem lehet levonni, de egyelőre úgy tűnik, hogy a magyar válogatott sokkal nagyobb elánnal játszik, mint Svájc ellen az első félidőben. Ettől még a németeknek is volt helyzete, Havertz lövése azonban nem okozott kihívást Gulácsinak.

A kezdőrúgás után rögtön Szoboszlai szerzett labdát, és el is robogott a magyar csapat a néemt kapuig, Neuer azonban a helyén volt, így nem volt az olaszok elleni albán gólhoz hasonló gyorsaságú találat itt is.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A magyarok fehér szerelésben, a németek az eladási rekordot döntő rózsaszínben. A meccset a német válogatott kezdte.

Elkezdődött a mérkőzés
Németország Németország 0 - 0 Magyarország Magyarország

A magyar szövetségi kapitány a meccs nyilatkozott erről az M4 riporterének, és arról beszélt, hogy emiatt koncentráltan oda kell figyelni a részletekre, le kell fedni az üres tereket, és a középső védőkkel meg kell törni a németek vonalait. Szerinte kompaktan kell játszani, Toni Kroost pedig külön kiemelte, mint azt a játékost, akire nagy nyomást kell helyezni, és nem szabad engedni, hogy előre tudjon játszani.

A labdabirtoklásnál pedig okosan be kell futni azokat a tereket, amiket meghagynak előttünk.

Rossz az elmúlt három napban úgy érezte, hogy „rendben vannak a srácok”, fel vannak készülve és szeretnék bizonyítani, hogy igazából ők milyen játékosok ,mert az első meccs első félidejében nem tudtak felérni önmagukhoz. Azt ismét kiemelte, hogy a svájci meccs második félidejéből kell kiindulni, és mint mondta, úgy hiszi, legalább teljesítmény szintjén máshogy tudnak majd teljesíteni.

Helyszíni tudósítás

A magyar kapitány, Marco Rossi magyarul mondta a helyszíni kivetítőn, hogy jöjjön az összeállítás. A műsorközlő pedig bemutatta a csapatot. A legnagyobb tapsot természetesen Szoboszlai kapta. Eközben a játékosok melegítettek, Sallai pedig egy jó nagy gólt ragasztott a bal felsőbe. A meccsen is jó lenne ilyet látni. Mucsi Zoltán arról beszélt, hogy az egyik álom már teljesült, most jöhet a másik. Nehéz lesz a továbbjutás, de mindenki a csapattal van. 23 perccel a kezdés előtt jött a Nélküled.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A helyszíni kivetítőn visszajátszották a német-skót góljait, és megmutatták, milyen hatást váltottak ki a találatok a szurkolói zónákban. Bejátszották a magyar gólt is, Varga Barnabás fejesét és Gulácsi bravúrjait is, amit megünnepeltek a stadionban lévő drukkerek. Előtte a kiválasztott magyar dal szólt, Korda Györgytől a Reptér.

A német kezdőben egyetlen változtatás sincsen, Marco Rossi viszont több helyen is változtatott: a védelemből Szalai és Lang került ki, a helyükön a teljesen felépült Dárdai és az előző meccsen a középpályán kezdő Fiola játszanak majd, utóbbi helyére pedig Bolla került.

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich, Kroos – Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz

Magyarország: Gulácsi – Fiola, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Ádám, Schäfer, Kerkez – Salla, Szoboszlai – Varga Barnabás

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„Négy éve ez volt az első alkalom, hogy szégyelltem a csapatom játékát az első félidőben” – mondta a Svájc elleni nyitómeccsről Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint Németország ellen az esélytelenség is motiválhatja a csapatát. „Németország a legkeményebb rivális, de megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Papíron, sőt, nem csak papíron jobb nálunk az ellenfél, ezen senki sem sértődhet meg, sőt, még inkább motiválhat a tény, hogy bravúrra legyünk képesek. Tökéletes meccs kell. Mindenkitől száz százalék kell, ha már 110 nem lehetséges” – mondta Rossi a szerdai meccs előtti sajtótájékoztatón Stuttgartban.

A németek kapitánya, Julian Nagelsmann azt mondta, arra számít, hogy a magyar csapat támadóbb felfogásban lép majd pályára, mint tették azt a svájciak ellen. „A sikerünknek több kulcsa is lehet. A magyarok a beadásoknál és fejjel nagyon jók, a szabadrúgásokkal pedig mindig veszélyes helyzeteket tudnak teremteni, függetlenül attól, hogy melyik csatáruk van éppen a pályán. Ezért nem szabad sokat szabálytalankodnunk a tizenhatosunk környékén. A gyengeségeikbe nem akarok részletesen belemenni, de ezek között vannak olyanok, amelyek nekünk lehetőséget adnak a győzelemre” – vélekedett Nagelsmann.

Az UEFA a rutinos holland játékvezetőre, a 41 éves Danny Makkelie-re bízta a német-magyar meccs levezetését. A civilben rendőrként dolgozó bíró több nagy meccsen is közreműködött az elmúlt években, 2020-ban ő fújta a sípot a Sevilla-Inter Európa-liga-döntőn, az előző Európa-bajnokságon négy meccset is vezetett, köztük az angol-német nyolcaddöntőt és az angol-dán elődöntőt, és szerepelt a 2022-es katari világbajnokságon is. A mostani Eb-n ez lesz az első mérkőzése. A magyar válogatottnak korábban három meccset vezetett:

  • 2017. szeptember 3-án 1-0-ra kikaptunk a portugáloktól vb-selejtezőn a Groupama Arénában, ezen a meccsen Priskin Tamást kiállította;
  • 2021. szeptember 5-én Tiranában 1-0-ra kikaptunk az albánoktól vb-selejtezőn;
  • 2023. november 19-én 3-1-re vertük Montenegrót Eb-selejtezőn a Puskás Arénában.
Danny Makkelie a Barcelona-Napoli Bajnokok Ligája nyolcaddöntőn 2024. március 12-én – Fotó: Jose Breton / NurPhoto / AFP
Danny Makkelie a Barcelona-Napoli Bajnokok Ligája nyolcaddöntőn 2024. március 12-én – Fotó: Jose Breton / NurPhoto / AFP

A külügyminisztérium megerősítette a konzuli szolgálatot Stuttgartban, mert arra számítanak, hogy tízezernél is több magyar szurkoló lesz kint a németek elleni mérkőzésen. Összesen tizenegy konzul segíti a magyar drukkereket a városban, ők a repülőterén, a vasútállomáson, a szurkolói zónában, a stadionnál és a vonulás során is szolgálatot teljesítenek. A külügy adatai szerint összesen 2282-en regisztráltak konzuli védelemre, ez a valaha mért legmagasabb szám futballmérkőzés előtt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Több ezer magyar szurkoló vonult szerda délután a 18 órakor kezdődő Németország-Magyarország Európa-bajnoki csoportmérkőzés helyszínére, a stuttgarti MHP Arénába. A drukkerek déltől a Mittlerer Schlossgartennél gyülekeztek, majd 14 órakor indultak el a találkozási ponttól a stadion felé. A menet eleje 15 óra után néhány perccel érkezett meg az Arénához. Az MTI szerint a vonuláson nagyságrendileg ugyanannyi drukker vett részt, mint múlt szombaton Kölnben.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Igaz, nem mostanában. Eb-n kétszer jutott négyes döntőbe a magyar válogatott, 1964-ben bronzérmes, 1972-ben negyedik lett, és mindkét esetben vereséggel kezdtek. A legutóbbi Eb is jó emlék lehet, 2021-ben a portugálok elleni 0-3 után a vb-címvédő franciák ellen 1-1-et játszott a válogatott a Puskás Arénában. Vb-n is volt hasonló feltámadás, 1966-ban a válogatott remek játékkal verte a vb-címvédő brazilokat 3-1-re.

A jelenlegi erőviszonyokat tekintve egy esetleges németek elleni siker most hasonló hatású lenne, mint az volt.

Azért is fontos a mai meccs, mert a hat csoport harmadik helyezettje közül csak négy jut tovább, így nemcsak minden pontnak, hanem minden gólnak is nagy jelentősége van. Jelenleg a csoportharmadikok különversenyében a magyarok az utolsók, de a második teljes kör után sokkal tisztább lesz a kép. Az viszont biztos, hogy egy győzelemmel és negatív gólkülönbséggel nagyon nehéz lesz a 16 közé továbblépni. Erről részletesen reggeli elemzésünkben írtunk.

Helyszíni tudósítóink kedden Stuttgartban kérdeztek német és magyar szurkolókat arról, hogy mire számítanak a szerdai meccsen, és természetesen mindenki a saját csapatát hozta ki győztesnek. A németek legjobb esetben is csak egy, a skótokénál tisztesebb helytállást látnak a magyarokban, de olyan is volt, aki sima német győzelmet a vizionált.

A magyar drukkerek természetesen nem számítanak sima meccsre, és elismerik a németek játékerejét, de a legtöbben úgy érezték, hogy meg tudjuk tréfálni az elmúlt évek mélyrepülése után ismét erősnek tűnő német válogatottat. A magyar csapat egyébként az elmúlt években rendre a nagyobb csapatok ellen tudott meglepetéseket okozni, a németektől az utóbbi három meccsen nem kapott ki, de most talán minden eddiginél nagyobb bravúr kellene a döntetlenhez is.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!