Eb-selejtező: Magyarország–Bulgária 3-0

2023. március 27. – 20:33

frissítve

Eb-selejtező: Magyarország–Bulgária 3-0
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

De ebből most nem lett gól, hiába adta be jól Szoboszlai, Naumov megfogta a labdát.

Az egész első félidőben feltűnő, hogy a magyar csapat jobbszélen mennyire erős Bollának, de leginkább Szoboszlainak köszönhetően. Utóbbi gyakran 2-3 bolgár gyűrűjében viszi a labdát, kifejezetten veszélyes minden mozdulata, és agresszíven támadja a néha zavartnak tűnő védőket. A szabadrúgást is ő harcolta ki, ahogy a négy játékos közé ment a labdával, amíg az egyik védő fel nem rúgta, hogy aztán a szabadot maga Szoboszlai értékesítse gyönyörűen. Nagyon szépen látni, hogy Szoboszlai egészen más minőséget képvisel, mint bármelyik bolgár mezőnyjátékos.

Nemcsak kiharcolta, hanem be is lőtte a szabadrúgást a bal felső sarokba. A védőkön is megpattant, Naumov is hozzáért, de ezt nem tudta védeni a bolgár kapus.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Szoboszlai lábára taposott rá Karabeljov, durván 25 méterről lőheti el ugyanő.

Gyönyörű támadást vezetett a magyar csapat, Bolla és Szoboszlai összjátéka után utóbbi indult meg a szélen, és adta be a középre befutó Bollának. Ebből viszont végül nem lett veszélyes helyzet, Bollától elpattant a labda, és a túloldalon érkező Kerkez sem tudott beleérni.

Ugyan a magyarok még mindig többet támadnak, de Bulgária mintha egy kicsit jobban észbe kapott volna, míg mi talán fél fokkal visszavettünk. Ettől függetlenül nagyon jól működik a magyaroknál a letámadás az ellenfél télfelén, a bolgárok a félpálya környékétől képtelenek folyamatos játékra. Gyakran addig passzolgatják hátrafelé a labdát, amíg az egyik védő kénytelen előre bikázni. Feltűnő egyébként, hogy a bolgár csapat jobboldalról sebezhető leginkább, Bolla és Szoboszlai rendszeresen veszélyt jelentenek a szélen.

Iliev érkezett egy középre beadott labdára, de elpattant tőle a labda, így a magyar kapus simán elhárította a veszélyt.

Bolla kapott szép labdát a szélen, meg is indult belőle, de a bolgár kapus jól jött ki, és le tudott csapni a labdára. Naumovra egyébként eddig a bekapott gól ellenére nem nagyon lehet panasz, védenie is kellett már egyszer Ádám Martin lövésénél.

Egyértelműen kijelenthető, hogy jobban, dinamikusabban és veszélyesebben játszanak a magyarok, és teljesen megérdemelten vezetünk. A bolgárok a labdát alig bírják megtartani, miközben a magyarok folyamatosan letámadnak, Szoboszlai egy alkalommal az ellenfél tizenhatosának a közelében harcolt ki bedobást egy vendég kirúgás után. Szoboszlai egyébként Vécsei gólja után nem sokkal egészen veszélyesen lőtt távolról, amivel akár meg lehetett volna a második gól is.

Építkezni viszont nem nagyon tudnak, mert a magyar játékosok továbbra is nagyon eredményesen zavarják őket. Főleg Szoboszlai jeleskedik ebben, többször is sikerült már megzavarnia a bolgár ellenfelét.

Egy szögletvariáció után többször is kijött a labda a kapusról, de végül harmadjára sikerült bekotorni a kapuba. Lényegében az első helyzetből gól lett, nem is érdemtelenül, mert nagyon harcosan küzdöttek a labdáért a magyar játékosok, és több hibát is ki tudtak kényszeríteni, egy ilyenből lett a gólt megelőző szöglet is.

Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

Az első percekben elég agresszívan letámadott a magyar csapat, majd egy kis hátul passzolgatás után Bolla kapott hosszú labdát, de nem tudta elérni.

Telt ház előtt játszik a Puskás Arénában a magyar válogatott, a mérkőzést a török Halil Umut Meler vezeti.

Legalábbis ha Rossin múlik, a szakvezető ugyanis vasárnap ismét elnézést kért az észtek elleni meccsen kő-papír-ollózó Szoboszlai és Sallai miatt, mint mondta, szövetségi kapitányként ő a felelős a pályán történtekért. Szerinte lehet olyan, hogy Szoboszlai átadja a végrehajtást másnak, de akkor sem így, ilyen többet nem lesz – ő van kijelölve, és ha jól érzi magát, nem is kell átadnia.

Az érintett játékosok egyébként jóval lazábban reagálták le a dolgot, Szoboszlai a meccs után arról beszélt, hogy ez nem az egóról szólt, csak mindketten szerettek volna tizenegyest rúgni. Azt is hozzátette, hogy ha bement volna Sallai lövése, akkor az egészből nem lett volna ekkora ügy.

Hogy a csapatnál mennyire veszik komolyan az egészet, jól mutatja Schäfer András szombati tiktokja is, ahol a tükör előtt kő-papír-ollózik, mondván, gyakorolnia kell a következő válogatott meccsekre. Ez a videó a vasárnapi sajtótájékoztatón is felmerült, Szoboszlai viccesen csak annyit mondott rá, hogy attól nem kell félni, hogy Schäfer lövi majd a büntetőket (többek közt azért sem, mert éppen sérült).

A Transfermarkt adatbázisa szerint 4-4 millió eurós becsült értékkel Kiril Deszpodov és Filip Krasztev a két legértékesebb játékos a bolgároknál. Mindketten a hazai bajnokságban játszanak, bár a 21 éves Krasztev a belga Lommelből játszik kölcsönben a Levszki Szófiánál, bár a kezdőbe nem fért be. Deszpodov pedig játszott az olasz Cagliariban is, de 2021-ben végleg hazatért a Ludogorecbe.

Ezzel szemben a Transfermarkt szerint kilenc olyan magyar játékos van, akik értékesebbek a két bolgárnál. Szoboszlai 35 millióval kimagaslik, de Szalai Attila, Sallai Roland, Orbán Willi és Kerkez Milos piaci árát is legalább 10 millió euróra becsülik. Ez alapján a magyar válogatott kerete biztosan erősebb és értékesebb papíron, mint a bolgár.

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a vasárnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, egyáltalán nem számít könnyű mérkőzésre hétfőn a bolgárok ellen. Mint mondta, biztosan szeretnék kijavítani a pénteki vereséget, ami egyébként véleménye szerint simán lehetett volna döntetlen is.

Azt is elmondta, hogy Bulgária nehéz ellenfél lesz, mert nagyon atletikus csapat jó erőnléttel, elöl gyors, robbanékony játékosokkal, akiknek nem szabad teret adni, a középpályája és a védelme pedig szilárd.

„Akkor vagyunk sikeresek, ha csapatként alázatosan állunk a találkozóhoz. Ahhoz, hogy nyerjünk, százszázalékosan ott kell lennünk fejben és hozzáállásban, mert hiába győztük le Angliát kétszer is, tudjuk, hogy nem azon a szinten vagyunk”

– mondta Rossi, hozzátéve, hogy bár az elmúlt évek és a papírforma alapján a magyar csapat a csoport másik esélyese a szerbek mellett, de ahogy nekik sikerült borítani Anglia és Németország ellen, úgy erre bármikor sor kerülhet a kárukra is.

A csapatkapitány Szoboszlai arról beszélt, hogy a szurkolók most egyértelműen a csoport megnyerését várják a csapattól, de nem szeretné, ha a csapat átvenné ezt a nyomást, szerinte nem szabad ezzel foglalkozni. A 22 éves játékos egyáltalán nem biztos abban, hogy az ellenfelek visszaállnak majd védekezni a magyarok ellen, szerinte ez nagyban függ a saját játékuktól is.

Magyarország: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Vécsei, Kerkez – Sallai, Ádám, Szoboszlai

Bulgária: Naumov – Sztojanov, Antov, Galabov, Markov – Petkov, Gruev, Karabeljov, N. Iliev – Deszpodov, Delev

Mladen Krstajić, a bolgárok tavaly kinevezett szövetségi kapitánya a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, a Montenegrótól elszenvedett vereség miatt nagy nyomás alatt vannak, de bizonyítani akarnak, és motivált becsvágyó együttest ígért.

„A fiatal játékosainknak persze lesznek hibái, de győzelmei is” – fogalmazott a szerb szakember, aki szerint a csapata nem érdemelt vereséget a pénteki nyitófordulóban. Krstajić hangsúlyozta, játékosai ugyan elfáradtak, de két nap elég volt a regenerálódáshoz, így felkészülten várják a hétfői összecsapást, a magyar csapatot pedig fizikálisan és taktikailag is jónak nevezte.

A Werder Bremen futballistája, Ilia Gruev a sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint arról beszélt, hogy a magyar válogatott magját a Bundesligában szereplő játékosok adják, akik egytől egyig kiváló játékosok, ők a magyar csapat erősségei.

Mladen Krstajić szövetségi kapitány (k) és Ilia Gruev középpályás (j) a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő bolgár labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2023. március 26-án – Fotó: Mónus Márton / MTI
Mladen Krstajić szövetségi kapitány (k) és Ilia Gruev középpályás (j) a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő bolgár labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a Puskás Arénában 2023. március 26-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

A G csoportban a magyar válogatott az egyetlen, amely még nem játszotta le az első Eb-selejtezős meccsét, csütörtökön azonban így is pályára lépett, a Puskás Arénában 1-0-ra verte meg az észteket az idei első mérkőzésén. Ahogy írtuk, komoly hiba nem volt a barátságos meccsen, de egyértelmű volt, hogy a komolyabb játékerőt képviselő bolgárok ellen ennél több kell majd, pláne tétmeccsen. A magyar győzelem azért is fontos lenne, mert ezzel a válogatott megtehetné az első lépést afelé, hogy az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki közvetlenül egy nagy tornára.

A bolgárok pénteken már lejátszották az első selejtezős meccsüket játszották le a továbbjutó helyre nem igazán várt Montenegró ellen, némi meglepetésre azonban hazai pályán 1-0-ra kikaptak. Ez volt az első vereségük azóta, hogy tavaly júliusban kinevezték Mladen Krstajićot a csapat élére, így valószínűleg extrán bizonyítani akarnak majd ma este. És hát persze azért is, mert két vereséggel rögtön elég nagy hátrányba kerülnének a csoportban.

A két csapat eddig huszonháromszor találkozott egymással, ebből tizenháromszor a magyarok, ötször a bolgárok nyertek, ötször pedig döntetlen született. A magyar csapat persze sem emiatt, sem pedig a bolgárok pénteki veresége miatt nem dőlhet hátra, 1975 májusa óta ugyanis csak egyszer sikerült megvernie a mai ellenfelét. Igaz, a három évvel ezelőtti 3-1-es győzelem pótselejtezős döntőt ért, ahol aztán Szoboszlai emlékezetes góljával 2-1-re győzött a válogatott Izland ellen, és kijutott az Eb-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!