A kötelezőt hozta a futballválogatott, többet nem az észtek elleni 1-0-val

2023. március 23. – 21:24

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelező győzelemmel, de nem lehengerlő játékkal nyitotta a magyar futballválogatott 2023-at – Észtország ellen nyertek 1-0-ra Ádám Martin fejesgóljával a Puskás Arénában. Komoly hiba nem volt a barátságos meccsen, de hétfőn, a bolgárok elleni Eb-selejtezőn ennél mindenképp több kell majd.

Az első öt percben két kisebb lehetősége is volt a magyar csapatnak az észt kapu előtt, ezek alapján úgy is tűnhetett volna, hogy Marco Rossi csapata nagy elánnal kezd neki a meccsnek, ám a bátran letámadó, harcosan kezdő észtek gyorsan – és váratlanul – megakasztották a magyar lendületet. Olyannyira, hogy a meccs első nagy védését Dibusz Dénesnek kellett bemutatnia, a 16. percben Rauno Sappinen közeli lövését kellett hárítania.

A magyar válogatott nagyjából a 25. percre kezdett éledezni, félóra játék után pedig már egyértelműen nálunk volt az irányítás. Ennek meg is lett az eredménye, a 37. percben Vécsei Bálint ugratta ki kitűnő labdával Bolla Bendegúzt, aki jobbal a rövid felsőbe bombázott. Csakhogy a videóbírózás után érvénytelenítették a gólt, hajszállal, de les volt. Négy perccel később viszont már nem volt mit videózni, egy szöglet után a válogatottba két év után visszatérő Kalmár Zsolt lőtt vissza egy labdát középről, Ádám Martin pedig határozottan a kapuba fejelt – a Dél-Koreában légióskodó korábbi NB I.-gólkirálynak ez volt az első találata a válogatottban.

Ádám Martin ünnepli az első válogatottbeli gólját az észtek ellen – Fotó: Mónus Márton / MTI
Ádám Martin ünnepli az első válogatottbeli gólját az észtek ellen – Fotó: Mónus Márton / MTI

A második félidő szintén kiegyenlített játékkal indult, eleinte inkább Dibusznak, mint észt kollégájának, Karl Heinnek volt védenivalója. 20 perc után ismét fölénybe került a magyar válogatott, előbb Szoboszlai Dominik vette célba 17 méterről a jobb alsót, majd Kerkez Milos tört kapura, és mivel Nikita Baranov – a videóbíró megerősítése alapján – felborította, tizenegyes jöhetett. Szoboszlai és Sallai Roland kő-papír-ollóval döntött arról, ki végezze el a büntetőt, utóbbi nyert, ám nem rúgott elég jól, a (számára) jobbra érkező lövést jól érezte Hein, és megfogta a 11-est, ezzel maradt az 1-0-s magyar vezetés.

A 78. percben a röviddel előtte beállt újonc, Csoboth Kevin lövése miatt hördülhetett fel a közönség, ám a bal felsőbe tartó labdát Hein nagy bravúrral védte. A hajrában egyértelműen Csoboth volt nemcsak a magyar válogatott, de mindkét csapat legaktívabb játékosa, megduplázni viszont ő sem tudta a magyar előnyt – ami azért egy ránézésre is megnyugtatóbb eredmény lett volna a világranglista 109. helyezettje ellen az Eb-selejtezők rajtjára készülve. (Magyarország 36. a legfrissebb ranglistán.)

A magyar csapat hétfőn, Bulgária ellen kezdi meg a 2024-es, németországi Európa-bajnokság selejtezőit. A selejtezőcsoport első meccseit pénteken játsszák, Bulgária Montenegrót, Szerbia Litvániát fogadja majd.

Magyarország–Észtország 1-0

  • Puskás Aréna, 40 ezer néző, v.: Walter Altmann (osztrák)
  • gól: Ádám Martin 41.
  • sárga lap: Szoboszlai (59.), illetve Baranov (70.), Tunjov (81.)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!