A végét ellazázták a spanyolok: Spanyolország – Németország 1-1

2022. november 27. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferran Torres helyett beállt Alvaro Moratának 29 gólja van a válogatottban, ezzel ő a rekorder a mostani spanyol keretben.

Csere
A. Morata F. Torres
ESP Spanyolország

Busquets borította fel Gündogant, ezért kaptak a németek szabadrúgást a kaputól 28-30 méterre, bal oldalról. A labdát a balhátvéd Raum nagyon rossz ütemben és pontatlanul ívelte keresztbe, így az kiment anélkül, hogy bárki hozzáért volna – igaz, minden német játékos, aki hozzáérhetett volna, lesen volt.

De a baloldali beadás Simon kezében köt ki.

Elkezdődött a második félidő
ESP Spanyolország 0 : 0 Németország GER

Az első félidő 45 perce alatt a labda 68 százalékban volt a spanyoloknál, akiknek több veszélyes támadásuk volt, mint a németeknek, de 1-1 kaput eltaláló lövése volt mindkét csapatnak. Hétszer szabálytalankodtak a spanyolok, nyolcszor a németek, ebből a szempontból kiegyenlített a játék.

A spanyol dominancia leglátványosabban a passzok számában mutatkozik meg: 324-et teljesítettek a spanyolok, 143-at a németek. A whoscored így értékelte a két csapat játékosainak első félidei teljesítményét:

Olmo ívelt keresztbe a szabadrúgásból, a német védelem elég nagy zavarba hozta önmagát, végül egy lövési kísérlet pattant szögletre egy védőről. A sarokrúgás, akárcsak az előző négy, veszélytelen volt, ezzel véget is ért a félidő.

Félidő
ESP Spanyolország 0 : 0 Németország GER

A rendes játékidő utolsó mozzanata Rüdiger jobbról, tizenhatoson belülről, de éles szögből leadott lövése volt, amit Simon ki tudott öklözni.

Ezért járt a sárga a Barcelona 34 éves védekező középpályásának.

Sárga lap
S. Busquets
ESP Spanyolország

Kimmich végezhetett el szabadrúgást, a németek középhátvédje teljes üresen fejelhetett, nem jelentett neki problémát gólt szerezni. De a videóbíró jelezte, hogy a német védő hamarabb mozdult, így lesen kapta a labdát, maradt a 0-0.

A németek jobbhátvédje, Thilo Kehrer egy ügyetlen megmozdulása után a spanyolok előtt lehetett volna ígéretes helyzet, szóval Kehrer inkább szabálytalankodott egyet, jogos volt a sárga a West Ham 26 éves védőjének.

Sárga lap
T. Kehrer
GER Németország

A balról beívelt labda Torres elé került, aki nem kapásból lőtt, hanem levette, igazított rajta, így Musiala már bele tudott vetődni a lövésbe. A harmadik szögletből még ennyi veszély se volt.

65 százalékban a spanyoloknál van a labda, akik gyorsan járatják a labdát, ez már nem a csigalassú, unalmas tiki-taka, hanem annak egy felturbózott változata. A két tinédzsert, Pedrit és Gavit nehezen tudják megállítani a németek. A spanyolok továbbra is inkább a széleken próbálják megbontani a német vonalakat, a hátulról felpasszolt labdákkal Olmot és Torrest keresik leggyakrabban.

Az elmúlt 10-15 percben leginkább a kapusok bizonytalankodásai okoztak gondot mindkét oldalon, Simon és Neuer is rosszul passzolt ki a mezőnybe egy-egy hazaadást, az eladott labdákat az ellenfél azonnal próbálta kapura lőni, de vagy mellé ment, vagy elakadt egy blokkban.

ha nem lett volna már korábban lesen Dani Olmo, aki a baloldalon lódult meg – mint látható, túlságosan is gyorsan. Igaz, Torresnek ettől még kb. tíz méterről illett volna nem fölé bombáznia.

Nagy lendületet vett, és egy Musialától kapott labdát olyan 25-30 méterről olyan 25-30 méterrel (na jó, annyival nem, de nagyon sokkal) fölé bikázott.

A spanyol csatár egyedül kapta a német kapu közelében a labdát, de lövés előtt még lépett egyet vele, így a lövésbe bele tudott lépni egy német védő, majd Neuer könnyedén fel tudta szedni az így erejét vesztett labdát.

A németek támadtak, már úgy tűnt, hogy elhal a középső akció, mert Unai Simonhoz, a spanyolok 25 éves kapusához kerül a labda, de ő laposan, rosszul akart megjátszani, a tizenhatos sarkánál a német Gnabryhoz került a labda, aki egy lövőcsel és egy igazítás után mellélőtt ballal.

Középen vezettek akciót a spanyolok, már a tizenhatoson belül jutottak, amikor Pedri és Gavi addig passzolgattak egymásnak, míg egy német védő ki nem tudta vágni a labdát.

Már az első percektől egyértelműen látszott, hogy mindkét csapat magasan letámadja a másikat. A középpályánál tovább nehezen jutnak a csapatok, de a spanyolok valamelyest magabiztosabban passzolgatnak, többet van náluk a labda. Főként a széleken, Torres és Olmo elfutásaival próbálnak közelebb jutni a német kapuhoz. Két komolyabb helyzetük is volt, Olmo kapufát is lőtt.

A németek nehezebben tartják meg a labdát, a csatárok alig érnek labdához, de az egyetlen komolyabb helyzetükből nekik sem hiányzott sok a gólhoz, Simon azonban védte Gnabry lövését.

Egymás után ötször értek bele fejjel a játékosok a labdába, háromszor a németek, majd kétszer a spanyolok, mielőtt leesett volna. Mondjuk teljesen tét nélküli volt a szituáció, a felezővonal környékén fejelgettek.

A németeknek is megvolt az első támadásuk, Goretzka indult a kezdőkörből, hátulról felrúgni se tudták, jobb oldalon Gnabry, balon Müller ment, Gnabrynak sikerült jobban elmozdulnia a védőjéről, de lesre futott – igaz, az akció egyébként is elhalt a spanyol kapusban, Simonban.

Középső támadást vezettek az eddig aktívabb spanyolok, végül balra tették Dani Olmónak, az RB Lipcse csatára 17-18 méterről erős lövést eresztett a hosszú felső sarok felé, Manuel Neuernek sikerült beleérnie, így lécre ment a labda.

Jó estét kívánok, köszöntöm én is az olvasóinkat! A kezdőrúgás után a spanyolok hátrafelé játszották a labdát, majd egy baloldali akcióval próbálkoztak, bedobás lett belőle.

Elkezdődött a mérkőzés
ESP Spanyolország 0 : 0 Németország GER

A 38 éves erdélyi magyar Kovács István lesz a negyedik bíró a mérkőzésen. A katari vb-n már harmadszor tölti be ezt a szerepet, korábban az Ecuador – Katar és az Uruguay – Dél-Korea meccsen is negyedik játékvezető volt.

Spanyolország (4-3-3)

U. Simon – Carvajal, Rodri, Laporte, Alba – Gavi, Busquets, Pedri – Ferran Torres, Asensio, Olmo

Németország (4-3-3)

Neuer – Süle, Kehrer, Rüdiger, Raum – Goretzka, Kimmich, Gündogan – Musiala, Thomas Müller, Gnabry

A németek az első meccsükön sokáig vezettek, de a hajrában a vb egyik legnagyobb meglepetését okozva nyolc perc alatt 2-1-re megfordították a meccset a japánok. Japán egy zseniális szerkezeti átalakítással lényegében a semmiből szedte össze magát, erről itt írtunk taktikai elemzést.

A japánok elleni meccs kezdete előtt szájukat befogva tiltakoztak a német focisták, mert nem viselhetnek szivárványos karszalagot Katarban. A „One Love” feliratú karszalag viseléséért sárga lapot is kaphatnak a FIFA szabályai szerint.

Ma a csoport délelőtt kezdődő meccsén Costa Rica feltámadt, és megverte Japánt, ezért jelenleg Németország az egyetlen nullpontos a csoportban. A jelenlegi állás:

  • Spanyolország 3 pont
  • Japán 3 pont
  • Costa Rica 3 pont
  • Németország 0 pont

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!