A szájukat befogva tiltakoztak a német focisták, hogy nem viselhetnek szivárványos karszalagot Katarban

2022. november 23. – 14:17

A szájukat befogva tiltakoztak a német focisták, hogy nem viselhetnek szivárványos karszalagot Katarban
A német válogatott a Japán elleni vb-meccs előtt – Fotó: Molly Darlington / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A szájukat befogva álltak oda a szokásos csapatfotóhoz a német válogatott játékosai a Japán elleni vb-meccsen, ezzel tiltakoztak az ellen, hogy a katari világbajnokságon nem viselhetik a szivárványos „One Love” feliratú karszalagot, ami az LMBTQI-közösségek melletti kiállást jelképezi. Manuel Neuer, a német válogatott csapatkapitánya egy, a FIFA által is jóváhagyott karszalagot viselt a meccsen, amit a bíró is ellenőrzött. Ez így a jelek szerint rendben is volt a szervezetnek, a szájeltakarós gesztusért ugyanis nem büntették meg a csapatot.

Nancy Faeser német belügyminiszter viszont a szivárványos One Love karszalaggal érkezett a lelátóra, egyenesen a FIFA-elnök Gianni Infantino mellé.

Fotó: Federico Gambarini / picture alliance / Getty Images
Fotó: Federico Gambarini / picture alliance / Getty Images

„Ez nincs rendben, ahogy a szövetségeket nyomás alá helyezik” – mondta Faeser a mérkőzés előtt a német szövetség dohai rendezvényén tett látogatása során. „A mai időkben érthetetlen, hogy a FIFA nem akarja, hogy nyíltan kiálljanak a tolerancia mellett és a diszkrimináció ellen. Ez nem illik a mi korunkba, és nem helyénvaló az emberekkel szemben” – mondta.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) közleménye szerint „a kapitányi karszalaggal ki akartunk állni azok mellett az értékek mellett, amelyeket a német válogatottban vallunk: a sokszínűség és a kölcsönös tisztelet. Más nemzetekkel együtt szerettük volna, ha a hangunk hallatszik.

Nem politikai nyilatkozatról volt szó – az emberi jogok nem képezik vita tárgyát. Ezt természetesnek kellene venni, de még mindig nem ez a helyzet. Ezért olyan fontos számunkra ez az üzenet. Ha megtagadják tőlünk a karszalagot, az ugyanaz, mintha megtagadnák tőlünk a hangunkat. Kiállunk az álláspontunk mellett.”

A meccs előtt arról szóltak a pletykák, hogy a német válogatott mégis beleáll a szexuális kisebbségek melletti kiállásba, és a FIFA fenyegetésének ellenére szivárványos karszalagban lépnek pályára. Ez végül nem így történt, amit abból is lehetett sejteni, hogy a Japán elleni meccs előtt nem sokkal Thomas Müller arról írt Facebook-bejegyzésében, hogy:

csalódni fog, aki azt várja, hogy feladják álmaikat és céljaikat pusztán azért, hogy még egyértelműbbé tegyék politikai álláspontjukat.

A rendezők már korábban jelezték, hogy nem tűrik meg a lelátókon a szivárványos jelképeket, és ebben a FIFA is partner: következetesen „politikai” állásfoglalásnak minősíti ezek használatát.

Korábban több válogatott (köztük Németország) is jelezte, hogy a FIFA által felajánlott lehetőségek (#FootballUnitesTheWorld-, #SaveThePlanet- vagy #ProtectChildren-feliratok) helyett szivárványos karszalagban lépnek majd pályára Katarban. Erre válaszul bekeményített a nemzetközi szövetség, és az először belengetett pénzbírság helyett már azzal fenyegette a csapatokat, hogy a karszalagot viselő csapatkapitányok már a meccs kezdete előtt sárga lapot kapnak.

Ezt azzal magyarázták, hogy a szövetség hivatalos szabályzatának 13.8.1 pontja kimondja, a világversenyeken a csapatkapitányok csak a FIFA által biztosított karszalagokban léphetnek pályára. A FIFA arra nem tért ki, miért nem rendezte ezt a kérdést az érintett szövetségekkel közvetlenül a szeptemberi megkeresést követően, és miért csak órákkal az első kényes meccs előtt közölte a lehetséges retorziókat.

Ennek hatására az érintett csapatok visszakoztak, szerintük nem hozhatják olyan helyzetben a játékosaikat, hogy kapásból sárga lapos figyelmeztetéssel kezdjék a vb-meccseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!