Újabb vb-sokk: a japánok 1-0-ról fordítva nyertek Németország ellen

2022. november 23. – 16:04

Újabb vb-sokk: a japánok 1-0-ról fordítva nyertek Németország ellen
Japán játékosok gólöröme a Németország elleni vb-meccsen – Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Négy éve csúfosan leszerepelt Németország az oroszországi világbajnokságon, címvédőként még a csoportból sem jutottak tovább. Már az első meccsükön kikaptak Mexikótól, és végül mindössze 3 pontot szerezve kiestek. A német szurkolók abban reménykedtek, hogy Katarban ennél jobban kezdenek majd Neuerék.

Ehhez képest Japán rögtön a meccs elején a frászt hozta a németekre. A 9. percben egy nagyszerű kontra végén szereztek gólt, csakhogy a bíró lest jelzett, így maradt a 0-0. A németek ezután fokozatosan fölénybe kerültek, sorra jöttek a kisebb-nagyobb helyzetek, míg a japánoknak jórészt kontrákkal próbálkoztak. A japán kapusnak először Joshua Kimmich, pár perccel később pedig İlkay Gündoğan lövésénél kellett védenie. A Manchester City középpályása különösen aktív volt, több kísérlete is volt az első félidőben. Nagyon érett tehát a német gól.

Erre a 34. percig kellett várniuk: Kimmich adott zseniális indítást David Raumnak,a kilépő balhátvédet pedig elkaszálta Gonda Súicsi kapus. A bíró gondolkodás nélkül büntetőt ítélt. A tizenegyeshez Gündoğan állt oda, és magabiztosan értékesítette a büntetőt, a kapus a másik irányba vetődött.

A vezetés megszerzése után sem álltak le a németek, folyamatosan nyomás alatt tartották a japánokat. Az első félidő hosszabbításában majdnem megszületett a második német gól is. Kimmich lövését még védte a kapus, a kipattanó azonban Serge Gnabryhoz került, aki Kai Havertzhez passzolt. A Chelsea támadójának könnyű dolga volt már, pár méterről passzolhatott a kapuba, de mivel lesen volt, a bíró ezt a gólt is érvénytelenítette. Maradt az 1-0, ez is volt az első félidő végeredménye.

A második félidő is német gólszerzési lehetőséggel kezdődött. A 47. percben Gnabry kapott jó indítást a jobb szélen, lövése azonban a kapufán csattant. Öt perccel később a mindössze 19 éves Jamal Musiala kicselezte a fél japán védelmet, majd a kapu fölé bombázott. A 60. percben Gündoğan lőhetett kapura 15 méterről, ezúttal a kapufa mentette meg a japánokat az újabb német góltól.

A sokadik kihagyott helyzet majdnem megbosszulta magát. Egy perccel később Aszano Takuma került helyzetbe egy gyors kontra végén, lövése azonban elkerülte Neuer kapuját. Takuma beállítása jót tett a japánok támadójátékának, több veszélyes megindulása is volt.

A 70. percben eldőlhetett volna a meccs, de Gonda Súicsi háromszor is hatalmas bravúrral védett Gnabry próbálkozásainál. A másik oldalon Neuer is bemutatott egy nagy védést. Három perccel később már ő is tehetetlen volt, egyenlített Japán. A csereként beálló Takumi Minamino beadását pont a középen érkező Dóan Ricu elé ütötte ki a német kapus, a japán támadó pedig nem hibázott ilyen közelről.

A 83. percben jött a hidegzuhany: Aszano Takuma is betalált, már 2-1 volt a japánoknak. Egy szabadrúgás után indult meg a japán támadó, Nico Schlotterbeck sem tudta szerelni, szorongatott helyzetben, éles szögből lőtt a kapuba a kivetődő Neuer mellett.

A hátralévő percekben nagyon nyomtak a németek, Leon Goretzkának is volt egy nagy helyzete, lövése viszont elkerülte a japánok kapuját. A végén még volt egy veszélyes szabadrúgásuk, de ebből sem tudtak gólt szerezni, pedig még Neuer is felment fejelni. Maradt a 2-1, Japán okozta a katari világbajnokság másik nagy meglepetését.

Németország-Japán: 1-2

  • Gólszerzők: İlkay Gündoğan 33', Dóan Ricu 75', Aszano Takuma 83'
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!