Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2

2022. november 20. – 15:25

frissítve

Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Katar–Ecuador mérkőzéssel elindult a 2022-es katari futball-vb, a nyitómeccset Ecuador nyerte 2-0-ra. A nyitóünnepségen Morgan Freeman és a koreai BTS egyik szupersztárja is felbukkant a korábbi vb-k kabalái mellett, de egyébként a vártnál visszafogottabb show-val készült Katar.

Katar közismerten nagy honosító hírében áll, ha sportról van szó, és bizony ez a focira is igaz. A jelenlegi katari keret tele van honosított játékosokkal, vagy olyanokkal, akik Kataron kívül születtek.

A válogatott talán legjobbja, Almoez Ali szudáni, de van portugál, iraki, egyiptomi, bahreini, ghánai és algériai játékos is. Ami érdekesség, hogy a keretben öt olyan játékos is van, aki szudáni felmenőkkel rendelkezik.

A keret egyébként tele van tapasztalt játékosokkal. Négyen vannak 100 válogatottság felett, cserébe az összes játékos a katari bajnokságban játszik.

  • Első válogatott meccsüket 1938-ban játszottak, 1-1-et értek el Bolíviában.
  • A legnagyobb győzelmük 1975-ben egy 6-0 volt Peru ellen, a legnagyobb vereségük egy 0-12 Argentína ellen 1942-ben.
  • Négyszer szerepeltek világbajnokságon, a legjobb teljesítményük a 16 közé jutás volt 2006-ban.
  • A Copa Americában két negyedik helyet értek el, ez a legjobb nemzetközi szereplésük.
  • Idén 10 meccset játszottak, csak 2 győzelmük volt (Nigéria, Zöld-foki szigetek, mindkettő 1-0), de így is pozitív a mérlegük, mert csak egyszer kaptak ki (Paraguay ellen 1-3), és volt hét döntetlenjük, többek között a brazilokkal, az argentinokkal és Japánnal.

1970 óta játszik hivatalosan nemzetközi mérkőzéseket a katari válogatott, ezidő alatt mindössze négyszer volt katari szövetségi kapitánya a csapatnak, de a négyből hárman mindössze egy évig foglalták el a pozíciót.

Ezzel szemben 14 brazil szövetségi kapitánya volt már Katarnak, de a legismertebb talán a francia Phillippe Troussier volt, aki 2003 és 2004 között irányította a válogatottat. Troussier igazi világvándor, a nyolcvanas évek végétől főleg Afrikában vállalt klub- illetve válogatott munkákat, 1998-ban például kivezette Nigériát a vébére. A torna előtt azonban menesztették, hogy Bora Milutinovic vegye át a helyét.

Jelenleg a spanyol Felix Sanchez irányítja a csapatot 2017 óta, ilyen sokáig egyhuzamban csak a brazil Evaristo de Macedo volt szövetségi kapitány Katarban 1979 és 1984 között.

Egy 2018-as barátságos mérkőzés a két válogatott egymás elleni története. Ezt a katariak 4-3-ra nyerték – úgy, hogy már 3-0-ra vezettek a 61. percben – Almoez Ali 2, Akram Afif és Al-Hajdosz góljaival, az ecuadoriaknál Enner Valencia szerzett 2 gólt, Jose Cevallos egyet.

A meccs összefoglalója itt tekinthető meg.

A katariaknál mindhárom játékos kezd a mai meccsen is – az előzetesen kiadott felállás szerint 4-3-3-mal pályára lépő katariaknál ők alkotják a csatársort –, míg Valencia szintén a kezdőben van az ecuadoriaknál.

Tizenhat győzelem és hat döntetlen a mérleg eddig, Katarnak ezt a közel százéves hagyományt kellene fenntartania vasárnap este. Katar egyébként mindössze a harmadik olyan csapat, amely házigazdaként játssza az első meccsét a világbajnokságon, az első Uruguay volt 1930-ban (mondjuk miután az volt a legelső vb, ez nem is meglepő), a második pedig Olaszország 1934-ben. Az első két torna rendezői végül meg is nyerték a vb-t, de ehhez most azért elég nagy csoda kellene.

A katari B közép már nagyon hangol. Most lett látványos a jelenlétük, a megnyitó alatt szinte üres volt a szektoruk. (A képen a pirosas sáv.) Rengetegen vannak a helyi viseletben is, a fehér tobéban, de az itt az elitebb réteget is jelenti.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

  • Ez az első világbajnokság, amin részt vehetnek – mivel ők a rendezők.
  • A válogatottjuk 1970 márciusában játszotta az első meccsét, 2-1-re kikaptak Bahreintől.
  • A legnagyobb győzelmük egy 15-0 volt Bhután ellen 2015-ben, a legnagyobb vereség egy 0-9 Kuvait ellen még 1973-ban.
  • Legnagyobb sikerük az Ázsia Kupa megnyerése volt (2019), az Arab Kupában pedig döntőt játszhattak 1998-ban.
  • Idei teljesítményük meglehetősen jó: 12 meccset játszottak, 5 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség a mérlegük.
  • Ecuador számára nem túl jó hír, hogy az 5 győzelemből négyet az amerikai kontinens válogatottjai ellen értek el (igaz, egyik sem dél-amerikai): Nicaragua, Guatemala, Honduras és Panama, az ötödik legyőzött ellenfél Bulgária volt, de döntetleneztek a szlovénokkal, Jamaicával és Chilével is.

Katar (5-3-2):
Al-Sib – Pedro Miguel, Al-Ravi, Huhi, Hasszan, Ahmed – Budiaf, Al-Hajdosz, Hatem – Almoez-Ali, Afif

Ecuador (4-4-2):
Galindez – Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan – Plata, Mendez, Caicedo, Ibarra – Valencia, Estrada

A játékvezető a 46 éves olasz Daniele Orsato, aki 2010 óta FIFA-bíró, és például 2020-ban ő vezette a PSG-Bayern BL-döntőt. A negyedik játékvezető az erdélyi magyar Kovács István, róla a Transtelex cikkében olvashat bővebben.

Van! Ezt a fotót a szerkesztőségben jövet, bicikliről lőttem; ez egyben lehet magyarázat a minőségére is. (Aki lát katari zászlós szurkolókat a budapesti utcákon vagy meccsnéző helyeken, ne habozzon, küldje el!)

Fotó: Haász János / Telex
Fotó: Haász János / Telex

Sör ugye nincs a stadionokban (csak a VIP-szektorban), de ami van, annak is megkérik az árát a vb-nyitómeccsén, az al-Bajt stadionban, igaz, ezek az árak nagyjából megfelelnek a sziget árszintjének.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

A nyitómeccs minden nézőjét egy tarisznya várta, amelyben különféle emléktárgyakat pakoltak: aranyszínű piros sávos mezt, ez is aláírva az emír/király által, a torna kabaláját, La'ebet, a vb jelképét, rózsaolajos parfümöt, szövött karkötőt.

Fotó: Fehér János / Telex Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Még április elsején leplezte le a FIFA az idei világbajnokság kabaláját, amely ránézésre egy kufijah (ez az arab férfiak által viselt fejkendő), egy rája és egy szellem keresztezése, a neve azt jelenti, hogy „nagyon tehetséges játékos”, és a kabalaverzumból származik, aminek leírását a rajongókra bízta a FIFA. La'eeb mindenhol ott lesz a vb ideje alatt, szóval tutira fogjuk még párszor látni.

De azt inkább csak kívülről, illetve hát a tévéből lehetett érezni.

Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters
Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters

Az al-Bajt nemcsak kívülről, hanem belülről is hozza a sátorérzetet. A belső héja és a tetőszerkezet is egy mintás kasmírszövetet idéz.

Fotó: Fehér János / Telex Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

A lámpákat felkapcsolták, a pályáról lementek a fellépők, az M4 sem közvetít már. Hajdu B. István hangját azóta sem hallottuk, cserébe sem Black Eyed Peas, sem Robbie Williams, se más meglepetésvendég nem volt Morgan Freemanen kívül. Egyébként vébémegnyitókhoz képest több, mint tisztességes volt a show. Kár, hogy fordítás híján fogalmunk sincs, hogy a katari emír mivel köszöntötte a nézőket.

Az emír más nyelven nem köszöntötte a világot, így jött a záró mutatvány tűzijátékkal, sok zászlóval és persze a röpködő kabalaszellemmel.

Tamim bin Hamad Al Thani állt a mikrofonhoz, aki az anyanyelvén köszönti a közönséget. Mivel sajnos fordító nincs az M4 közvetítéséhez, ezért fogalmam sincs, miről beszélhet. Viszont a balján ott ül Gianni Infantino, a FIFA elnöke, mellette pedig Mohamed bin Szalmán szaúdi herceg, akit Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásának elrendelésével gyanúsítanak.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Épp arról beszél, hogy a futball mennyire fontos és szép sport, majd tevéket, focizó gyerekeket és sok sivatagot mutat a kamera.

A helyi sztár, Fahad Al-Kubaisi is felpattant a színpadra Jung Kook mellé.

Őszinte megdöbbenésünkre nagyon úgy tűnik, hogy Jung Kook vokálja tényleg élő, vagyis valóban énekel a mikrofonba, ami viszonylag szokatlan az ilyen eseményeknél.

A BTS egyik tagja egyenesen azután, hogy láttuk az idei vébé kabaláját, ami egy muszlim szellemre hasonlít leginkább.

Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Hogy a nyitóünnepségben helyet adó al-Bajt stadiont amikor mutatják, az CGI vagy valós felvétel, annyira szürreálisan néz ki kívülről a beduin sátor alakú stadion.

Most az előző vébék kabalái jelentek meg, elég nagy nosztalgia show történik éppen a katari vébé nyitásán.

Fotó: Matthew Childs / Reuters
Fotó: Matthew Childs / Reuters

Közben szól az összes eddigi vébé himnuszának rövidített verziója, amelyek alatt piros bőrszerkóban táncolnak az emberek.

Ahogy figyelem most éppen közkedvelt szurkolói rigmusokat dolgoznak fel, miközben emberek állnak kék lámpákkal a kezükben. Körülöttük megjelentek a zászlóhordók és a válogatottak mozgó mezei is.

Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters
Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters

Egyelőre nagyon nehéz követni az eseményeket, mert az M4 lejátszója folyamatosan leáll vagy újraindul. Közben néha hallani Hajdu B. István hangját is, de mintha a kollégáihoz beszélne csak.

Amit itthon az M4 honlapján lehet követni. Egyelőre annyit lehet látni, hogy Morgan Freeman színész a csípőtől amputált Ghanim Al Muftah influenszerrel beszélgetett a stadionban, de nem igazán lehetett rendesen hallani, hogy miről. Ezután elindult a show.

Fotó: Matthew Childs / Reuters
Fotó: Matthew Childs / Reuters

Maga a műsor még nem kezdődött el egyébként.

Akkora a káosz Katarban, hogy egyelőre egymásnak ellentmondó információk vannak arról is, hogy pontosan mikor is kezdődik a nyitóceremónia, és kik lépnek majd fel. A FIFA oldala alapján mindössze annyi a hivatalos, hogy

  • a koreai BTS fiúcsapat egyik tagja, Jung Kook biztosan fellép, aki az egyik hivatalos dalt adja elő a vébéről,
  • vele fellép még a katari Fahad Al-Kubaisi is.

Ezen kívül Ghanim Al Muftah amputált végtagú influenszer és Dana Al Fardan katari énekesnő beszélnek majd a sokszínűség és a befogadás fontosságáról. A beduin sátorra hasonlító al-Bajt stadionban tartott félórás show-n elvileg lesznek még meglepetések, de csak pletykákat lehet hallani, hogy pontosan kik.

  • A hírek szerint a Black Eyed Peas és Robbie Williams is felbukkanhat,
  • korábban pletykálták J Balvin és Bad Bunny reggaeton sztárokat is,
  • Dua Lipa és Rod Stewart viszont előre tagadták, hogy fellépnének Katarban.

A FIFA honlapja szerint 15:40-től kezdődik élesben a nyitóceremónia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!