Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2

2022. november 20. – 15:25

frissítve

Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Katar–Ecuador mérkőzéssel elindult a 2022-es katari futball-vb, a nyitómeccset Ecuador nyerte 2-0-ra. A nyitóünnepségen Morgan Freeman és a koreai BTS egyik szupersztárja is felbukkant a korábbi vb-k kabalái mellett, de egyébként a vártnál visszafogottabb show-val készült Katar.

Ecuador kezdte, hátrafelé játszották meg a labdát.

Fotó: Raul Arboleda / AFP
Fotó: Raul Arboleda / AFP

A kajákról már volt szó, de nézzük meg a büfék italkínálatát is. Sör természetesen csak alkoholmentes van, 30 riálért (3300 forint) adják a félliteres dobozost. A gyártó reklámszövege azzal büszkélkedik, hogy követi a helyi szabályokat, és eszerint az alkoholmentes sört is csak 21 év felett lehet inni. Félliteres Coca-Cola termékekért 15 riált (1600 forint), vízért 10 riált (1100 forint) kérnek.

Mindenki hallgassa meg a német Sash! méltán híres eurotrance himnuszát 1997-ből, az Ecuadort!

Az biztos, hogy a telt ház nem jött össze a 60 ezres stadionban. Főleg a felső karéjban maradtak üres széksorok. A katari, mesterkéltnek tűnő B közép mellett mások nem is nagyon jöttek lázba. Nevezzük visszafogottan udvariasnak a hangulatot.

Fotó: Glyn Kirk / AFP
Fotó: Glyn Kirk / AFP

Nagyon szépen vitték el a jobboldalon a labdát a katariak, de aztán Ali jó helyzetben nagyon ügyetlenül fejelt bele, a labda a kapu mellé ment.

Nem sokkal az első félidő vége előtt már Hajdu B. István is arról beszél a közvetítésben, hogy Katarnak érdemes áthangolni a terveiket, és győzelem meg pontszerzés helyett megelégedni azzal, ha mondjuk csak egy rendes támadást le tudnak vezényelni.

Nyilván a VAR-ozás miatt, mert azon kívül nem sokszor állt a játék.

abból állt, hogy előbb elveszítették az ecuadori tizenhatosnál a labdát, majd miután visszaszerezték, kigurították az alapvonalon.

Ecuador csapatkapitányát a közvélemény igazán a 2014-es vébén ismerhette meg, ahol három gólt is szerzett. Ez elég volt ahhoz, hogy szerződést kapjon a West Ham Unitedtől a Premier League-ben, és ugyan az angliai időszaka nem volt a legsikeresebb, jelenleg a török Fenerbahcéban játszik, ahol 2020 óta 90 meccsen 41 gólt szerzett.

A mai meccsen akár mesterhármasnál is járhatna, ha nem vették volna el az első gólját, de így is már két gólnál tart a csapatkapitány, aki Agustin Delgadót megelőzve a legtöbb gólt szerezte eddig az ecuadori válogatottban.

Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

A 36. percben Budiaf kapta a katariak harmadik sárgáját – előtte az ecuadori Caicedo is kapott egyet –, ahogy korábban Al-Sib, majd Almoez Ali, úgy most ő is a kétgólos ecuadori csatárral szemben szabálytalankodott. Valenciát ezúttal ápolni is kellett.

A meccs 30. percében csináltam a screenshotot, épp a gól előtti másodpercekben, azóta sem javult a kép a katariak javára.

Hőtérkép a Katar-Ecuador meccs 30. percében
Hőtérkép a Katar-Ecuador meccs 30. percében

(Forrás: Whoscored.com)

Hogy Katar egyszerűen nem tud mit kezdeni az ecuadori beadásokkal és ívelésekkel. Rendre lemaradnak a mélységből beadott labdákról a túloldalon, Valencia második góljánál sem volt esélye sem senkinek a katariak közül, hogy kifejelje a labdát. Szinte kizártnak tűnik fél óra alapján, hogy Katar ezt a meccset meg tudja fordítani, ha még csak fel sem ugranak fejelni a játékosaik a beadásoknál.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Enner Valencia félóra elteltével szerezte meg második gólját egy gyönyörű fejesből – már ha nem veszik el ezt is egy hosszabbra nőtt lábujjköröm kilógása miatt.

Szpojler: nem, nem vették el. Ezzel 2-0-ra vezet Ecuador.

A 2018-as meccsen Valencia szintén két gólt szerzett, de akkor 3-0-s katari vezetés után talált be kétszer egymás után.

De a labdát olyan sután találta el, hogy jó tíz méterrel fölé ment az ecuadori szélső lövése.

A tizenegyest okozó szabálytalanságért a kapus Al-Sib, majd most a gólszerző Valencia felrúgásáért a csatár Almoez Ali kapott sárgát.

Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Enner Valencia húzta el a labdát a kapus Al-Sib mellett, aki csak a lábát tudta elkapni. A katari kapus sárgát, Ecuador büntetőt kapott.

A büntetőt Valencia néhány lépés után lazán a bal alsó sarokba gurította. Ez volt a 36. gólja a válogatottban.

Ecuador nem egy rossz csapat, de nem is világverők, eddig mégis úgy rohannak át a katari csapaton, mintha teljesen üres lenne a középpálya. 15 perc alatt a labdát is alig tudta megtartani Katar.

A katari szurkolók eddig is lelkesek voltak, még az ecuadori szabadrúgás előtt is pörgették magukat, de a meg nem adott gól még jobban feltüzelte őket.

A videóbíró máris főszerepben, a VAR a házigazda katari válogatottat megmentette a kapott góltól. Les miatt vizsgálták a szituációt, de nem látszott a visszajátszásból, hol volt pontosan a les.

„Nagyon jól jött ki a kapus” – hogy a köztévé szpíkerét idézzük. Valójában nem pont ez történt, az ötösön kívül bután alászaladt, és még egy védőjével is ütközött Al-Sib, a labda Torreshez került, aki továbbfejelte Enner Valenciának, és a Fener csatára a 2014-es vb után most is gólt szerzett.

Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Egyértelműen az, hogy a katari válogatott pontosan milyen erőt is képvisel. Saját jogon még sosem jutottak ki a vébére, viszont klubszinten elég sokat költenek edzőkre és játékosokra, ettől függetlenül simán benne van a pakliban, hogy meg sem közelítik egy valódi vébécsapat keretének az erejét.

Az első percek alapján eléggé kapkodnak a katariak, sok az értelmetlen agresszió, és az ecuadoriak gólját is több egyéni hiba előzte meg. Szerencséjük, hogy utólag nem adták meg Enner Valencia gólját.

Ők tiszta bordóban, az ecuadoriak tiszta sárgában játszanak. A kezdőrúgás után azonnal az ecuadori 16-osról kellett felszabadítani.

Ecuador most negyedjére szerepel világbajnokságon. Először 2002-ben jutottak ki, a legjobb teljesítményük 2006-ban volt, amikor továbbmentek a csoportjukból.

Az idei keretük nem világverő, de mindössze négyen játszanak az ecuadori bajnokságban, illetve akad köztük pár jobb nevű játékos. Ilyen rögtön a brightoni delegáció (Moisés Caicedo, Jeremy Sarmiento, Pervis Estupinan), akik közül Caicedo talán az egész keret legobbja, de meg lehet említeni a csapatkapitány Enner Valenciát is a Fenerbahcéból, aki három szezont húzott le a West Hamben és az Evertonban.

Érdekesség még, hogy a keretben van egy Djorkaeff Reasco nevű játékos, aki az 57-szeres válogatott Néicer Reasco fia, és a keresztnevét a 82-szeres francia válogatott Youri Djorkaeffről kapta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!