Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2

2022. november 20. – 15:25

frissítve

Elindult a foci-vb: visszafogott megnyitó után Katar–Ecuador 0-2
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Katar–Ecuador mérkőzéssel elindult a 2022-es katari futball-vb, a nyitómeccset Ecuador nyerte 2-0-ra. A nyitóünnepségen Morgan Freeman és a koreai BTS egyik szupersztárja is felbukkant a korábbi vb-k kabalái mellett, de egyébként a vártnál visszafogottabb show-val készült Katar.

A buszon egy katari sálas szurkolót szólítottam meg, de hamar kiderült róla, hogy nem is helyi, hanem Kuvaitból jött. Azt mondta a térségnek is nagyon fontos ez a vb, és végre nem kell sokat utazni érte. Ő direkt a megnyitóra gyúrt, mert a 2006-os Ázsia-játékokra is nagyszerű show-t rakott össze Katar, és most is nagyon látványos műsort vár. 600 dollárt fizetett a jegyéért, de a fekete piacon 1500-ért kínáltak neki.

Sok támadást érte Robbie Williamset, amiért fellép a katari focivébé nyitóünnepségén, amiről egyelőre alig lehet tudni valamit azon kívül, hogy az egyik csávó fellép majd a koreai BTS fiúcsapatból. Annak ellenére, hogy hivatalosan sehol semmi információ a nyitóünnepségen fellépő előadókról, Robbie Williams már előre magyarázkodik a sajtóban, ugyanis híre ment, hogy ő is majd ott lesz a fellépők között.

Williams egy olasz újságnak adott interjúban beszélt a katari fellépéséről. Az elején megjegyzi, hogy sehol sem támogatja az emberjogi visszaéléseket, azonban képmutatás lenne, ha emiatt nem lépne fel Katarban. Szerinte ha ez alapján nem léphetne fel olyan országokban, ahol ilyen visszaélések vannak, akkor csak nagyon rövid világkörüli turnéra tudna indulni sőt, még a saját konyhájában sem léphetne fel.

Azt is hozzátette, hogy akik most azt írják a közösségi felületeken, hogy ne menjen Katarba, azok például kínai technológiát használva tudják ezt írni egyáltalán. Ezért is lép fel Katarban, mert más hasonló országokban is fel szokott. A nyitóceremónia mellett egyébként december 8-án a dohai golfklubban is fellép majd.

Az al-Bajt oázisként is felfogható, bár a sivatagban vagyunk, egy harsogóan zöld park veszi körbe a stadiont. Benne tavacskákkal, szökőkúttal, futópályával, kondiparkkal, totyogó kacsákkal. Hogy néhány éve itt pusztaság volt, arról a fákon elhelyezett táblácskák is árulkodnak. Rajtuk a fák korával és ültetési idejükkel. Utóbbiból a 2018-as a leggyakoribb, de így is van 27 éves példány.

Fotó: Fehér János / Telex Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Hatalmas buszflottát állítottak szolgálatba, Doha több pontjáról indulnak járatok, de a start után már nem állnak meg a stadionig. Felszállni csak meccsjeggyel lehet, de míg végigmentem a rendszeren, legalább öt önkéntes kívánt jó szórakozást, és a leszállásnál is szívélyes a fogadás.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Az al-Bajt Stadion az egyetlen, amelyik nem érhető el metróval, a szurkolóknak a Stadion Expressz néven futó buszjáratok jelentik a legegyszerűbb megoldást, a helyiek pedig autóznak. Doha elbírt a forgalommal, de a stadion előtt délután négykor már kilométeres dugó alakult ki. A buszom nem is hozza az ígért egyórás menetidőt.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

A nyitómeccs helyszíne sivatagi sátrat idéz, és a sivatagi képzetekre még inkább rájátszik, hogy viharos szél fúj, felkavarva a port. A stadion egyszerre látványosan kiugró és belesimuló a tájba. Jó 10 kilométerről inkább egy nagy homokbuckának tűnt.

Fotó: Fehér János / Telex
Fotó: Fehér János / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!