Tizennegyedszer BL-győztes a Real Madrid, 1-0-ra verték a Liverpoolt

2022. május 28. – 20:33

frissítve

Tizennegyedszer BL-győztes a Real Madrid, 1-0-ra verték a Liverpoolt
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Real Madrid 14. alkalommal ért fel Európa csúcsára, egy gyenge első félidő után egy nagy villanással – és rengeteg-rengeteg Thibaut Courtois-védéssel – legyőzték a Liverpoolt a párizsi döntőben.

A melegítő csapatok eltűntek a gyepről, miközben azt közölte az UEFA, hogy 21:36-kor kezdődik a meccs. Előtte még egy showműsort is lenyomnak a tervek szerint.

Nem tudni, hogy jeggyel rendelkező, de kizárt szurkolók másztak be, vagy olyanok próbáltak/próbálnak belógni, akiknek nem is volt jegyük. Könnygázazásról is olvasni pletykákat Twitteren különféle beszámolókban. Egy biztos: hatalmas a káosz a BL-döntő helyszínén kívül.

A mérkőzést Angliában közvetítő BT Sport azt közölte, hogy a stadionon kívül lévő tömegben már könnygázt is bevetettek. Azt már a meccs előtt lehetett tudni, hogy körülbelül 60 ezer liverpooli szurkoló ment Párizsba, és közülük nyilván sokaknak nincs belépőjegyük. A stadion kapacitása egyébként összesen 80 ezer fő, de a csapatok a jegyek felét sem kapják meg.

Újabb csúszást jelentettek a stadionból. Az eredetileg 21 órára kitűzött kezdést előbb 21:15-re halasztották, majd erre még 15 percet pakoltak rá.

Az indoklás szerint azért késik a meccs, mert lassan tudják, tudták csak beengedni a szurkolókat a stadionba.

A játékosok újra a gyepen vannak, még egyszer bemelegítenek a meccsre.

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

A bet365-nél például az elmúlt napokban is a Liverpool felé billent a mérleg nyelve, már csak 1,95-ös pénzt ér az angolok rendes játékidőben elért sikere, a Real-győzelem viszont 3,6-szoros szorzóval található meg a kínálatban.

A tétek alapján legalább 3 gól várnak a bukik, és jó esélyt látnak arra, hogy mindkét csapat betalál. A legesélyesebb gólszerzők sorrendben Mohames Szalah (Liverpool), Karim Benzema (Real Madrid), Diogo Jota (Liverpool), Luka Jović (Real Madrid), Sadio Mané (Liverpool) és Luis Díaz (Liverpool). Ami a lapokat illeti, 4 büntető lap körül várnak a meccsen, szögletből 9-10 körüli lehet.

Gianni Infantino, a FIFA elnökének társaságában kapta le őket a Reuters fotósa.

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Ez vezetett oda, hogy negyedórás csúszással kezdődik a BL-döntő. Helyszíni beszámolók szerint nagyon rosszul alakították ki a szurkolók terelését, rengeteg rajongót szűk helyeken át próbáltak meg átküldeni a stadion felé, ami miatt lelassult a haladás. Hiába voltak ott egyesek 2,5 órával a kezdés előtt, még mindig ezrek vannak a stadionon kívül, és állítólag van, ahol már bezárták a kapukat.

Pont a Real Madrid hatalmas, utolsó perces fellángolásait kell elkerülnie a Liverpoolnak, nem teremthetnek olyan helyzetet, amiben lehetőség lesz még egy ilyen elkeseredett rohamra a spanyol bajnoktól. A Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp a meccs előtti héten is erről beszélt, amikor kiemelte, hogy jobbnak találja, hogy arra összpontosítanak, hogyan akadályozzák meg a Real Madridod, hogy megint egy ilyen katartikus pillanatba kerüljenek, mint hogy a Manchester City elleni Real-meccs utolsó perceit nézegesse újra és újra.

A Liverpool egyébként, bár az angol bajnoki címért zajló küzdelmet elvesztette a Manchester Cityvel szemben, ebben a tekintetben, mentálisan talán a legerősebb csapat, amellyel a Real Madrid találkozik a szezonban, Klopp pedig nem véletlenül tartja rajta az ujját még a játékosok mentális állapotának követésén is. Még egy speciális eszközt is bevet az edzéseken, hogy lekövessék, ki milyen formában van ezen a téren – itt épp Alexander-Arnold fején látható ez a szerkezet.

Fotó: Jason Cairnduff / Reuters
Fotó: Jason Cairnduff / Reuters

Érdekesség egyébként, hogy a 2018-as BL-döntő idején épp a Liverpool volt az, amely tökéletesen alkalmas volt 10-15 perces jó játékkal lezárni bármilyen meccset. Most ez inkább a Real Madrid fegyvere – de persze Klopp pontosan tudja, pár éve milyen volt ebben a szerepben lenni.

Erről beszéltek most a BT Sport élő felvezetésében a pálya szélén. A meccs előtti bejutás nehézségéről folyamatosan érkeztek a tömegjelenetek. A 15 perces csúszásról szóló bejelentést óriási füttykoncert fogadta egyébként a helyszínen.

Ha a Real Madrid nyeri a döntőt, akkor vezetőedzőjük, Carlo Ancelotti a sorozat történetének legsikeresebb menedzsere lesz. Az olasz edző eddig háromszor nyert BL-t, ahogy Zinedine Zidane és Bob Paisley is. Négy címe viszont még egyetlen edzőnek sincs.

A Madrid az idei sorozatban nagy fordításoknak (lásd alább) is köszönheti azt, hogy a döntőbe került, Ancelotti szerint mindebben a múltjuk is benne volt.

„Úgy gondolom, megérdemeltük, hogy bekerültünk a döntőbe. Először is a minőségünk miatt, de a minőség önmagában nem elég a futballban manapság. Ahogy önmagában a tehetség sem elég. A tehetséget mindenki minőségével kell ötvözni, és mindezt össze kell kovácsolni egy elkötelezett csapattá. A klub történelme sodort minket előre a nehéz pillanatokban, és ez az, amiért megérdemeljük ezt a döntőt” – nyilatkozta Ancelotti pénteken.

Legalábbis az idei Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. A Paris Saint-Germain ellen a párizsi 1-0-s vereség után otthon 3-1-re nyertek a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben idegenben 3-1-re verték a Chelsea-t, Madridban viszont 0-3-as hátrányból álltak fel úgy, hogy Rodrygo a 80., Karim Benzema pedig már a hosszabbításban, a 96. percben talált be, kiharcolva a továbbjutást – a 79. percben még úgy volt, simán megy továbba címvédő Chelsea.

A Manchester City is hiába nyert otthon 4-3-ra a Real ellen az elődöntőben, aztán hiába szerezett vezetést Madridban is, jött Rodrygo és Benzema, és előbb a brazil két perc alatt, a 90. perc után szerzett két góljával az elődöntőt is hosszabbításra mentették, majd Benzema ott is elintézte a továbbjutást.

Most persze némileg más lesz a helyzet, nem lesz madridi közönség, nincs visszavágó – egy meccsen kell megmutatni, ki mit tud.

Fotó: Oscar Del Pozo / AFP
Fotó: Oscar Del Pozo / AFP

Kis híján utolsó pillanatos csere jött a Liverpool kezdőjében, Thiago Alcântara ugyanis némi problémát jelentett a bemelegítés közben. A Liverpool viszont hivatalosan is közölte, egyelőre nem változtatnak az előre meghirdetett kezdőn. Ha a spanyol játékos sérülése komolyabb lett volna, akkor Naby Keïta érkezhetett volna az angolok középpályájára.

A bemelegítés még tart, szóval van még mit figyelni a kezdésig.

Thiago Alcântara a bemelegítés közben – Fotó: Lee Smith / Reuters
Thiago Alcântara a bemelegítés közben – Fotó: Lee Smith / Reuters

  • Magabiztosan, 13 pontos előnnyel nyerték a spanyol bajnokságot.
  • A La Ligában magasan a legtöbb gólt szerezték, és a Sevilla (30) után a legkevesebb gólt kapták (31).
  • Négy vereség a bajnokságban, négy sikertelen mérkőzés a Bajnokok Ligájában, a spanyol kupa negyeddöntőjében 1-0-s vereség az Athletic Bilbao vendégeként az idei mérleg, már ami a vereségeket illeti.
  • A legutóbbi öt egymás elleni mérkőzésük alkalmával négyszer nyert a Real Madrid, közte 3-1-re a kijevi BL-döntőt, és egy 0-0-s döntetlent is játszottak Jürgen Klopp csapatával 2021-ben.
  • A Real hatszor hódította el a BEK-serleget és hétszer a BL-trófeát, ezzel a legeredményesebb európai klub.
  • A Real Madrid a legutóbbi hét fináléjából mind a hetet megnyerte. 1998-ban a Juventust, 2000-ben a Valenciát, 2002-ben a Leverkusent, 2014-ben és 2016-ban az Atlético Madridot, 2017-ben ismét a Juventust és 2018-ban a Liverpoolt verték a döntőben. A Liverpool lehet az első csapat, mely legyőzi egy BL-döntőben a Real Madridot.
  • Carlo Ancelotti csapata aránylag könnyebb csoportból, a Shakhtar, a Sheriff és az Inter ellenében lépett tovább a kieséses szakaszba, ahol horrorsorsolás várt rá. A spanyol csapat azonban nem egy, nem két felejthetetlen pillanatot szerzett a PSG, a Chelsea és a Manchester City elleni fordításaival.
  • A Real Madrid a legutóbb tíz mérkőzéséből mindössze ötöt nyert meg, két döntetlen mellett három vereség is díszítette a sort, igaz, az utolsó játéknapokon már bajnokként léphettek a pályára Modrićék.
  • A Real Madrid 386,5 millió eurót költött az elmúlt három évben, ebből 31 milliót a legutóbbi kettőben.

  • Idén már megnyerték az FA-kupát, az angol ligakupát, a bajnokságban a 2. helyen végeztek, 1 ponttal lemaradva a bajnok, Manchester City mögött.
  • A bajnokságban idén is a legkevesebb gólt kapták (a Manchester Cityvel karöltve), szám szerint 26-ot.
  • Az idei szezonban összesen három vereséget szenvedtek, a BL-ben az Inter elleni visszavágón, a bajnokságban pedig a West Ham és a Leicester maradtak alul egygólos különbséggel. (A Real Madridnak csak a BL-ben négy veresége van idén.)
  • A Liverpool az elmúlt öt kiírásból háromszor is eljutott a BL- döntőig, 2019-ben Madridban el is hódította a trófeát.
  • Az angol csapat eddig három alkalommal tudta legyőzni a Real Madridot, 2009-ben a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjében az idegenbeli 1-0-s siker után hazai pályán 4-0-ra nyertek, a szinte napra pontosan, 41 évvel ezelőtt, ugyancsak Párizsban megrendezett Bajnokcsapatok Európa Kupája-döntőjében pedig Alan Kennedy 81. percben szerzett találatával 1-0 arányban nyertek.
  • A Liverpool négyszer hódította el eddig a BEK-serleget és kétszer, 2005-ben és 2019-ben a BL-trófeát.
  • A Liverpool nehezebb csoportból (Milan, Porto, Atlético Madrid) lépett tovább hat győzelemmel, azonban a kieséses szakaszban, az Inter elleni továbbjutás után sikerült elkerülni a nagyobb neveket, hiszen az Ajax helyett a Benfica, a Bayern München helyett a Villarreal került Jürgen Klopp csapata útjába.
  • A Liverpool a legutóbbi 18 mérkőzésén nem talált legyőzőre.
  • A Liverpool 170,5 millió eurót költött játékosokra az elmúlt három évben.

Bekerült a kezdőbe Fabinho és Thiago is a Liverpoolnál, mindkét játékosról egy nappal a BL-döntő előtt adott pozitív hírt a csapat. Thiago a múlt vasárnapi, Wolverhampton elleni meccsen sérült meg, Fabinho pedig május 10. óta nem játszott.

  • Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson; Henderson, Fabinho, Thiago; Szalah, Mané, Luis Díaz

Nincs meglepetés a Real Madrid kezdőjében, amely egyébként egyben történelmi kezdő is: a spanyolok a BL-döntők történetében elsőként négy olyan játékossal állnak fel, akik legalább 100 meccset játszottak a Bajnokok Ligájában. Ez a négye snem más, mint Karim Benzema, Toni Kroos, Luka Modrić és David Alaba.

  • Real Madrid: Courtois; Carvajal, Éder Militão, Alaba, Mendy; Kroos, Casemiro, Modrić; Valverde, Benzema, Vinícius Júnior

A BL-döntőt a francia Clement Turpin vezeti, akinek ez a mérkőzés lesz karrierjének eddigi csúcspontja. Turpin ismert játékvezető, a 2018-as világbajnokságon két csoportmérkőzésen is fújt, majd ő vezette a 2021-es Európa-liga döntőt is, amelyet 11-esekkel döntött el a Manchester United és a Villarreal.

Clement Turpin vezeti a Liverpool-Real Madrid BL-döntőt – Fotó: Pavel Pavlov / 2021 Anadolu Agency
Clement Turpin vezeti a Liverpool-Real Madrid BL-döntőt – Fotó: Pavel Pavlov / 2021 Anadolu Agency

Mark Clattenburg, aki korábban a Premier League-ben és világbajnokságon is vezetett meccset azt mondta, hogy Turpin a francia szurkolók körében nem igazán népszerű, de biztos kézzel hozza le a meccseket, és a Liverpool is reménykedhet abban, hogy nem dől be az esetleges színészkedéseknek, amelyekkel a Real-játékosok próbálkoznak időnként.

Turpin tavaly vezetett utoljára meccset a Liverpoolnak, amikor Klopp csapata 2-0-ra verte az RB Leipzigot. A Realnak idén is fújt, a spanyolok 3-1-re verték a Chelsea-t.

Érdekesség, hogy a 2018-as Liverpool-Real-döntőn is ott volt, igaz, akkor csak negyedik játékvezetőként.

A Real Madrid a 14. alkalommal nyerheti meg a BEK/BL-sorozatot, a Liverpool a hetedik győzelmére készül. A két csapat kétszer találkozott a döntőben, 1981-ben a Liverpool nyert 1-0-ra ugyanúgy Párizsban, ahol a mai meccs is lesz, ám azt a Parc de Princes-ben játszották, most pedig a Stade de France-ban lesz a mérkőzés. Ez volt egyébként egyben az utolsó elvesztett BEK/BL-döntője a Real Madridnak, csak azóta az 1981-es éjszaka óta annyit nyertek, mint a Liverpool fennállása óta.

Ebben persze benne van a 2018-as, kijevi BL-döntő is, ami valószínűleg elég gyakran téma lehet liverpooli kocsmákban csendesebb estéken. Panaszra persze nincs oka a liverpooli szurkolóknak, a 2018-as, 3-1-re elvesztett BL-döntő óta megnyerték az angol bajnokságot, a Bajnokok Ligáját, az FA-kupát és a ligakupát (mindkettőt idén) és egy klubvilágbajnoki címük is van.

Azon a mérkőzésen két, sokat vitatott kulcsmomentum volt. A Real-védő Sergio Ramos egy válldobással földre vitte Mohamed Szalahot, aki már a 31. percben távozni kényszerült. A Liverpool akkori kapusa, Loris Karius pedig agyrázkódást szenvedhetett szintén Ramos könyöklése révén – állítólag ez vezetett két olyan hatalmas hibához is, amiből gólt szerzett a Real Madrid.

Fotó: Denis Tyrin / Sputnik / AFP
Fotó: Denis Tyrin / Sputnik / AFP

A 2018-as BL-döntő óta egyszer, a tavalyi negyeddöntőben találkozott a két csapat, akkor egy 0-0-s liverpooli döntetlen után Madridban 3-1-re nyert a Real Madrid. Érdekesség egyébként, hogy 2014 óta öt egymás elleni meccsből háromszor is három gólig jutott a Real Madrid – ebben az időszakban egyébként nem is vesztettek a Liverpoollal szemben.

Az UEFA eredeti elképzelései szerint az oroszországi Szentpétervár lett volna a Bajnokok Ligája-döntő házigazdája, de miután az oroszok megtámadták február végén Ukrajnát, elvették tőlük a rendezési jogot.

Szentpétervár másodjára esett pofára, hiszen tavaly a koronavírus-járvány miatt vitték el onnan a döntőt, és kapta meg Porto a meccset.

Az európai szövetség ezek után a párizsi Stade de France-t jelölte ki, a franciáknak így a szokásos 18 hónap helyett csak 3 jutott a felkészülésre.

A Stade de France 2006-ban volt utoljára BL-döntő házigazdája, akkor is egy spanyol és egy angol klub játszott,. Azon a meccsen a Barcelona 2-1-re verte az Arsenalt.

  • Mohamed Szalah bejelentette, hogy biztosan marad még egy évet, kitöltve a 2023-ig szóló szerződését.
  • Rengeteg a találgatás Sadio Mané jövőjével kapcsolatosan, az idén már három kupaserleget is elhódító ghánai játékost a Bayern Münchennel hozták szóba.
  • A legnagyobb érdeklődéssel két fiatal játékos párharcát várja a szakma, a Premier Leageu-ben és a Bajnokok Ligájában is a legjobb xA mutatóval (várható gólpasszok száma), a legtöbb támadóharmadban adott passzal rendelkező, eddig két gólig és 19 gólpasszig jutó Trent Alexander-Arnold néz majd farkasszemet a dupla húsznál (21 gól + 21 gólpassz) járó, kimagasló szezont futó, 21 éves brazil sztárral, Vinícius Juniorral, aki Spanyolországban és a nemzetközi porondon is a legtöbb egy az egy elleni kísérlettel rendelkezik (277-szer próbálkozott) és 99 helyzetkialakítás is fűződik a nevéhez.
  • A Bajnokok Ligája kieséses szakaszában a legtöbb gólt egy szezonon belül eddig Cristiano Ronaldo szerezte a 2017-ben, tízszer volt eredményes. Karim Benzema is tíz gólnál jár az idei kiírásban.
  • A spanyol Thiago eddigi pályafutása alatt 13-szor találkozott a Real Madriddal, hétszer vesztesen, ötször egy döntetlennel kellett elhagynia a pályát, mindösszesen egy győzelmet számlál csapataival.
  • A 34 éves francia támadó, Karim Benzema fantasztikus szezont tudhat maga mögött, eddigi 45 pályáralépése alkalmával 44 gólt szerzett és 15 gólpasszt is kiosztott, a döntő lesz a 605. mérkőzése a Real Madridban.
  • Mohamed Szalah idén elhódított az angol gólkirályi címet és a legtöbb gólpasszt is ő osztotta ki Angliában, 50 mérkőzésen 31 gól és 16 gólpassz szerepel a neve mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!