Tizennegyedszer BL-győztes a Real Madrid, 1-0-ra verték a Liverpoolt

2022. május 28. – 20:33

frissítve

Tizennegyedszer BL-győztes a Real Madrid, 1-0-ra verték a Liverpoolt
Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Real Madrid 14. alkalommal ért fel Európa csúcsára, egy gyenge első félidő után egy nagy villanással – és rengeteg-rengeteg Thibaut Courtois-védéssel – legyőzték a Liverpoolt a párizsi döntőben.

Ezúttal a Real Madrid kezdett. 0-0-ról megy tovább a meccs.

Abban az esetben adhatták volna csak meg a gólt, ha Fabinho (vagy bármely más Liverpool-játékos) szándékosan játszotta volna meg a labdát. Benzema ugyanis lesen volt – azzal a trükkel, hogy a kapus előremozgása miatt nem a kapus volt a leghátsó védőjátékos –, és ezt csak akkor kellett volna ignorálni, ha szándékos védőjátékos-megmozdulás után kerül hozzá a labda. A Fabinho térdére pattanó labda viszont nem ilyen volt, feltehetőleg egyébként ennek a kiderítése tartott meglehetősen sokáig a VAR-szobában, mondja a BT Sport szakértőjeként dolgozó Walton, aki majdnem egy évtizedig volt bíró a Premier League-ben.

Szakkommentár

Sadio Mané kapufája után pár percet lazított a szorításon a Liverpool, és több labdabirtoklást engedélyezett ellenfelének, de a madridi próbálkozások, támadásépítések egyszer sem értek el a Liverpool 16-osáig.

A 34. percben aztán Ibrahima Konaté húzott egy váratlant, belépett a támadásba két szép testcsel után, létszámfölényt kialakítva a középpályán, passzát Trent Alexander-Arnold vette vissza a ballábára a jobbszélen, majd beadását Mohamed Szalah fejelte kapura, Thibaut Courtoisnak újra védenie kellett.

Amikor már mindenki elkönyvelte, hogy a Real Madrid helyzet és kaput eltaláló lövés nélkül lehoz újra egy félidőt a Bajnokok Ligájában, akkor Ibrahima Konaté és Alisson majdnem összehoztak egy gólt a Real Madridnak, hatalmas szerencséjükre a brazil kapus kifutásának következményeként Karim Benzema lesre került.

Fotó: Lee Smith / Reuters
Fotó: Lee Smith / Reuters

A rengeteg helyzete ellenére a Liverpool nem tudott gólt lőni, míg a Real hivatalosan kapura sem lőtt. Csak egy meg nem adott gólt ért el.

Beszédesebb viszont, hogy a Liverpoolnál már 10, addig a Realnál 1 kapu felé tartó lövést jegyezhettünk fel eddig – igaz, a les miatt elvett Benzema-gól ebbe a kategóriába került volna. A passzok számában sincs egyébként nagy különbség a csapatok között, a Liverpoolnak 302, a Realnak 272 jó átadása van, előbbinek 89%-os, utóbbinak 86%-os hatékonysággal.

Hosszadalmas ellenőrzés után a videóbíró sem adta meg Benzema gólját. Maradt a 0-0.

Benzema kapott egy hosszú indítást, Alisson kapus nem tudta megfogni a labdát aztán többszöri kísérletre sem, de aztán egy kisebb kavarodás és oda-vissza pattogás után kapuba lőtte a labdát Real-csatár. Videóbíróval is vizsgálják az esetet.

Továbbra is nagyon nyom a Liverpool. Előbb Díaz próbált meghúzni a bal oldalon, majd Mané beadását mentették szögletre. A szöglet után Henderson próbálkozott egy kapáslövéssel, ami ugyan látványos volt, de a kapu közelében sem volt.

A Real balszélsőjének megmozdulásához kellett az is, hogy Benzema kimenjen segíteni neki a szélre, ezután jött a végül szögletet eredményező megindulás a braziltól. A Liverpool pár ilyen helyzetet leszámítva folyamatos kontroll alatt tartja a mérkőzést, de ha lendületbe jönnek a spanyolok, Hendersonnak lehet gondja Viníciusszal.

Fotó: Dylan Martinez / Reuters
Fotó: Dylan Martinez / Reuters

Egy támadás, majd egy kisszöglet jelezte, hogy azért Real is képes veszélyes lenni, de helyzetig most sem jutottak. Allison kapus rögtön ezután egy pontos kirúgással próbálta indítani Díazt, akit aztán gyorsan leterítettek a félpálya után a Real-védők.

Szalah fejelt középre nagyjából nyolc méterre a kaputól, miután egy remek beívelést kapott. Courtois most is jó helyen volt, simán fogta a kísérletet. Eddig egyenlőtlen a mérleg, a Liverpoolnak már nyolc kapura lövési kísérlete volt, míg a Realnak egy sem.

Kroos Vinícius Juniort kereste egy távoli labdával, és kis híján sikerült is a kiugratás. Alexander-Arndol az utolsó pillanatban tudta lefülelni a passzt utolsó emberként, nem sokkal a középvonal mögött. Ha ezt nem teszi, a kapuig gyalogolhatott volna a Real-csatár.

Egy kicsit állóháborúvá vált a meccs, a kényelmesen passzolgató Liverpoolt sem támadta a Real, de az angolok sem próbáltak meg áttörni a védelmen, végül Fabinho kockáztatott meg egy távoli lövést, ami rendesen fölé és mellé ment.

Luka Modrić fura helyen bukkant fel hosszú perceken át, lényegében jobbhátvédet játszott, miközben a papíron erre a posztra delegált Dani Carvajal jobbszélsővé lépett elő. Nem mondhatnánk, hogy céltalan volt a dolog, mert Modrić egy remek indítást is adott Carvajal felé, ám végül nem lett belőle helyzet.

Eközben a Liverpool remekül veszi ki a túloldalon a játékból Viníciust, akire Henderson és Alexander-Arnold kettőse vigyáz nagy erőkkel.

A nagy liverpooli darálás után a Real Madrid húzódott fel. Egy átadáskísérlet végül kapura is ment, de Allison kapus résen volt, simán lehúzta a magasról érkező labdát.

Szakkommentár

Mindkét csapat a legerősebb összeállításában kezdett, az oly sokszor látott 4-3-3-as felállásban. A Real Madrid labdavesztést követően visszaállt a saját térfelére, a liverpooliak a tőlük megszokott módon visszatámadták, letámadták ellenfelüket.

Ennek köszönhetően többet volt a labda az első negyedórában az angol csapatnál, de ez a fölény meddőnek bizonyult, a kapuk nem forogtak veszélyben. Az első veszélyes akcióra 16 percet kellett várni, az idei szezon legtöbb helyzetkialakítást jegyző Trent Alexander-Arnold tűnt fel az ellenfél 16-osán belül, passzát Mohamed Szalah továbbíthatta kapura, de Thibaut Courtois leért a rövid sarokra. A lehetőséget két lövés is követte, mely nem okozott gondot a belga kapusnak, majd a 21. percben Sadio Mané tesztelte ismét, de a kapufa segített az eddig csak a védekezésre és kontrákra apelláló Real Madridnak.

Sorban Luis Díaz, Thiago, Szalah (kétszer) és Alexander-Arnold is lövéssel próbálkozott, majd jött Mané egy hatalmas kapufával. Courtois-nak kétszer is játékba kellett avatkoznia, majd ő tolta kapufára Mané lövését ujjheggyel, miközben a Real csak egy rossz indítással zárult támadást tudott felmutatni. A labdabirtoklással tudná kicsit lassítani a játékot a spanyol csapat, hogy picit össze tudják szedni magukat, de pont ezt akadályozza meg Klopp az állandó letámadással.

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Mané húzogatott a 16-osnál, majd tisztára is játszotta magát három védő között. A lövésébe Courtois belekapott, ezzel a kapufára tolta, és szerencséjére kifelé pattant a labda. Maradt a 0-0, de a Liverpool látványosan uralja most a játékot. Egymás után jönnek a helyzeteik.

A mérkőzése első igazi helyzetét láthattuk, amikor Mo Szalah félig eldőlve, az ötösről próbálta kapura kotorni a beadást. Courtois kapus belekapott a gyenge lövésbe, majd Thiago távoli kísérletét is biztosan fogta. Nem sokkal később újra Szalah lőhetett, de ezen is rajta volt a Real-kapus.

Amivel aztán nagy iramban meg is indult a liverpooli kapu felé, a 16-osnál azonban megállította Konaté, így nem sokáig emelhették fel a hangjukat a Real-szurkolók. Ritka életjel volt ez a Madridtól az eddig nem túl látványos meccsen.

De a Liverpool eddig nem tudott igazán veszélyes helyzeteket kidolgozni. Még lövésig sem jutott Klopp-csapata.

Amikor a Real Madridnál van a labda, akkor az alapnak tekinthető 4-3-3-as felállásból lényegében 4-2-4-re állnak át. Henderson megy előre Szalah, Mané és Díaz mellé, az első percekben ő támadta le a Real kapusát, Courtois-t, közel is járt hozzá, hogy a próbálkozását siker koronázza, és a 16-oson belül labdát szerezzen.

Ezzel szemben a Real Madrid a labda nélkül 4-4-2-re áll át a 4-3-3-ról – ez egyáltalán nem váratlan, tekintve, hogy papíron a (védekező) középpályás Valverdét írták be Benzemáék mellé a csatársorba.

Érdekes egyébként, hogy a nem kis közjáték láthatólag nem hagyott nyomot a csapatokon, nincs zavar egyik oldalon sem, ellenben van feszültség, ami szintén nem meglepetés egy ekkora téttel bíró meccs esetében.

Fotó: Molly Darlington / Reuters
Fotó: Molly Darlington / Reuters

A spanyol csapat próbálja lassítani a livepooli iramot, amikor a Realnál van a labda, jóval megfontoltabban építkezik, de ezzel sikerült is bonyodalmat okozni az angolok 16-osánál.

Az első támadás végén Henderson máris kezezést reklamált, de a játékvezető mást látott. Később viszont kapott egy szabadot az angol csapat, de a beívelést hatástalanította a Real.

Az eredeti tervekhez képest 37 perccel később. A kezdés a Livepoolé volt, amelynek játékosai a kezdőrúgás előtt néhány másodpercre letérdeltek.

Vinícius Junior és Trent Alexander-Arnold összecsapása a szélen izgalmas lehet, tekintve, hogy Alexander-Arnold általában óriási részt vállal a Liverpool támadásaiban, annak ellenére, hogy papíron jobbhátvédként játszik. Ha túl gyakran mozog előre, Vinícius megbüntetheti a Liverpoolt ezért – a madridi visszavágón a Manchester City külön a brazil szélső őrzésére drótozta össze Kyle Walkert. Végül nem Walker sérülése döntött, de ez is jól jelzi, mennyire tartanak az ellenfelek Viníciustól.

Trent Alexander-Arnold (Liverpool) – Fotó: Jose Breton / NurPhoto / AFP
Trent Alexander-Arnold (Liverpool) – Fotó: Jose Breton / NurPhoto / AFP

A Guardian több ezer üres helyről írt negyedórával ezelőtt, és Alan Shearer, korábbi angol válogatott is azt írta, hogy szégyen, hogy sok szurkoló nem tudta elfoglalni a helyét időben.

Jelenti több újságíró a helyszínről. A 2021-es Európa-bajnoki döntőn hasonló történt, ott komoly büntetést kapott aztán az angol szövetség.

Ami a kezdőrúgást előzi meg, ez jó jel abban a tekintetben, hogy remélhetőleg tényleg elindul 21.36-kor a döntő.

Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!