Ekkora hatalma még sosem volt futballistának egy klub fölött

2022. május 23. – 22:48

Ekkora hatalma még sosem volt futballistának egy klub fölött
Kylian Mbappé a Paris Saint-Germain–Metz mérkőzés előtt a Parc des Princes stadionban, 2022. május 21-én – Fotó: Christian Hartmann / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Közel egy évig tartó huzavona után eldőlt, hogy Kylian Mbappé mégsem igazol a Real Madridhoz, hanem 2025-ig hosszabbít jelenlegi csapatával, a Paris Saint-Germainnel.
  • Mbappé hároméves szerződéshosszabbítása olyan hatalmas költségekkel jár, amit csak egy olyan klub engedhet meg magának, ami mögött egy Katarhoz hasonló olajmonarchia áll.
  • Az új szerződése részletei természetesen nem nyilvánosak, de sajtóhírek szerint ő lesz a világ legjobban fizetett futballistája a következő években.
  • A beszámolók szerint évente 40-60 millió eurót fog keresni, ami mellé még legalább 100 millió eurós aláírási bónuszt is kapott.
  • De ez nem minden: ha igazak a hírek, akkor a 23 éves Mbappénak beleszólása lesz a PSG operatív működésébe, az új sportigazgató és edző kiválasztásába és persze az átigazoláspolitikába is.
  • A világbajnok csatár ezzel a futball történetének valaha volt legbefolyásosabb játékosa lehet, akinek szerepét talán csak LeBron Jameséhez lehet hasonlítani a sportvilágban.

Kylian Mbappé még 17 éves sem volt, amikor 2015 decemberében az AS Monaco csapatában debütált a francia első osztályban, és sokan egyből az új Thierry Henryt látták benne. A Monacóval 2017-ben ért a csúcsra, általános meglepetésre megnyerték a bajnokságot a katari pénzből feltőkésített, világsztárokból álló Paris Saint-Germain előtt, és a Bajnokok Ligájában is az elődöntőig meneteltek. Mbappé ekkor döntötte el, hogy csapatot vált, és egy egészen furcsa átigazolási konstrukció keretében szülővárosa csapatához, a PSG-hez igazolt.

A párizsi klub azon a nyáron igazolta le 222 millió euróért Neymart a Barcelonától, és az UEFA pénzügyi fair play (FFP) szabályaival nehezen lett volna összeegyeztethető, ha még Mbappéért is kifizetnek 180 millió eurót. Erre a helyzetre azt a megoldást találták ki, hogy Mbappét hivatalosan csak kölcsönvették, a 180 millió eurós vételárát pedig csak a következő nyáron fizették ki, így ezt a kiadást is csak egy évvel később könyvelték el.

Mbappé Franciaországban mindent megnyert a PSG-vel, amit csak lehet: négy bajnoki cím, három kupagyőzelem, két ligakupa- és két szuperkupa-győzelem, és közben egy világbajnoki győzelem is becsúszott a francia válogatottal. Az egyéni mutatója is impresszív:

PSG-mezben 217 meccsen 171 gólt szerzett. A fő cél, a Bajnokok Ligája-győzelem viszont még sehogy sem jött össze,

akármennyit is invesztáltak eddig a katari tulajdonosok a klubba. 2020-ban legalább a döntőig eljutottak, de ott kikaptak a Bayern Münchentől, ezt leszámítva pedig mindig várakozásokon alul teljesítettek a sorozatban.

Így nem is volt annyira meglepő, hogy tavaly nyáron arról szóltak a hírek, hogy Mbappé elhagyja a klubot, és valószínűleg a Real Madridhoz fog szerződni. A 2022 nyarán lejáró szerződése miatt jó alkupozícióban volt, és nemet mondott a PSG akkori hosszabbítási ajánlatára. Eközben a Real elnöke, a Szuperliga tervével nagyot bukó Florentino Pérez mindent megtett azért, hogy Mbappét Madridba csábítsa, 160 millió eurót is hajlandó lett volna fizetni a francia csatárért, még úgy is, hogy csak egy év volt hátra a szerződéséből. Pechére, a PSG pont egy olyan klub, ami megengedheti magának, hogy visszautasítson egy ilyen ajánlatot, így Mbappé maradt náluk. Az átigazolási sagáról és a Real őrültségnek tűnő ajánlatáról ebben a cikkben írt bővebben Hrutka János.

Nasszer Al-Khelaifi, a PSG és Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke 2018. március 6-án, Párizsban – Fotó: Franck Fife / AFP
Nasszer Al-Khelaifi, a PSG és Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke 2018. március 6-án, Párizsban – Fotó: Franck Fife / AFP

A párizsi szurkolók viszont nem fogadták kitörő örömmel Mbappé maradását. A Strasbourg elleni szezonnyitón kifütyülték őt a Parc des Princes-ben, ami egyrészt szólt a gyenge Európa-bajnoki szereplésének (egyetlen gólt sem lőtt a tornán, a nyolcaddöntőben pedig az ő kihagyott tizenegyese miatt estek ki a franciák Svájc ellen), másrészt annak, hogy nem akart hosszabbítani a PSG-vel. A hírek szerint ebben nagy szerepe volt az őt körülvevő rokonoknak és barátoknak, különösen édesanyja próbálta őt Spanyolország felé terelgetni. A madridi sajtó is gyakran emlékeztette olvasóit, hogy Mbappé gyerekkori hálószobája Cristiano Ronaldo-poszterekkel volt teli, és hogy a Real Madrid az álomcsapata.

Hoppon maradt a Real

Mbappé lejáró szerződése körül tavasszal pörögtek fel ismét az események, nem sokkal azután, hogy a Real Madrid Karim Benzema mesterhármasával kiejtette a Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Egészen múlt hétig úgy tűnt, hogy a Real május 28-án akár két trófeával is távozhat Párizsból: a BL-serleggel és Kylian Mbappé szerződtetésével.

Florentino Pérez az elmúlt szezonokban úgy alakította a Real keretét és bértábláját, hogyha eljön az ideje, akkor meg tudják szerezni Mbappét, akire a klub következő nagy korszakát tervezte építeni. Elengedték Sergio Ramost, több tízmillió euróért eladták Raphaël Varane-t, Martin Ødegaard-t és Achraf Hakimit is, míg a Realtól némiképp szokatlan módon szinte alig költöttek új játékosokra, így anyagi szempontból minden készen állt Mbappé érkezésére. Május elején úgy tűnt, a felek szóban már megállapodtak a szerződés részleteiről, Mbappé az évi 50 millió eurós fizetése mellé 100 millió euró aláírási pénzt is kapott volna. Sőt, a Real még abba is belement, hogy Mbappé teljesen megtarthatja az arculati jogaiból származó bevételét. Források szerint az ügy már ott tartott, hogy Mbappé a madridi ingatlanokat nézegette.

Katarban viszont közbeléptek, és olyan ajánlatot tettek le az asztalra, amivel ütni tudták a Realét. Nemcsak hogy megadták neki a spanyolok által ígért fizetést és bónuszt, de komoly hatalmat is kap a PSG-nél. Julien Laurens francia futballújságíró arról számolt be, hogy Mbappénak beleszólása lehet a klub vezetőségének összetételébe. Ha igazak ezen a hírek, akkor

rajta kívül talán csak egy sportolónak van még ekkora beleszólása egy klub dolgaiba: a négyszeres NBA-bajnok LeBron Jamesnek, aki egy ideje már-már general managerként irányítja aktuális csapatai ügyeit.

Azt már most sokan biztosra veszik, hogy sem Mauricio Pochettino vezetőedző, sem pedig a sportigazgató, Leonardo nem marad a PSG-nél. Az ő utódja a hírek szerint Luis Campos lesz, akivel Mbappé már Monacóban is együtt dolgozott.

Amikor híre ment, hogy Mbappé úgy döntött, Párizsban marad, Frédéric Hermel francia újságíró azt írta a Twitteren: „A futballban vannak, akik tiszteletben tartják az adott szót. És aztán ott van Mbappé...”. A bejegyzést Mbappé édesanyja, a volt kézilabdázó Fayza Lamari nem hagyta szó nélkül, azt írta: „Monsieur Hermel, ha semmit sem tud, jobb, ha csöndben marad… soha nem született megállapodás, minden jót önnek.”

A PSG ügyeit jól ismerő francia újságíró, Romain Molina arról számolt be, hogy Mbappé környezete a Real Madridot és a PSG-t árversenyre késztette. Molina szerint a csatár szűk baráti és családi köre szándékosan hitette el a közvéleménnyel és magukkal a klubvezetőkkel is, hogy Mbappé a Real Madridhoz készül igazolni, amivel kicsikarták a PSG még kedvezőbb ajánlatát.

Maga Mbappé azt nyilatkozta hétfőn: „Mindenki tudja, hogy tavaly el akartam menni. De a dolgok most másképp állnak, mind sportszakmai, mind személyes szempontból. Múlt héten hoztam meg a döntésemet. Beszéltem Florentino Pérezzel. Nagyon tisztelem őt és a Real Madridot. Mindent megtettek azért, hogy leigazoljanak és boldoggá tegyenek, ezt köszönöm nekik” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy szerinte nem lett volna jó döntés, ha most elhagyja Franciaországot.

„Hónapokon át beszéltünk a sportprojektről, és csak néhány percig a pénzről.

Nem fogok túllépni a játékosként betöltött szerepemen. Van egy csapatkapitány a klubnál, Marquinhos, nem akarom átvenni a helyét. Nem kell kapitánynak lennem ahhoz, hogy elmondjam a véleményemet.”

„Valamit megtanultam a futballban: előre kell nézni, de nem túl messzire. Egy évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy itt fogok ülni, most pedig aláírtam egy új szerződést. (...) Erre az új projektre koncentrálok. Nem tudom, mi fog történni a jövőben. Nem tudom, hol leszek három év múlva” – idézte Mbappé szavait az ESPN.

Kylian Mbappé a PSG–Metz bajnoki meccsen 2022. május 21-én. A mérkőzés előtt jelentette be a játékos, hogy marad a Paris Saint-Germain játékosa – Fotó: Tim Clayton / Corbis / Getty Images
Kylian Mbappé a PSG–Metz bajnoki meccsen 2022. május 21-én. A mérkőzés előtt jelentette be a játékos, hogy marad a Paris Saint-Germain játékosa – Fotó: Tim Clayton / Corbis / Getty Images

A Real Madrid ritkán szenved ilyen látványos vereséget egy átigazolási harcban, ami azért is lehet különösen fájó számukra, mivel a másik kinézett sztárigazolásuk, Erling Haaland időközben aláírt a Manchester Cityhez. Sportszakmai szempontból viszont nem biztos, hogy rosszul jártak ezzel: Benzema 34 évesen élete formájában játszik, a spanyol bajnokságot toronymagasan megnyerték, és ott vannak a Bajnokok Ligája döntőjében. Carlo Ancelotti vezetőedző talán még örül is egy kicsit annak, hogy a következő szezonja nem a két francia támadó összecsiszolásáról fog szólni.

Óriási presztízsgyőzelem Katarnak

A PSG-t tulajdonló Qatar Sports Investments (QSI) számára Mbappé megtartása kulcsfontosságú volt. Egyszerűen nem engedhették meg maguknak azt a blamát, hogy pont a hazai rendezésű világbajnokság előtt veszítsék el a világ aktuálisan legtöbbre értékelt fiatal játékosát.

A katariak ezzel mindenki számára világossá tették, hogy a Paris Saint-Germain mostantól Kylian Mbappé csapata, nem pedig Lionel Messié vagy Neymaré.

Az is üzenetértékű, hogy Mbappé csupán három évvel hosszabbította meg a szerződését, vagyis a mostani átigazolási hajcihő 2024 nyarán vélhetően újraindul. Mbappé ekkor még mindig csak 25 éves lesz, vagyis bőven jó korban ahhoz, hogy mondjuk a spanyol vagy az angol bajnokságba igazoljon.

Ez a szerződéshosszabbítás abból a szempontból is trendfordító lehet. Míg eddig a játékosok és ügynökeik jellemzően a minél hosszabb szerződések megkötését preferálták, hogy egy súlyos sérülés vagy formahanyatlás esetén is védve legyenek, addig Mbappé húzása sokkal egy NBA-stílusú szabadügynöki piac felé tolhatja el a futballvilágot, ahol a klubok egymást licitálják felül a legnagyobb sztárok aláírásáért, akik így néhány évente még több és több fizetésért és bónuszért válthatnak csapatot.

„Nagyon örülök, hogy itt folytathatom a kalandot. Hogy Párizsban, az én városomban maradhatok” – mondta Mbappé a hétvégi szezonzáró meccs előtt a Parc des Princes stadionban, amikor a szurkolók hangos üdvrivalgása közepette bejelentették, hogy marad.

Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar a Strasbourg–PSG bajnokin 2022. április 29-én – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters
Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar a Strasbourg–PSG bajnokin 2022. április 29-én – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters

A spanyol liga máris bepanaszolta a PSG-t

Szombat este a spanyol futballbajnokság, a La Liga még azelőtt kiadott egy közleményt, hogy Mbappé szerződéshosszabbítása teljesen hivatalossá vált volna. Ebben úgy fogalmaztak: „Kylian Mbappé esetleges PSG-nél maradásával kapcsolatban a La Liga szeretné leszögezni, hogy az ilyen típusú megállapodások az európai labdarúgás gazdasági stabilitását támadják, munkahelyek százezreit és a sport integritását veszélyeztetik, nemcsak az európai kupasorozatokat, hanem a hazai bajnokságokat tekintve is.”

„Botrányos, hogy egy olyan klub, mint a PSG, amely az elmúlt szezonban több mint 220 millió euró veszteséget könyvelt el, és az előző szezonokban több mint 700 millió eurós veszteséget halmozott fel (miközben megkérőjelezhető szponzori bevételekről számoltak be), képes ilyen megállapodást kötni.

Miközben azok a klubok, amelyek megengedhetnék maguknak a játékos szerződtetését anélkül, hogy a bérköltségük veszélybe kerülne, lemaradnak róla” – áll a spanyol liga szokatlanul éles hangvételű közleményében, amely így folytatódik:

„A La Liga panaszt nyújt be a PSG ellen az UEFA-nál, a francia közigazgatási bíróságnál, az adóhatóságoknál és az Európai Unió hatóságainál is, hogy továbbra is megvédje az európai labdarúgás gazdasági ökoszisztémáját és annak fenntarthatóságát.”

Azt is írják, hogy már korábban is panaszt tettek az UEFA-nál, mert a PSG szerintük nem tartotta be a pénzügyi fair play előírásait. „Ezek a panaszok sikerrel jártak, az UEFA szankcionálta a klubot, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egy bizarr döntésében visszavonta a szankciókat” – írták. „Az a magatartás, amelyet Nasszer al-Khelaifi, a PSG elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja és az Európai Klubszövetség elnöke tanúsít, legalább annyira veszélyezteti az európai futballt, mint a Szuperliga.”

Kétségtelenül van igazság a spanyol liga panaszáradatában, noha egy-két spanyol klub tulajdonosi körében vagy gazdálkodásában is lehete kivetnivalót találni, elég csak a Barcelona több százmillió eurós adósságállományára gondolni. Mbappé párizsi hosszabbítása nemcsak a Realnak, de annak a spanyol bajnokságnak is jelentős marketingveszteség, ahol pár éve még Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is focizott. Ebből a szempontból már egy kicsit másképp hangzik a La Liga kiakadása.

(Felhasznált források: The Athletic I, II, ESPN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!