Román állampolgár lett a magyar szövetség által eltiltott Sidi Péter

2021. november 17. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapta a román állampolgárságot a sportlövők idén tavasszal kirobbant botrányának egyik főszereplője, Sidi Péter, ami teljesen átírhatja az eddig magyar színekben versenyző, meglehetősen sikeres versenyző jövőjét. Sidi eddig is rendelkezett licenccel más országokban, így meg tudta kerülni azt a két éves eltiltást, amit júniusban kapott a magyar sportlövőszövetségtől, amiért jogosulatlanul hatolt be Péni István hotelszobájába a márciusi indiai világkupán, a mostani fejlemény azonban tovább bonyolíthat a dolgon – írja a 24.hu.

Sidi az eltiltása óta is rendszeresen versenyzett, pár hete is töltött fel képeket egy versenyről, ehhez pedig érdekes módon minden joga meg is van. A magyar szövetség eltiltása elsőre komoly dolognak hangzik, ám csak azoktól a viadaloktól tilthatják el, melyeken az engedélyükre van szükség az induláshoz. Sidinek más országokban, így Romániában is van licence, ennek köszönhetően pedig nyugodtan lőhet a romániai klubja színeiben.

Most egy fokkal még egyszerűbb lehet a helyzete, Sidi ugyanis a román állampolgárság felvételét kérte, a román kormány november 17-i ülésén pedig ezt napirendre is tűzték. A tervezet szövegéből kiderült az is, hogy Sidi Péter továbbra is Komáromban fog majd élni.

A 24.hu cikke szerint a rendelettervezetek elfogadása formai, így a korábban magyar színekben versenyző sportoló meg is kapta a román állampolgárságot.

A sportlövők kálváriája a Delhiben rendezett márciusi világkupaversenyen kezdődött, ahol a csapat tagjai összevesztek egymással, és nem álltak ki a vk-döntőre. A torna után Péni pozitív doppingmintát adott, a nemzetközi szövetség viszont közvetlenül az eszéki Európa-bajnokság előtt felmentette őt, mert véleményük szerin Péni ártatlan a doppingügyben, vele szemben szabotázs történt. Az MSSZ aztán májusban függesztette fel Sidi versenyzési jogát, és fegyelmi eljárást indított ellene.

A fegyelmi bizottság először egy évre tiltotta el a versenyektől, az edzésektől és minden sporttal kapcsolatos tevékenységtől, így a tokiói olimpiára utazó válogatottból is kimaradt, később azonban másodfokon két évre emelték a büntetését. Sidi visszautasította az ellen felhozott vádakat, szerinte ez az egész ügy azért tört ki, mert meg akarták akadályozni, hogy részt vegyen az Európa-bajnokságon. A sportlövők botrányáról ebben a cikkben írtunk részletesen. A második olimpiájára készülő Péni István a Telexnek adott interjújában elmondta, az ember, aki miatt ilyen helyzetbe került, számára nem létezik többé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!