Magyarország–Andorra 2-1

Legfontosabb

2021. szeptember 8. – 22:09

frissítve

Magyarország–Andorra 2-1
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Andorra a 82. percben szépítve váratlanul izgalmassá tette a vb-selejtező végét. Elöl és hátul is sok hibával játszott a magyar válogatott, amely már az első félidőben eldönthette volna a meccset.

A magyar válogatott az elvárhatónál jóval nyögvenyelősebben ugyan, de 2-1-re megverte Andorrát szerda este, vagyis hozta a kötelezőt. A csoportunk másik két meccse viszont nem alakult kedvezően számunkra, főleg nem a lengyel–angol meccs. Az, hogy Albánia meg fogja verni San Marinót, borítékolható volt, nagyon magabiztosan, 5-0-ra győztek. Az viszont meglepőbb és egyben fájóbb is, hogy az angolok 1-1-es döntetlent játszottak a lengyelekkel, bár az alapján, ahogy játszottak, igazából annyira nem meglepő a dolog.

Harry Kane a 72. percben egy szép góllal szerezte meg a vezetést, de a hazai pályán játszó lengyeleknek volt válasza, a 92. percben Damian Szymański egyenlített, a hátralévő percekben pedig nem tudtak gólt lőni az angolok. Ezzel a lengyelek is szereztek egy pontot, így jelenleg 11 ponttal a harmadik helyen állnak, az albánok ezzel a győzelemmel továbbra is másodikok 12 ponttal, míg az élen pedig még mindig az angolok vannak 16 ponttal. Ez pedig a győzelem ellenére egy fokkal nehezebbé teszi a kijutást. A mai meccsek:

  • Lengyelország–Anglia 1-1
  • Magyarország–Andorra 2-1
  • Albánia–San Marino 5-0

Október 9-én a jelenleg a csoport második helyén álló Albánia érkezik a Puskás Arénába, nem várt rangadó lesz az a meccs, majd a folytatásban Angliához utazunk, novemberben pedig San Marinót fogadjuk, és egy Lengyelország elleni idegenbeli meccsel zárjuk a selejtezőket. Köszönjük a mai figyelmüket, remélhetőleg októberben jobb játékot látunk a válogatottól.

Damian Szymański góljával, ami az angoloknak valószínűleg nem nagy érvágás, a magyarok terveit viszont keresztül tudja húzni a döntetlen Varsóban. A meccsnek viszont még nincs vége.

Szakkommentár

A második félidő utolsó húsz percét izgalmassá tette a magyar labdarúgó-válogatott saját maga számára. Nem a vendégek kapuja előtt halmozódtak a helyzetek és a parázs pillanatok, hanem a magyar térfélre terelődött a figyelem, köszönhetően a veszélyes területeken eladott labdáknak, majd a felesleges szabálytalanságok utáni pontrúgásoknak. Egy ilyen kapura ívelést és kavarodást követően meg is szerezte történelmi találatát a vendégcsapat Llovera révén.

A gyors kétgólos vezetés kényelmessé és egy idő után hátul könnyelművé is tette a magyar válogatottat, ez pedig majdnem megbosszulta magát. Szerencsénkre képzettségben, fizikális téren és egyéni képességek terén sem tart ott ez az andorrai válogatott, hogy a pontrúgásokon kívül más veszélyt is jelentsen a kapunkra, ettől függetlenül a végjáték nem úgy sikerült, ahogy azt sokan előzetesen elképzelték. A három pont, a győzelem megvan, de ebből a szeptemberi teljesítményből csak tanulni lehet, a továbbjutás érdekében megismételni nem tanácsos.

És meg kell úsznunk egy szabadrúgást a 94. percben Andorra ellen, hogy nyerjünk. Megúsztuk, melléfejelték.

Botka helyett a 27 éves Tamás Márk állt be, ez az első válogatott meccse.

A magyarok ellen történelmi győzelmet elérő Albánia láthatóan pontosan tudja, mit kell csinálnia egy jóval gyengébb válogatott ellen, már 5-0-ra vezetnek San Marino ellen. Eközben Andorra nemhogy szépített, de be is szorította a saját térfelére a magyar csapatot, így most ott tartunk, hogy

percekig ki sem tudta hozni a válogatott a labdát a saját tizenhatosától, és kis túlzással számolgatni kell a perceket, hogy megmaradjon a 2-1.

Pontosan emiatt kellett volna komolyan venni ezt a meccset egész végig, ha ugyanis a magyar csapat kihasználja a helyzeteit, már rég le lehetett volna zárni ezt a meccset. Így meg izgulni kell, hogy nehogy döntetlent játsszunk hazai pályán Andorra ellen.

Teljesen fölöslegesen ütötte meg bal kézzel az előbb besárgult Alavedra Jimenezt.

A Gazdagot leütő Alavedra Jimenez kapott sárgát, a követező meccsen nem játszhat az angolok ellen.

Egy jobbról belőtt szabadrúgás után a magyar védők tehetetlenkednek, a Lang fején megcsúszó labdát a hosszú oldalon berobbanó Llovera lőtte be. Ez az első andorrai gól Budapesten, és 2009 után most lőttek először idegenbeli gólt.

Előtte volt két andorrai csere, beállt a válogatottsági rekorder, most 130. meccsén játszó Lima és beállt Bernat.

Ez az Andorra elleni 2-0 mellett remek hír a magyaroknak, ahogy a mai számolgatós cikkünkben is írtuk, a kijutásunk alapja, hogy az angolok győzzenek szerda este, a magyar csapat pedig ugyancsak begyűjtse a három pontot. Ez eddig úgy tűnik, össze is fog jönni.

Szabadrúgás után Schäfer tört be jobbról a tizenhatosra, az alapvonal közeléből középre emelt, Szalai Attila pont a kapu közepébe fejelt, könnyedén védte Alvarez kapus.

A magyar csapatban Schönt Nikolics váltotta, az andorraiaknál A. Martinez jött be Cervos helyett míg C. Martinez Vieria helyett folytatja.

Nehéz a futball hagyományos keretein belül értelmezni, amit ezekben a percekben a pályán látunk, a magyar csapat támadásban és védekezésben is nagyon pontatlan, az a szerencsénk, hogy az andorraiak nem egy komolyan vehető válogatott.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szakkommentár

A játék képe egyáltalán nem változott, a magyar csapat viszont változtatott a második félidőre, Szoboszlai és Sallói is a pályára lépett, a cseréknek köszönhetően pedig a támadások felépítése is gördülékenyebben működött a talajon. A hatalmas mezőnyfölény azonban csak egy nagy helyzetet eredményezett a második játékrész elején és egy újabb figyelmetlenséget hátul: Szalai Attila adta el ismét a labdát, melyből andorrai gól született, szerencsénkre a videóbíró a javunkra döntött. Így a vendégeknek továbbra sincs kapura tartó lövésük, igaz, nehéz az 5-4-1-es felállásból, a saját 16-os előteréből felérni az ellenfél kapuja elé, pláne, ha egy csapatnak nincs három egymás utáni passza saját játékostárshoz.

Nagyon nehéz azt Benny Hill-zene nélkül elmondani, amit a magyar védelem művelt a 67. percben. Előbb Lang eladta a labdát a tizenhatosnál, majd egy blokkolt andorrai lövés Botka elé pattant, aki nehezen értelmezhető módon erőből rálőtte Fiolára, akiről védhetetlenül pattant a labda a kapunkba. Az volt a szerencse, hogy az andorrai lövés pillanatában az egyik játékosuk lesen volt, amit a VAR is megerősített. Vagy ha úgy vesszük, nem volt szerencse, mert az egyetemes futballtörténelem legkáprázatosabb válogatott öngóljának egyik esélyese lett volna ez a szituáció.

Quazim Laci és Armando Broja is betaláltak, ők sem bízzák a véletlenre San Marino ellen.

A csapat szerkezetében ez a csere sem jelez komoly változást.

Ránézésre nagyjából húsz percig vette komolyan a magyar csapat ezt a meccset, azóta érzésre nem igazán törik magukat, hogy újabb gólt szerezzenek. Erről már a legutóbbi ilyen posztban is írtunk, és alapvetően nem is lenne baj – bár elég csak megnézni, hogy az olaszok már ötöt gurítottak a náluk jóval szerényebb képességű litvánoknak, szóval máshogy is hozzá lehet állni egy ilyen mérkőzéshez –, ami viszont aggasztónak tűnik, hogy nemcsak a támadások építésében pontatlanok a magyarok, hanem többször el is szórják a labdát.

Legutóbb Nagy Ádám vesztett labdát a magyar térfélen, amiből egy jobb képességű csapat valószínűleg szépített is volna, de korábban is fordultak már elő hasonlóan bizarr jelenetek. Ez Andorra ellen belefér, de ha ki akarunk jutni a vb-re, ennél azért érdemes lenne többet mutatni egy ilyen kaliberű csapat ellen.

A jobbhátvéd, Moises San Nicolas kapja. Szoboszlai lőhetett 26-28 méterről szabadrúgást, de a labda mellément.

Szoboszlai indult meg középen, magyar létszámfölényben. A baloldalon érkező Schönt indította, de ő mellélőtt.

De az egész már les után történt. Egy perccel később aztán Szoboszlai jobbról beteszi Sallóinak, aki rá is tud fordulni, de épp a kapus kezébe lő.

Komoly csapat ebből valószínűleg komoly helyzetet dolgozott volna ki, a labdát megszerző Betriu viszont odáig sem jutott, hogy lőjön vagy legalább saját csapattársnak tudjon passzolni.


Andorra egy, a függetlenségét előbb az Aragóniai Királyságtól 1278-ban, majd a franciáktól 1814-ben elnyerő törpeállam, amely Európa 6. legkisebb területű állama, 1993 óta az ENSZ tagja, lakóinak száma nagyjából 78 ezer, élén hárman állnak, egy-egy francia és spanyol társherceg, valamint a miniszterelnök.

A spanyol társherceg Joan-Enric Vives i Sicília püspök, aki püspöki hivatalából adódóan birtokolja a társhercegi címet, míg a francia társherceg a francia elnök, azaz jelenleg Emmanuel Macron. A miniszterelnök a 41 éves Xavier Espot Zamora, aki a 2019-es választásokon került kormányra, korábban volt bíró és több minisztériumot is vezetett.

Ismét baloldali szögletből kanyarodott a labda a kapu elé, Fiola előtt elment, Szalai Attila pedig nem találta el a labdát a hosszú oldalon, a kapufa mellett.

Kleinheisler helyett Szoboszlai, Sallai helyett Sallói állt be.

Andorra kezdte ezt a játékrészt, 9 másodpercig volt náluk a labda, majd amint elvesztették, szabálytalankodtak, így 13 másodperc után magyar szabadrúgás jött.

Szakkommentár

A kétgólos vezetés birtokában próbálta még inkább kicsalogatni ellenfelét a magyar válogatott, többször is megforgatva, sokat járatva a labdát. Középen nem találta az áttörés lehetőségét az igazi irányító nélkül felálló csapat, ezért még mindig több hátulról felívelt labda szerepelt a repertoárban. A vendégcsapat egyelőre nem sok vizet zavar, a 80% feletti labdabirtoklás, a 4 kaput eltaláló lövés és az eredmény imponáló, támadásépítésben még lehet javulni, hátul pedig kell figyelni az egy-egy becsúszó hibára és labdaeladásra.

Amit egy szabadrúgással kezdtünk, de ebből se lett érdemi magyar lehetőség. A csapat az utóbbi negyedórában majdnem úgy játszik, mint amit jobb napokon az NB II.-ben lehet látni, csak ott több motivációval.

Lang fel se nézett, úgy passzolt keresztbe a térfelünkön, vagy ha felnézett, ráférne egy optikus. Az üresbe lőtt passzára Aláez csapott le, de Szalai Attila utolérte a tizenhatosunkon belül, és úgy tudta szerelni, hogy visszapattant az egyébként legértékesebb andorrai lábára a labda, így kirúgással jöttünk.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!