Kiszámoltuk, hogyan juthatunk ki a vb-re

2021. szeptember 8. – 20:02

Kiszámoltuk, hogyan juthatunk ki a vb-re
A magyar csapat, középen Szalai Ádám csapatkapitány a Németország–Magyarország mérkőzés előtt a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott Andorrával játszik szerda este a Puskás Arénában világbajnoki selejtezőt, de a magyar vb-esélyek szempontjából egy másik, igen fontos meccset már lejátszottak kedd este Bécsben.

A 2022-es vb-re ugyanis nem egyenes kieséses rendszerben rendezik meg a pótselejtezőket, hanem

  • a 10 csoportmásodikhoz hozzárakják a Nemzetek Ligájában a két legjobb eredményt elérő országot.
  • A 12 csapatot aztán három csoportra szedik,
  • és a négyes csoportokból a legjobb ott lehet Katarban, jövőre, novemberben.

Amikor az albánok elleni vasárnapi vereség (0-1) után a szövetségi kapitány, Marco Rossi a matematikai esélyről beszélt, erre gondolt. Nem volt egyetlen selejtezősorozat sem 1986, tehát az utolsó magyar vb-részvétel óta, amikor előbb vagy utóbb ne kellett volna matekozni, és most sem kerülhetjük el.

Először is nézzük végig az NL abszolút rangsorát, ahol Magyarország a tiszteletre méltó nyolcadik helyet szerezte meg tavaly ilyenkor, miután a B divízióban az oroszokat megelőzve megnyerte a csoportját:

1. Franciaország, 2. Belgium, 3. Olaszország, 4. Spanyolország, 5. Wales, 6. Ausztria, 7. Csehország, 8. Magyarország.

Az első négy ország a jelenlegi vb-selejtezős csoportja első helyén áll, és nagy meglepetés lenne, ha nem futna be a végén legalább a második helyen. Ez azt jelenti, hogy ők az NL-ben megszerzett pozíciójukat nem aktiválják, hanem egyenes ágon kerülnek ki a vb-re (vagy legrosszabb esetben a pótselejtezőre).

A belgák Walest és Csehországot megelőzve vezetik a csoportjukat, és mindkét csapat előttünk áll az NL-ben, így biztosra vehető, hogy az egyik nemzet innen megy a pótselejtezőre. Ezzel el is jutunk arra a pontra, amit tulajdonképpen már a sorsolás pillanatában tudtunk: ha Magyarország nem tud bejönni a csoport első két helyének valamelyikére, akkor az osztrákoknak kell fokozottan drukkolunk, hogy ne vegyék el előlünk az NL-es kvótát.

Az osztrákok viszont meglehetősen alulteljesítettek az elmúlt napokban.

Pedig a júniusi Eb-n még a legjobb 16 között hosszabbításra kényszerítették a későbbi győztes olaszokat. Hiába van tele a csapatuk a Bundesligában edződő játékossal, valami nem áll össze. Szombaton Izraelben kaptak ki 5-2-re: Izrael sokkal gyorsabban, pontosabban és hatékonyabban futballozott, és összességében simán nyert, hétszer rúgtak kapura, abból lett öt gól. Kedd este aztán az osztrákok helyenként széteső játékkal, a skótokkal szemben maradtak alul 1-0-ra hazai pályán. A gólt az első félidőben kapták egy szerencsés büntetőből.

Az osztrákok így most csak a negyedikek a csoportban, és négy pontra vannak a második helytől, amit minimum el kellene érniük, hogy nekünk megmaradjon az esélyünk.

  • A csoport élmezőnye: 1 Dánia 15 pont, 2. Skócia 11 pont, 3. Izrael 10 pont, 4. Ausztria 9 pont

A következő, októberi körben a skótok Izraelt fogadják, és a meccs után már biztosan tisztább lesz a kép. Az osztrákok viszont nem elég, hogy kevés pontot gyűjtöttek, de a gólkülönbségük is erősen negatív (9-12), és most ez is számít. Akárhogy is, nem igazán látszik, hogy képesek lennének befutni egy nagy hajrával a második helyre. Ráadásul még mennek Koppenhágába is a dánok ellen játszani, akiktől az első meccsen hazai pályán kaptak egy sima négyest.

Vagyis ha nem támadnak fel, akkor épp előlünk viszik el az utolsó NL-helyet. Jelenleg Ausztria mellett Wales csatlakozhat a 10 csoportmásodikhoz, Magyarország pedig éppen lecsúszik erről az esélyről.

Magyarország persze még a csoportjában is odaérhet a második helyre, rögzítsük is a jelenlegi állást öt forduló után.

1. Anglia 15 pont, 2. Lengyelország 10, 3. Albánia 9, 4. Magyarország 7, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

A kulcsmeccsek a folytatásban:

  • Lengyelország – Anglia, szerda, 20.45
  • Magyarország – Albánia, október 9.
  • Anglia – Magyarország, október 12.
  • Albánia – Lengyelország, október 12.
  • Anglia – Albánia, november 12.
  • Lengyelország – Magyarország, november 15.

A mieink második helyéhez és egyúttal a vb-remény életben tartásához a 4 győzelemért járó 12 pont mellett – londoni sikerrel nem kalkuláltunk – nagyon kellene az, hogy az angolok szerda este legyőzzék a lengyeleket Varsóban, utána pedig a lengyelek lehetőleg döntetlent érjenek el Albániában, de mi előtte verjük meg az albánokat Budapesten. Az utolsó fordulóban Lengyelországba látogatunk, és ott kellene kivívni egy győzelemmel a továbbjutást.

Így leírva nem is hangzik teljesen elérhetetlennek, de mindez máris megbicsaklik, ha a lengyelek ma esetleg megvernék az angolokat – ezért minden további számolgatást egyelőre hagyjunk is. Szerda este az lenne a fontos, hogy a magyar csapat szép támadásokkal meg tudja bontani a várhatóan nagyon masszívan tömörülő Andorra védelmét a Puskás Arénában, lendületesen és nem nyögvenyelősen játszva besöpörje a három pontot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!