Történelmi albán gól a hajrában, 1-0-ra veszített a magyar futballválogatott

2021. szeptember 5. – 19:59

frissítve

Történelmi albán gól a hajrában, 1-0-ra veszített a magyar futballválogatott
Az albánok ünneplik a győztes góljukat – Fotó: Florion Goga/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezők ötödik fordulójában az angolok elleni súlyos hazai vereség után Albánia ellen idegenben igyekezett javítani, és mivel nem tudott gólt szerezni, 1-0-ra veszített, amivel a negyedik helyre csúszott vissza a csoportjában. A vb-reményt jelentő második hely egyre távolodik.

Marco Rossi szövetségi kapitány nem számíthatott Szalai Ádámra a csatársorban, visszatért viszont a középpályára Nagy Ádám, akitől stabilitást remélhetett, az Eb-n megbízható teljesítménnyel kirukkoló Botka Endre is ott volt a kezdőcsapatban. Először játszhatott az albán válogatottban a Svájcban nevelkedett Nadem Bejrami, róla minden hírműsorban szó volt, hogy a korosztályos csapatokban még Svájcban játszott, Macedóniában született, de végül Albániát választotta. A tízes számot kapta, ami elárulja, sokra számítottak tőle. A világranglistán 69. helyen álló albán foci erejéről sokatmondó, hogy az Empoli (Ismajli), az Atalanta (Djimsiti) és a Roma (Kumbulla) adott játékost a védelembe. Magyarország jelenleg a 37. áll a rangsorban.

Willi Orban tisztáz az albán-magyaron – Fotó: Florian Goga/Reuters
Willi Orban tisztáz az albán-magyaron – Fotó: Florian Goga/Reuters

Abban reménykedhettünk, hogy a csütörtöki nagy pofon után ugyanúgy talpra áll a csapat, mint ahogy tette az Eb-n a portugálok elleni vereség után a franciákkal szemben. Ehhez a legfontosabb a csapatszellem és a hit, hogy egy velünk hasonló kvalitású ellenféllel szemben képesek lehetünk a győzelemre.

Ha meg akarja nézni, mi történt percről percre, akkor itt megteheti.

A nyolcadik percig két albán szöglet jelezte, hogy veszélyesebben játszanak a hazaiak, de egyiknél sem kellett közbeavatkozniuk a magyar védőknek. A Fradi csatára, Myrto Uzuni lendületesen kezdett, volt egy lövése is, ami elkerülte a kaput. A legnagyobb lehetőség a mieink előtt adódott a félidő első felében, a 18. percben Szalai Attila pontos előreívelése után Kleinheisler László került nagy helyzetbe, de miután átvette a labdát, túl közel került a kapushoz, és nem tudta elpasszolni mellette. Egy perc múlva Szoboszlai élesen belőtt szögletét Orbán továbbította a kapu felé, de egy métert tévedett.

Bajraminak volt egy veszélyes lövése távolról, ami elkerülte a bal felsőt, Gulácsinak volt egy bátor kivetődése, Balajot meg kellett zavarnia, a kitörő Gazdaggal a tizenhatoson belül ütköztek, meg sem vizsgálták az esetet.

Az egész félidő messze legkomolyabb lehetősége úgy maradt ki az albánok előtt, hogy a magyar védelem csak követte a labda útját.

Bejrami szöglete remekül jött középre, Djimsiti megcsúsztatta, a hosszú saroknál érkező Kumbulla két méterről nem tudta úgy irányítani a labdát, hogy a kapuban kössön ki. Szoboszlai 28 méteres lövése zárta le a kiegyenlített félidőt.

Kleinheisler és Trashi küzd a labdáért az albán-magyar vb-selejtezőn – Fotó: Florian Goga/Reuters
Kleinheisler és Trashi küzd a labdáért az albán-magyar vb-selejtezőn – Fotó: Florian Goga/Reuters

Gulácsi Péter az ütközése után nem volt száz százalékos állapotban, nem jött ki a második félidőre, Dibusz Dénes váltotta. A fordulás után aktívan kezdtek az albánok, de csak kisebb lehetőségek jutottak, inkább mezőnyjátékot láthattunk, váratlan húzás egyik oldalon sem akadt. Egyre jobban megjött a maroknyi magyar szurkolótábor hangja, akik annak ellenére voltak ott a stadionban, hogy hivatalosan nem a vendégeknek nem járt jegy a FIFA jelenlegi szabályozása szerint.

A 72. percben aztán a két albán csere teremtett nagy helyzetet: Laci ugratta ki Cekicit a jobb oldalon, aki kisodródott, és az ötös sarkáról már nem tudta elpasszolni Dibusz mellett a labdát, a Fradi kapusa bravúrral mentett szögletre, ami nem okozott veszélyt. Két perc múlva Gjasula szabadrúgása akadt el a sorfalban.

A 80. percben Orbán szabálytalankodott Uzunival szemben 21 méterre a kaputól, sárgát kapott érte. Uzuni végezte el a szabadrúgást, Szoboszlaiban akadt el a labda, az albán úgy látta, hogy a magyar kezében, de a játékvezető azonnal jelezte, szó sem lehet büntetőről. Pár perccel később Laci tört kapura, de negyvenméteres szólója után jó egy métert tévedett.

A 86. percben Szoboszlai lépett ki a védők közül Szalai Attila nagyszerű labdája után, szép átvétel után a bal oldalon futott el, ballal lőtt, de a hosszú sarok mellé.

Egy perccel később eldőlt a meccs.

Fiola párharcot veszített az ellenfél térfelén, a földön maradt, a játékvezető nem fújt semmit – később visszanézték videón, nem is kellett semmit ítélnie –, az albánok előreadták a labdát Brojának, aki rávezette Langra, megtolta mellette, és amikor már a tizenhatoson belül járt, a bal kapufa mellé bombázott. Dibusz vetődött, de lemaradt a labdáról. A Southampton játékosa a Chelsea-ben nevelkedett, még csak 19 éves, őt tartják az albán futball legnagyobb ígéretének.

A folytatásban a magyar válogatott elkeseredetten támadott, küzdött, de az egyenlítésre nem maradt esélye, még ha egyre több csatár is volt a pályán.

A csoport másik meccsén Anglia 4-0-ra verte Andorrát is. Magyarország Andorrát fogadja szerdán, jó lenne befejezni egy megnyugtató játékkal elért sikerrel a sorozat ezen részét.

Albánia – Magyarország 1-0 (0-0)
Elbasan, 5000 néző

Albánia: Berisha – Doka (Hoxhallari), Kumbulla, Ismajli, Djimsiti – Abrashi (Cekici), Gjasula, Bejrami (Laci), Trashi (Roshi) – Balaj (Broja), Uzuni

Magyarország: Gulácsi (Dibusz) – Orbán, Lang, Szalai – Botka (Varga), Kleinheisler, Nagy, Gazdag (Sallói), Fiola – Szoboszlai, Sallai (Hahn)

Gól: Broja, 87. percben

  1. Anglia – 15 pont
  2. Albánia – 9
  3. Lengyelország – 7 (egy meccsel kevesebbet játszott)
  4. Magyarország – 7
  5. Andorra – 3
  6. San Marino – 0
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!