Albánia-Magyarország 1-0

2021. szeptember 5. – 17:50

frissítve

Albánia-Magyarország 1-0
Az albánok történetük során először győzték le Magyarországot – Fotó: Florian Goga/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott az angoloktól elszenvedett súlyos vereség után Albániában sem tudott javítani, 1-0-ra kikapott. Az albánok történetük első gólját lőtték Magyarországnak, és korábban győzni sem tudtak ellenük. A magyar válogatott a selejtezőcsoport negyedik helyére csúszott.

Az angolok után az albánoktól is kikap a magyar válogatott. Albánia ezzel a győzelemmel megelőz minket a vb-selejtezős csoportban, nekik 9 pontjuk van, nekünk 7. Szerdán Andorrával játszik a magyar válogatott.

A magyar válogatott szerdán 20.45-től újabb világbajnoki selejtezőt játszik. Akkor Andorrát fogadja a Puskás Arénában. Az sem lesz könnyű meccs, de ellenük már tényleg kötelező a győzelem. Azon a meccsen is kint lesz a Telex stábja, kövessék nálunk azt a vb-selejtezőt is! Ma figyelmüket köszönjük! Itt pedig elolvashatják az albán-magyarról készült összefoglalónkat.

Lang Ádám, a magyar válogatott védője azt mondta a meccs után az M4-nek, hogy tudták, hogy kemény és szívós csapat az albán válogatott, ők viszont nem voltak elég élesek a meccs nagyobb részében, tompának érezte a csapatot. Rengeteg labdát tudtak szerezni az albánok, amikor nem jó ütemben járatták a labdát. A gólról azt mondta: úgy érezte, hogy eléggé kiszorította az albán játékost, onnan már nem tud gólt szerezni, Dibusz pedig védeni fogja a rövid sarkot. „Demoralizáló az egész”, mondta. Össze kell szedniük magukat az Andorra elleni szerdai meccsre, a lengyelek és az angolok ellen pedig bravúrra lesz szükség.

Szakkommentár

A második félidőben, ahogy korábban is említettük, jóval többet tett az albán csapat a három pont megszerzése érdekében, egyre több és egyre veszélyesebb helyzetet alakított ki a támadásban nagyon keveset nyújtó, a félidőt kapura tartó lövés nélkül befejező magyar válogatott ellen.

A helyzetek gólt eredményeztek a mérkőzés végén Albániának, mely találatával történelmi tényt hajtott végre, hiszen először voltak eredményesek Magyarország ellen. A találkozó végére érkeztek még támadók válogatottunkba, de sem helyzetig, sem az albán kapu elé nem jutottunk már, így nem csak első találatukat, de első győzelmüket is ünnepelhették Uzuniék a ma este folyamán. Teljesen megérdemelten.

Az olaszországi bravúrdöntetlen után Bulgária odahaza hozta a kötelezőt, az angolok a magyarok ellenihez képest teljesen kicserélt csapattal 4-0-ra verték Andorrát, Izland 0-2-ről egyenlített Észak-Macedónia ellen.

  • Anglia–Andorra 4-0
  • Izland–Észak-Macedónia 2-2
  • Bulgária–Litvánia 1-0

2019 ősze után újra egymást követő két tétmérkőzésen szenvedett vereséget a magyar válogatott, akkor Szlovákia és Horvátország, most Anglia és Albánia nullázott le minket. Albánia ellen nyoma sem volt a hasonló képességű ellenfelek ellen megszokott tudatos, magabiztos játéknak, annak a játéknak, ami Szerbiában, Bulgáriában vagy Törökországban meghozta a győzelmet. Az albánoknak legalább három zicccere volt, mindhárom jóval nagyobb helyzet volt, mint amiből a gól született. Kapura lövésekben 14-6-ra múltak felül bennünket, de az albánoknak legalább négy nagyobb helyzetük volt a mi legnagyobb helyzetünknél. Albánia a történelemben először nemcsak gólt lőtt Magyarországnak, de le is győzte.

A vereséggel a csoport negyedik helyére csúsztunk. Anglia 15 ponttal vezet, Albániának 9 pontja van, az egy meccsel kevesebbet játszó lengyeleknek 7, nekünk pedig csupán 6.

Szerencsére ő nem kap sárgát, csak Broja. Szoboszlainál elszakadhatott a cérna, mert dühből odarúgott az egyik albánnak. Nikolics is beáll, Kleinheisler megy le.

A csereként beálló Broja rövidre tartó lapos lövésére nem ért oda Dibusz, vezetnek az albánok. Megvan az első albán gól a magyarok ellen. A VAR vizsgálta, hogy volt-e előtte szabálytalanság, de végül megadták a gólt. Előtte nem sokkal, még 0-0-nál Szoboszlainak volt egy nagy helyzete, de lövés elment a kapu előtt. Rossi gyorsan cserélt kettőt, Sallai helyére Hahn Jánost, Botka helyére pedig Varga Rolandot küldte be. Négy perc a hosszabbítás.

Uzuni ellen szabálytalankodott a magyar védő, amit azt jelenti, hogy a szerdai, Andorra elleni meccsen nem játszhat majd.

A magyar válogatott célja, hogy elkerülje az albán gólt, támadások vezetésére, építkezésre nem igazán futja. Az elmúlt 10 percben megvolt a harmadik kimaradt ziccere is Albániának, Orbánnak sárgalapot érően kellett szabálytalankodni, kétszer is veszélyes helyről lőhetett szabadrúgást Albánia. Nagyon-nagyon távol vagyunk egyelőre a kötelező győzelemtől. A kapura lövésekben 11-5-re vezet Albánia.

Albi Dokát Erjon Hoxhallari, Bekim Balajt pedig Armando Broja váltotta.

Szakkommentár

A második félidőre az egyik kivetődésnél fejrúgást kapott Gulácsi Péter már nem jött ki, helyette Dibusz Dénes folytatta a játékot, és szükség is volt az azonnali koncentrációjára és tökéletes kijövetelére, hiszen ismét Albánia kezdte jobban a félidőt, el is jutottak a hazaiak egy nagy helyzetig.

A második félidő elején a magyar csapat megint visszahúzódott saját térfelére, kontrázgatni próbált, de ismét nagyon minimálisat nyújt csapatunk ezen a téren. Kiegyenlített a játék továbbra is, de az az ember érzése, hogy a hazaiak jóval többet próbálnak tenni a három pont megszerzéséért, ez pedig egy újabb hatalmas helyzetben fejeződött ki, újra Dibusz védett óriásit.

Ki kell ábrándítanunk azokat, akik bíztak az andorraiak egyenlítésében Anglia ellen. Beállt Kane és 11-esből megszerezte a hazaiak második gólját. Észak-Macedónia 2-1-re vezet Izlandon, az Olaszországban bravúros döntetlent játszó Bulgária egyelőre hazai pályán nem bír Litvániával, 0-0-ra állnak.

Két csere játszott össze az albánoknál: Laci indította Cekicit, aki az ötösről eresztett meg egy lapos lövést, Dibusz bravúrral védett. Sajnos a második félidőben is veszélyesebbek az albánok, a magyar csapatnak nem volt igaza helyzete még.

Utolsó két balkáni meccsünket – Bulgária és Szerbia ellen – megnyertük, de most nincs a magyar válogatottban az akkor tapasztalt átütőerő, ettől függetlenül ez a meccs is megnyerhető. Kapura lövésekben 7-5-re vezetnek az albánok, labdabirtoklásban minimális a hazai fölény. A meccs döntetlen, egy jól irányzott csere hozhatja meg a változást? Mindenesetre nálunk már pályán van az a Sallói Dániel, aki az angolok ellen az egyetlen lövést eresztette meg kapura, és amit az evertonos Pickfordnak kellett védenie.

A sokat próbálkozó Bajrami helyén a francia Ajaccióban légióskodó Quazim Laci folytatja. Nálunk Sallói Dániel jött, Gazdagot váltotta.

Abrashi közben megsérült, őt is le kell cserélni majd.

Második félidőt mi kezdtük aktívabban, nem aludtunk úgy el, mint az első félidő elején, vagyis ott folytattuk, ahol az első félidőben abbahagytuk. Orbán révén helyzetünk is volt. A nyomást nem tudtuk állandósítani, az albánok néhány perc után átvették az irányítást, és egy újabb hatalmas, gólt érő helyzetet puskáztak el, már a másodikat a meccsen.

Szoboszlai Dominik (10) próbál labdát szerezni – Fotó: Florian Goga/Reuters
Szoboszlai Dominik (10) próbál labdát szerezni – Fotó: Florian Goga/Reuters

Kapura lövésekben 6-4-re, szögletekben 5-2-re vezetnek az albánok, labdabirtoklásban 51-49 oda. A helyzetek minőségét tekintve is Albánia közelebb áll a győzelemhez.

Uzuni remek passza után Balaj bombázott az oldalhálóba az ötös sarkáról. Ez is nagy helyzet volt, már a második. Igaza lett Rossinak, nincs könnyű dolgunk az albánok ellen.

Jó 30 méterről vállalkozott lövésre az RB Leipzig védője, de a kapusnak nem kellett védenie, fölé ment a labda. Ez volt a negyedik magyar próbálkozás, kettő talált kaput ezekből.

Az albánok is cseréltek, Lorenc Trashi helyére a magyar bajnokságot is megjárt Odise Roshit küldték be.

A Leipzig magyar kapusa ütközött az egyik albán játékossal, akkor sérülhetett meg, a Fradi kapusa, Dibusz Dénes véd a második félidőben.

Némileg meglepő, hogy a magyarok elleni meccshez képest teljesen kicserélt angol válogatott a szünetben csupán 1-0-ra vezet Andorra ellen a Wembley stadionban. Jesse Lingard 1022 nap után lőtt gólt a válogatottban, utoljára 2018-ban Horvátország ellen volt eredményes.

A többi félidei eredmény:

  • Bulgária–Litvánia 0-0
  • Izland–Észak-Macedónia 0-1

Helyszíni tudósítás

„Az angoloktól kaptatok négyet, most meg kettőt fogtok, és 2-0 lesz” – mondta a határozott határőr a reptéren, amikor megvizsgálta az útlevelem, és megkérdezte, mi járatban vagyok. Sok mindent nem tudtam erre mondani, de azt igen, hogy 15 meccsből csak kétszer kaptunk ki, vagyis nem olyan könnyű a magyarokat megverni. Erre az volt a válasza, a lengyelek ellen nem volt szerencséjük az albánoknak, de most majd lesz. Albánia amúgy eddig hat meccsén gólt sem lőtt Magyarországnak.

Szakkommentár

Az első félidőben teljesen kiegyenlített játék alakult ki, Kleinheisler hatalmas helyzete után a másik oldalon is adódott egy kihagyhatatlan lehetőség Kumbulla előtt, de a csapatok mégis gól nélkül vonulhatnak a pihenőre. Albániának hiába a minimális mezőnyfölénye, kaput eltaláló lövés nélkül fejezte be a félidőt, a magyar válogatott pedig a kezdeti megilletődöttség után egyre bátrabban futballozott, és a félidő végére a saját kezébe vette a dolgok irányítását. A győzelemhez azonban még ennél is több kell majd támadásban.

A félidő legnagyobb helyzete az albánok előtt adódott, Kumbulla a kapu torkából hibázott. A hazaiak amúgy is veszélyesebbek voltak, különösen az első negyedórában bántóan nem találtuk a játék ritmusát. Az ilyen meccsekre szokták mondani, hogy egy gól dönthet, nem véletlen, hogy a két csapat utolsó két meccsén is egy-egy gól döntött – szerencsére a mi javunkra. Csak a félidő végére jöttünk fel, reméljük a második félidőben is ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

Djimsiti próbál kapura fejelni egy szöglet után – Fotó: Florian Goga/Reuters
Djimsiti próbál kapura fejelni egy szöglet után – Fotó: Florian Goga/Reuters

A labdát a két válogatott nagyjából egyenlő arányban birtokolta, a hazaiak ötször, a magyarok háromszor lőttek, fejeltek kapura, mi kétszer találtuk el a kaput, az albánok csak egyszer. Szögletekben 4.2 a hazaiaknak.

Mindkét oldalon voltak helyzetek, viszont az albánok ziccert is hibáztak, így inkább a magyarok örülhetnek a 0-0-nak.

Egy trükkös szabadrúgás-kombináció után Szoboszlai lőhetett zavartalanul, 30 méterről az albán kapus csak kiütni tudta a kellemetlen lövést, a kipattanóból már nem lett újabb helyzet.

Dokát kereste a beadás, Fiola hiába emelkedett, az albán el tudta fejelni a labdát. Nem volt túl erős a fejes, sem jól helyezett, Gulácsi könnyedén fogta.

A negyedik albán szöglet után jött a meccs eddigi legnagyobb helyzete: Djimsiti csúsztatása után Kumbulla érkezett a hosszú saroknál, de körülbelül kétméterről fölé rúgta. Gulácsi már verve volt, ezt megköszönhetjük most az albánoknak. Maradt a 0-0, az albánok továbbra sincs góljuk a magyar válogatott ellen, maradjon ez így is.

A magyar válogatott most kevésbé volt veszélyes, az albán viszont többször is veszélyeztetett, egyszer Gulácsinak kellett kifutnia a kapujából, ápolni is kellett a magyar kapust. Gazdagnak is volt egy veszélyes megugrása, 11-est reklamáltunk, nem nagy meggyőződéssel. A labdabirtoklás kiegyenlített.

Willi Orban ment Balaj előtt az albán-magyaron – Fotó: Reuters/Florian Goga
Willi Orban ment Balaj előtt az albán-magyaron – Fotó: Reuters/Florian Goga

Sallai Roland lódult meg az albán kapu felé, majd Gazdagot indította jól a tizenhatoson belül. Már lövésre készült a magyar játékos, amikor az egyik védő elsodorta, a bíró szerint szabályosan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!