Albánia-Magyarország 1-0

2021. szeptember 5. – 17:50

frissítve

Albánia-Magyarország 1-0
Az albánok történetük során először győzték le Magyarországot – Fotó: Florian Goga/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott az angoloktól elszenvedett súlyos vereség után Albániában sem tudott javítani, 1-0-ra kikapott. Az albánok történetük első gólját lőtték Magyarországnak, és korábban győzni sem tudtak ellenük. A magyar válogatott a selejtezőcsoport negyedik helyére csúszott.

A papírformának megfelelően Lingard góljával vezet Anglia Andorra ellen, a mostanában pocsék formában lévő Izland pedig odahaza Észak-Macedónia ellen áll vesztésre.

Balaj kapott jó indítást egy labdaszerzés után, de Gulácsi jól jött ki a kapujából, és el tudta vinni a labdát előle. Az esetnél össze is ütköztek, mindkettőjüket ápolni kellett. Újabb intő jel, hogy vigyázni kell az eladott labdákkal, mert nagyon gyorsan meg tudnak indulni az albánok.

Kleinheisler helyzete után egy újabb magyar gólszerzési lehetőség: Szoboszlai rúghatott szögletet, Lang csúsztatása után Orbán lőhetett tíz méterről, félfordulatból. Szép volt a mozdulat, de sajnos a lövés fölé ment.

Szakkommentár

A magyar válogatott 3-5-1-1-es összeállításban kezdte a mérkőzést, az elöl lévő Sallai mögött Szoboszlai próbálja segíteni a támadásokat. Marco Rossi csapata ismét visszahúzódva kezdett, átengedve a kezdeményezést az albánoknak, így nem okozott nagy meglepetést, hogy a hazaiak előtt adódott az első két lehetőségük. A magyar csapat hosszú labdákkal próbálja kihasználni Sallai mozgékonyságát, gyorsaságát és ezekből a védők mögé beívelt labdákból helyzeteket kialakítani. A 19. percben mégsem Sallai, hanem a hátulról beinduló, a területet befutó Kleinheisler előtt alakult ki egy helyzet, de a magyar középpályás túl közel vitte a labdát Berisához, a hazaiak kapusához és már nem tudta elpasszolni mellette. Ez volt a félidő első felének legnagyobb helyzete!

A játék képe változott, egyre veszélyesebbek vagyunk, előbb Kleinheisler, majd Orbán is veszélyeztetett, így már 2-2 a kapu felé tartó lövések aránya. Ezzel párhuzamosan immár az albánoknál van többet a labda.

Szalai Attilától kapott egy remek indítást Kleinheisler, le is tudta venni a labdát, de már nem tudta ellőni a kivetődő kapus mellett. Ez volt az első veszélyesebb támadásunk.

Kleinheisler László küzd a labdáért az albán Trasival – Fotó: Florian Goga/Reuters
Kleinheisler László küzd a labdáért az albán Trasival – Fotó: Florian Goga/Reuters

A Ferencvárosban játszó Uzuni lőhetett a tizenhatosról miután kicselezte Gazdagot, lövése azonban fölé ment, Gulácsinak nem volt dolga vele.

Megint a nagyon aktív Bajrami adhatott be, Ismajli fejese szerencsére nem talált kaput. Nekünk még nem volt szögletünk, ebben a tekintetben 3-0 az albánoknak.

Helyszíni tudósítás

„Myrto Uzuni, a Ferencváros csatára Beratban született, ahol az apám is. Uzuni egy jó játékos, szegény családban nőtt fel, a foci emelte őt ki, Görögországba mentek a családjával, ott lett focista. Szeretitek őt Magyarországon?” – kérdezte a taxisunk, aki Tiranából Elbasanba fuvarozott bennünket. Megnyugtattuk, a Fradi egyik legjobb játékosa. A taxis reménykedett abban, hogy majd Fradiból is felfelé vezet az útja. Az aktuálpolitikában is képben volt a sofőrünk, pontosan tudta, ki Orbán Viktor, és azt is, hogy miket mondott mostanában, sőt még Juncker neve is előkerült a monológjában. Okos embernek jellemezte a magyar miniszterelnököt, kicsit elkeserítette, hogy nem jön el a meccsre.

Relikviaárus a stadionnál – Fotó: Ághassi Attila/Telex
Relikviaárus a stadionnál – Fotó: Ághassi Attila/Telex

Az első tíz perc után az albánok jóval veszélyesebbek, az első percekben erőszakosan letámadták a mieinket. Az angolok ellen tapasztalt labdaeladások folytatódnak a középső védőktől, Lang és Szalai is kulcspillanatban adta rossz helyre a labdát, de az albánok csak két szögletig jutottak. A labda nálunk valamivel többet van ugyan, de kapura eddig teljesen veszélytelenek vagyunk.

Helyszíni tudósítás

Az Elbasan Arénától körülbelül 600 méterre van a Fan Club, ahol a csapatot biztató dalokat énekeltek már 3 órával a kezdés előtt az emelkedett hangulatban lévő albán drukkerek, ahogy a fotók is igazolják. Nagy szeretettel fogadtak ott, látva a Hungary feliratot a hátamon, és azonnal egy dobozos sört nyomtak a kezembe, és az egyik fő szurkoló azt mondta, számos európai országban járt már, fel is jegyezte eddig, merre ment el, és nagyon bízik benne, hogy a visszavágóra el tud jönni Budapestre októberben, mert Magyarországon nem volt még. Arra nehezen tudott válaszolni, hogy Lorik Cana után most ki az albánok legjobb játékosa, de mivel játszanak jó néhányan a topligákban, közülük valaki majd kiemelkedik a mostani meccsen. Nem akart elkeseríteni, de az 1-1-nek már örülhetünk. Pontosan tudta egyébként a drukker, hogy a magyar csapatkapitány, Szalai Ádám nem tartott a csapattal, tőle nem kell tartaniuk.

A szurkolói kocsma – Fotó: Ághassi Attila/Telex
A szurkolói kocsma – Fotó: Ághassi Attila/Telex

Bajrami tört be a tizenhatoson belülre egy ügyes összjáték után, de Gazdag szerelni tudta, jöhetett a szöglet. A beadást könnyedén kifejelték a magyar védők.

Egy veszélyes megindulás után a 8. percben újabb szögletet rúghattak az albánok, de azt is semlegesíteni tudták Szalaiék. Magyar oldalon eddig nem volt még említésre méltó támadás, sok az eladott labda nálunk.

Helyszíni tudósítás

A Tiranában épült Air Albania Stadiont ugyan 2019-ben adták át, a gyepszőnyeg most alkalmatlan benne a játékra, ezért az Elbasan Aréna lett a helyszín. Elbasan 40 percre van az albán fővárostól, itt van egy 12 ezres stadion, ahová 4 ezren mehetnek majd be a koronavírus miatti szabályozások miatt. Itt már egészen más az autópark, mint Tiranában, itt már látjuk a régi nálunk zöldségesnek aposztrofált Merciket, ami az ország szimbóluma volt egy időben. Több az elhagyatott épület, kevesebb a terepjáró, messze nem látszik az a pezsgés, ami Tiranában, vagy a tengerparti Durresben.

Az Elbasan aréna belülről – Fotó: Ághassi Attila/Telex
Az Elbasan aréna belülről – Fotó: Ághassi Attila/Telex

A magyaroké volt az első támadás, egy előre ívelés után az albánok jöhettek bedobással. A hazai szurkolók hangos füttyszóval kísérik, ha magyar játékoshoz kerül a labda.

Marco Rossi szövetségi kapitány kiegyenlített mérkőzésre számít Albánia ellen. „A sorsolás pillanatában is tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz Albániában, ellenfelünk lengyelek elleni mérkőzése megerősített ebben, mert a vereség ellenére a meccs nagy részében jobban játszottak ellenfelüknél” – nyilatkozta a selejtező előtt. Annyit árult el az albánok elleni taktikáról, hogy Szalai Ádám hiányában Szoboszlai Dominikot többet fogják mozgatni elől, szabadabb szerepkörben játszhat az RB Lipcse focistája. Sokkal agresszívebben és támadóbban akarnak játszani az albánok ellen, mint a csütörtöki angol meccsen.

Albánia azon kevés ellenfelek közé tartozik, akikkel hat meccset is játszottunk, ötször nyertünk, egyszer ikszeltünk, és még csak gólt sem kaptunk tőlük. Nézzük, milyen érdekességeket hozott az eddigi hat meccsből az első három:

1947 – 3-0-ra nyertünk az Üllői úton. Zsolnai megsérült, helyette Zsengellér állt be, mire az albánok tiltakozni kezdtek, mondván, a Balkán-kupa szabályai szerint nem lehet cserélni. (Igen, Magyarország a Balkán-kupán szerepelt 1947-ben, nem igazán éreztük sértőnek, meg is nyertük.) Négy perc telt el, mire visszaállt az eredeti állapot: Zsengellér szomorúan lement, a sérült Zsolnai visszajött.

1948 – Tiranában csupán 0-0-t játszott a két csapat, a bíró jugoszláv volt, ami később már nem lett volna lehetséges, a két ország ugyanis nem sokkal később hosszú évtizedekre minden kapcsolatot megszakított egymással, még a vonatsíneket is felszedték. És hogy miért lett ilyen sovány az eredmény a formálódó Aranycsapat korszakában? Mert aznap két magyar válogatott játszott hivatalos mérkőzést. A Puskás Ferencet is soraiban tudó másik válogatott idehaza verte 2-1-re a csehszlovákokat, bár a miniszterelnök tetszését ez sem igazán nyerte el. Dinnyés Lajos azt mondta, hogy a csapatunk úgy játszott, mintha még 1912-t írnánk – és akkor milyen lehetett a tiranai 0-0? (Amúgy jobb nem belegondolni, mi lenne, ha manapság is lenne olyan nap, amikor két válogatottat kellene kiállítani.)

1950 – A Megyeri úton 12-0-ra vertük az albán vendégeket, állítólag egy gólunk se volt potya, mindegyik remekmű volt a maga nemében. Ez a válogatott Grosiccsal, Bozsikkal, Budaival, Kocsissal, Puskással már nyomaiban emlékeztetett az Aranycsapatra.

(Forrás: Rejtő László, Lukács László, Szepesi György: Felejthetetlen 90 percek.)

Az albán keretben két NB I.-es focista is játszik, és mindkettő kötődik a Ferencvároshoz.

A kevésbé ismert az MTK középpályása, Ylber Ramadani, aki 2016-ban a Partizani Tirana színeiben játszott az Üllői úton azon az FTC elleni BL-selejtezőn, ahol a hazaiak 11-esekkel szégyenszemre kiestek nevesincs ellenfelükkel szemben. Akkor még nagyon távolinak tűnt, hogy az FTC valaha is feljut a Bajnokok Ligája főtáblájára, ami végül tavaly összejött. A dán Vejléből a nyáron érkezett 25 éves Ramadanit a transfermarkt 450 ezer euróra taksálja, ezzel az értékesebb MTK-játékosok között van.

A másik kerettag a 26 éves Myrto Uzuni, aki a Fradiban többnyire a balszélen játszik. Tavaly nyáron a Lokomotiva Zágrábtól került a Fradiba, értéket azóta csaknem megduplázta, 3 millió euróval ő a keret második legértékesebb labdarúgója. Klubjában az idényt nagyszerűen kezdte, 11 meccsen 5 gól és 4 gólpassz a mérlege. A 11-esek viszont ebben a szezonban nem tartoznak az erősségei közé. Kettőt is kihagyott, a Young Boys elleni különösen fájó volt, hisszen azzal vezetést szerezhettük volna Berben. Szóval, csak reménykedhetünk benne, ha Albánia netán 11-eshez jut, azt Uzuni fogja elvégezni, mert idén ebben a műfajban nagyobb eséllyel hibázik.

Uzuni az angolok elleni tiranai meccsen idén márciusban – Fotó: Gent Shkullaku / AFP
Uzuni az angolok elleni tiranai meccsen idén márciusban – Fotó: Gent Shkullaku / AFP

Az este 6-kor kezdődő albán–magyar meccsel egy időben rendezik a Wembley-ben az angol–andorrai meccset. Gareth Southgate olyat húzott, amit 1982 óta egyik angol kapitány se lépett még meg: az előző, magyarok elleni meccshez képest az összes kezdőjátékosát lecserélte. Akkor Ron Greenwood a finnek ellen csinált ilyet a vb-re való felkészülés jegyben, igaz, akkor a két meccs között egy nap volt csupán. Június 2-án Izland ellen 1-1-et játszottak, másnap a finneket 4-1-re verték. A vébén Anglia végül a hatodik helyen zárt, az akkor 61 éves Greenwood edzői karrierje pedig ezzel véget is ért.

Az angol összeállítás: Johnstone – James, Coady, Mings, Trippier – Henderson, Alexander-Arnold, Bellingham – Saka, Bamford, Lingard.

A csoport harmadik meccse a 20:45-kor kezdődő San Marino–Lengyelország. (optajoe)

Az albánok kapitánya 2010-ben a Lazio edzőjeként – Fotó: Giuseppe Cacace / AFP
Az albánok kapitánya 2010-ben a Lazio edzőjeként – Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány – ha szóba kerül – mindig a legnagyobb tisztelet hangján szól Edoardo Rejáról, az albánok szövetségi kapitányáról. A 75 éves mester az egyik legidősebb a mezőnyben, ebben a korban Garami Józsefnek vagy Giovanni Trapattoninak kell lenni ahhoz, hogy valaki a kispadra üljön. Igazi olasz edzőkarrier az övé, 1979 óta 26-szor váltott csapatot, egy sor helyen többször is megfordult, Olaszországon és Albánián kívül csak egyszer dolgozott külföldön, 2009-10-ben a Hajduk Split csapatánál. Edzőként háromszor volt bajnok, a Bresciával és a Vicenzával a Serie B-t, az akkoriban sötét időket élő Napolival a Serie C-t nyerte meg.
A Reja nem egy tipikus olasz név, ennek a magyarázata az, hogy apja szlovén volt, aki az olasz határ mellől származott, maga Edoardo Reja is beszél szlovénul.

Az albán–magyarral párhuzamosan három meccset rendeznek:

  • Anglia–Andorra (szintén a csoportunkban)
  • Bulgária–Litvánia
  • Izland–Észak-Macedónia
Bale a belaruszok ellen – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP
Bale a belaruszok ellen – Fotó: Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP

Egy meccsen már túl is vagyunk: Wales a hosszabbításban lőtt góllal 3-2-re nyert Belaruszban. Mindhárom gólt Gareth Bale szerezte, utoljára 2018-ban Kína ellen szerzett mesterhármast.

Az albánoknak eddig két győzelmük és két vereségük van, 6 ponttal negyedik helyen állnak a csoportban, egy ponttal Magyarország mögött. Andorrát 1-0-ra, San Marinót pedig 2-0-ra verték meg, a lengyelektől és az angoloktól is 2-0-ra kaptak ki.

Magyarország 2 győzelemmel, 1 vereséggel és 1 döntetlennel harmadik a csoportban, 7 pontunk van. Az angoloktól 4-0-ra kaptunk ki csütörtökön a Puskásban, azelőtt Andorrát 4-1-re, San Marinót 3-0-ra győztük le, a lengyelekkel pedig egy emlékezetes 3-3-as döntetlent játszottunk itthon. A vb-selejtezős csoportot 4 forduló után Anglia vezeti, az összes meccsüket megnyerték eddig, a lengyelek csak jobb gólkülönbséggel előzik meg Magyarországot.

Az 1950-es 12-0 után hosszú-hosszú szünet következett, Albániával csak 2008-ban találkoztunk vb-selejtezőn, amit még két mérkőzés követett.

Hajnal Tamás és Altin Lala a 2009-es tiranai meccsen – Fotó: Gent Shkullaku / AFP
Hajnal Tamás és Altin Lala a 2009-es tiranai meccsen – Fotó: Gent Shkullaku / AFP

2008 – A régi Puskás-stadionban 25 ezer néző előtt vertük 2-0-ra Albániát. A ma is aktív labdarúgók közül egyedül Dzsudzsák Balázs játszott Erwin Koeman válogatottjában. A góljainkat a most a Videoton edzői stábját erősítő Juhász Roland és Torghelle Sándor szerezte. A nézők egy Győzelem vagy Szibéria-feliratú transzparenst is a magasba emeltek, ami manapság, a keleti nyitás és a toleráns magyar–orosz kapcsolatok korszakában talán már más jelentéssel bír.

2009 – A tiranai visszavágót 18 ezer néző előtt 1-0-val hoztuk. Torghellének mindig Albánia ellen kellett volna játszania, ugyanis kint is betalált, egy védő fejesét szerezte meg és lőtte közelről a kapuba. A ma is aktív játékosok közül Dzsudzsák itt nem játszott, pályára lépett viszont két mai NB II.-es focista, a csákvári Vaskó Tamás és a győri Priskin Tamás.

2014 – Pintér Attila egyik felkészülési meccse volt ez a 2014-es Eb-selejtező előtt. A Puskás-stadionban 4492 néző előtt Priskin kései 11-es góljával vertük 1-0-ra Albániát. Akik a helyszínen tekintették meg ezt a rettenetet, azok egy lyukas garast se adtak volna azért, hogy Pinyő kivezeti a válogatottat a franciaországi Eb-re. A selejtezőket pedig vele kezdtük el három hónap múlva, de az első, észak-írek elleni meccs után (1-2) elküldték, és a helyére szerződtetett Dárdai Pállal új korszakot nyitott a válogatott, és – már Bernd Storckkal – kijutott az Eb-re. A mai válogatott keretből Lang Ádám, Varga Roland és a most sérült, amúgy kerettag Kalmár Zsolt és Lovrencsics Gergő lépett pályára.

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Botka, Kleinheisler, Nagy Á., Szoboszlai, Fiola – Gazdag, Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi. Cserék: Dibusz (kapus), Bogdán (kapus), Kecskés Á., Sallói, Cseri, Schön, Schäfer, Bolla, Varga R., Tamás, Hahn, Nikolics

Albánia: Berisha – Doka, Ismajli, Djimsiti, Kumbulla – Abrashi, Gjasula, Trashi – Uzuni, Balaj, Bajrami. Szövetségi kapitány: Edoardo Reja. Cserék: Selmani (kapus), Strakosha (kapus), Hoxhallari, Cepele, Ramadani, Cokaj, Cekici, Mihaj, Laci, Cikalleshi, Broja, Roshi

Marco Rossi négy helyen is változtatott az angolok elleni meccshez képest: Szalai Ádám koronavírusos, ezért nincs ott a kezdőben, Bolla Bendegúz, Kecskés Ákos és Schäfer András helyére pedig az eltiltásából visszatérő Nagy Ádám, Gazdag Dániel, Lang Ádám és Botka Endre került be.

Egy albán–magyar meccs nekem mindig különleges élmény, mivel egy 2000-es tiranai riportutamra emlékeztet. A szegedi Délmagyarország újságírójaként nézhettem meg az FK Tirana négy magyar légiósát, a Szegedből eligazolt, a tíz tiranai meccsért kilencezer dollárt kapó Kenesei Zoltánt, valamint Lázár Mátyást, Sütöri Pétert és a volt válogatott Wukovics Lászlót. A csapat tulajdonosa egy dúsgazdag egyiptomi építési vállalkozó volt, aki az egyik lakóparkjának apartmanját adta a három magyar játékosnak. A lakásnak egy diákalbérlet-hangulata volt, leszámítva az átlagon felüli televíziót, meg az egyetlen könyvet, amit a lakásban láttam, a viszkis rabló életéről szólót. Egyébként nagyon normálisak voltak mindannyian, bár azt nem értettem, miért csak edzésre és meccsre járnak, miért nem kíváncsiak az oly sokáig elzárt Albániára. Egyikükkel különösen jóban lettem, ennyi év elteltével elmondhatom, hogy az illetőnek én hoztam haza a kinti keresetének egy részét, mert akkoriban még zsebbe fizettek a tulajdonosok, és nem akarta, hogy túl sok pénz legyen nála. Ugyanő volt az, akinek élete első emailcímét, egy egon.gyaloglósat csináltam. Amikor megkérdeztem, mit szeretne jelszónak, rövid gondolkodás után rávágta: támadás.

Akit érdekel, itt, itt és itt olvashatja a 2000-ben a Délmagyarországban megjelent folytatásos riportot.

Forrás: Délmagyarország
Forrás: Délmagyarország

Szakkommentár

Albánia keretének az összértéke 102,7 millió euró, 25 légiós található a keretében, 10 játékos érkezett a top 5 bajnokságból, és 69. a világranglistán. Albánia szövetségi kapitánya Edoardo Reja, 75 éves olasz szakember, korábban többek között dolgozott a Napoli, a Lazio és az Atalanta csapatainál.

A magyar válogatott keretének összértéke 102,5 millió euró, 19 légiós alkotja a keretét, 5 játékos érkezett a top 5 bajnokságból és 37. a FIFA világranglistáján.

Albánia az elmúlt 5 mérkőzéséből csak 1-et nyert meg, háromszor vereséggel hagyta el a pályát, ezt megelőzően viszont 6 mérkőzésen nem talált legyőzőre. Magyarország legutóbbi 5 találkozóján nem tudott nyerni, pedig négyszer hazai környezetben kellett pályára lépnie, idegenben legutóbb viszont közel két éve, 2019 novembere óta veretlen, akkor Walesben maradt alul Marco Rossi csapata.

Legutóbb tétmérkőzésen 2008 év végén Budapesten, majd 2009 márciusában, Tiranában találkozott a két ország válogatottja világbajnoki selejtezőn, mindkétszer Magyarország győzött gólt sem kapva. Azóta egyszer, egy 2014-es barátságos összecsapáson mérhették össze tudásukat a felek, Priskin Tamás 82. percben, büntetőből szerzett találatával nyertek a mieink. Albánia eddig nem szerzett gólt Magyarország ellen, az eddigi 6 találkozón 19 gólt szereztek legjobbjaink. Marco Rossi 4 helyen változtatott az Anglia ellen pályára lépő kezdőcsapatán, a továbbra is 3-5-2-es hadrendben játszó válogatott védelmébe Lang Ádám, a jobboldali védő pozíciójába Botka Endre, a tengelybe az eltiltásából visszatérő Nagy Ádám és a pozitív tesztet produkáló Szalai Ádám helyett Gazdag Dániel került a támadósorba.

Gyors ütemben követik most egymást a magyar futballválogatott mérkőzései, így ma újra a játékkal, és nem a magyar-angol szomorú utóéletével foglalkozhatunk. A vasárnapi vb-selejtezőben Marco Rossi csapata Albániával játszik idegenben, és megpróbálhat lőtávolon belül maradni a vb-kijutással kecsegtető első két helyhez képest. Óriási meglepetés lenne, ha a most második lengyelek nem vernék meg San Marinót, így a győzelem a magyaroknak is kötelező. A meccs történéseit itt a Telexen is követhetik élőben. A mérkőzést Mizsur András és Tóth-Szenesi Attila közvetíti majd, Ághassi Attila kollégánk Albániából jelentkezik, Hrutka János pedig szakkommentátorként közreműködik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!