Tizenegy új koronavírus-fertőzöttet találtak a tokiói olimpia szervezői, Simone Biles be sem költözik az olimpiai faluba

2021. július 22. – 09:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön újabb tizenegy koronavírusos esetet regisztráltak Tokióban az olimpia szervezői, ezzel mostanra 91 főre duzzadt az eseménnyel összefüggésbe hozható fertőzöttek száma. Korábban többek közt az amerikai női tornászválogatott egyik tagjának is pozitív lett a tesztje, ezért az amerikai sztártornász Simone Biles már nem is tartózkodik az olimpiai faluban, helyette végig egy szállodában marad majd – írja az MTI.

A CNN beszámolója alapján a csütörtökön jelentett esetek közül négyen az olimpiai faluban laknak, egészen pontosan két sportoló és a személyzet két tagja fertőzött. Ezzel már kilenc koronavírusos esetről tudni, amelyet az olimpiai faluban regisztráltak. Az olimpia szervezői sem az érintettek nemzetiségét, sem a nevét nem hozzák nyilvánosságra, de több esetről így is lehet tudni:

  • a Cseh Nemzeti Olimpiai Bizottság korábban megerősítette, hogy Ondřej Perušič strandröplabdás koronavírustesztje pozitív lett, így a 26 éves sportolót egy kijelölt szállodába szállították és karanténba helyezték,
  • a szervezők vasárnap azt jelentették, hogy három fertőzött akkreditált személyt találtak – mint kiderült, a dél-afrikai férfi futballcsapat két játékosánál, valamint a csapathoz tartozó egyik munkatársnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, miután tesztelték őket az olimpiai faluban,
  • Ilja Borogyin, a férfi 400 méter vegyesúszás idei Európa-bajnoka is kénytelen kihagyni az olimpiát, miután megfertőződött,
  • illetve az egyaránt strandröplabdázó amerikai Taylor Crabb és a cseh Marketa Slukova is megfertőződött koronavírussal a tokiói olimpia előtt.

Kedden az amerikai női tornászválogatott egyik tagjának is pozitív lett a koronavírustesztje, a tartalékként nevezett 18 esztendős Kara Eakert, valamint a vele közvetlen kapcsolatba lépett egyik társát emiatt elkülönítették. A négyszeres olimpiai és tizenkilencszeres világbajnok Bilest viszont elővigyázatosságból már ezután másik szálláshelyre költöztették, és új edzéshelyszínt is kerestek számára. A sztártornász edzője, Cecile Landi aztán szerdán bejelentette:

Biles végig a szállodában marad, mivel megítélésük szerint ott jobban meg tudják óvni az egészségét.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly nyáron rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt idén július 23. és augusztus 8. között kerül rá sor. Egy korábbi felmérés szerint a japán lakosság többsége ellenzi az olimpia és a paralimpia megrendezését. A tiltakozás legfőbb oka természetesen a járvány, a WHO főigazgatója azonban szerdán arról beszélt, hogy elkerülhetetlenek a megfertőződések az olimpián, de nem ez a lényeg.

A szervezők július elején döntöttek arról, hogy a versenyeken nem lehetnek nézők, a sportolók, edzők és a médiában dolgozók csak szigorú intézkedések mellett juthatnak be Japánba. Az országban július 12-től pedig rendkívüli állapotot vezettek be, amely augusztus 22-ig lesz érvényben. A versenyen 176 magyar sportoló vesz részt, a Magyar Olimpiai Bizottság döntése értelmében csak védett sportolók indulhatnak. Ahogy a MOB kötelezővé tette az oltást, Schmid Julia szlalomkenus visszalépett az olimpiától.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!