Már két koronavírusos sportolót találtak a tokiói olimpiai faluban

2021. július 18. – 07:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerbia legismertebb járványügyi szakértője az egészségügyi dolgozók és a legveszélyeztetettebb csoportok esetében kötelezővé tenné a koronavírus elleni védőoltást, írja az MTI. Predrag Kon azt mondta, néhány héten belül akár négyszámjegyűre növekedhet a napi fertőzöttek száma, a kórházak pedig ismét elkezdenek megtelni. Az egyetlen megoldás a védőoltás, amelyet bizonyos csoportoknál kötelezővé tenne. Aleksandar Vucic szerb államfő egy nappal korábban beszélt arról, hogy kötelezővé kellene tenni a védőoltást bizonyos esetekben. Arról is beszélt, harmadik adag vakcinára is szükség lehet azoknál, akik már több mint fél éve kapták meg a védőoltás első adagját. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában vasárnapra 166-tal 718 465-re, A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kettővel 7080-ra növekedett.

Görögországban Mikonosz szigete lett az első olyan hely, ahol a koronavírusos megbetegedések számának megugrása miatt ismét kijárási tilalmat rendeltek el szombaton. A szigeten az elmúlt napokban vizsgált tíz emberből egynél pozitív volt a teszt. A kijárási tilalom hajnali 1 órától 6 óráig lépett életbe, és szombat este 6 órától a bárokban, kávézókban és éttermekben éjjel-nappal tilos lesz a zenehallgatás. A 20 főnél nagyobb létszámú partikra történő bérbeadásért kiszabott bírságok akár a 200 ezer eurót (72 millió forintot) is elérhetik. A kijárási tilalom és a zenei tilalom július 26-án, hétfőn ér véget, hacsak a kormány nem dönt azok meghosszabbításáról. A hatóságok szerint a karanténra kijelölt egyetlen szálloda túlzsúfolt, és a pozitív tesztet kapott látogatók a strandokon táboroztak. Görögországban szombaton továbbra is viszonylag magas volt az új fertőzések száma, a szombat délután 3 óráig tartó 24 órás időszakban 2562 esetet jelentettek, 7-en meghaltak.

Irakban hozzátartozóik halála miatt egy kórházat támadtak meg fegyveresek szombaton – közölte a rendőrség, amely őrizetbe vette a tetteseket. Az offenzíva megtorlás volt azért, mert leállt a lélegeztetőgép négy koronavírusos betegnél, aki ezt követően meghalt. Az incidens a bagdadi al-Kindi kórházban, az ország legmodernebb, koronavírusos betegek gyógyítására berendezkedett központjában történt, ahol nagy teljesítményű generátorok is találhatók azért, hogy elkerüljék a gyakori áramkimaradásokat. A közel-keleti ország kórházaiban gyakran katasztrofális a helyzet, amit az is mutat, hogy három hónapnál rövidebb idő alatt két tűzvész is bekövetkezett. A koronavírus-járvány kezdete óta Irakban több mint 17 700-an haltak meg a kórban. A napi esetek száma napok óta 8000 és 9500 között ingadozik.

A tokiói olimpiai faluban hat nappal a pénteki nyitóünnepség előtt két pozitív koronavírusteszt akadt a sportolók között. A szervezők vasárnap jelentették be, hogy ketten fertőzöttnek bizonyultak a szálláshelyükre már beköltözött sportolók között. Egy nappal korábban is akadt egy pozitív teszt a faluban, róla annyit közöltek, hogy nem japán személyről van szó, és nem sportoló, hanem a „játékokhoz kapcsolódó illető”. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint mindhárom érintett ugyanabból a küldöttségből került ki. Közben a Tokióba megérkezettek között is született egy pozitív teszt, amelyet a dél-koreai NOB-tag, Rju Szeung Min – a 2004-es olimpia asztalitenisz-bajnoka – szolgáltatott. A 38 éves sportdiplomata maga tette közzé az eredményt, és karanténba vonult. A szervezők összegzése alapján vasárnap az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje, és eddig összesen 55 fertőzöttet regisztráltak.

Peruban a nemzeti rendőrség a koronavírus által leginkább sújtott intézmény, a testületből 787-en meghaltak, több mint 50 600-an megfertőződtek, vagyis a dolgozók csaknem 50 százaléka érintett – közölte az MTI. A helyi belügyminisztérium vezetője, José Elice rádiónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a rendőrség az a közintézmény, ahol a koronavírus a legtöbb halálesetet okozta. A rendőrség, amely mintegy 120 ezer embert foglalkoztat, a világjárvány kezdete óta a védekezés frontvonalában van. A perui orvosi kamara szerint az orvosoké a második leginkább érintett szakma, körükben szerdáig 502 haláleset történt. Peruban a világjárvány kezdete óta 195 ezren haltak meg. A latin-amerikai ország 33 millió lakosából 2,09 milliónál mutatták ki a fertőzést. Lakosságarányosan a halottak száma ebben az országban a legmagasabb a világon. Magyarország a második ezen a szomorú listán a Worldometers adatai alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!