Rendkívüli állapotot hirdetnek Tokióban a járvány újabb hulláma miatt két héttel az olimpia kezdete előtt

2021. július 8. – 05:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Negyven napra rendkívüli állapotot hirdet a japán kormány Tokióban a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt – jelentette be a kormány járványügyi intézkedéseit irányító gazdasági miniszter csütörtökön.

Ebben az időszakban tartják meg a nyári olimpiai játékokat a japán fővárosban.

A rendkívüli állapot július 12-től augusztus 22-ig tart. Tokióban továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma, terjed a delta vírusmutáció, és közben a nyári időszak miatt a lakosság is egyre aktívabb – mondta Nisimura Jaszutosi.

Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Okinava prefektúrában is, illetve a valamivel enyhébb korlátozásokkal járó, fokozott járványügyi intézkedések rendjét a Tokióval szomszédos Csiba, Kanagava és Szaitama, illetve a délnyugati Oszaka prefektúrában.

A járvány kezdete óta Tokióban négyszer vezettek be rendkívüli állapotot, a legutóbbi június 20-ig volt érvényben, és másnaptól felváltotta a fokozott járványügyi intézkedések rendje.

Mindkét esetben korlátozzák az éttermek, bárok és szórakozóhelyek nyitvatartási idejét és a szeszes italok eladását.

Korábban az olimpia szervezői nem zárták ki, hogy rendkívüli állapot bevezetése esetén a helyi lakosokat sem engedik be a sporteseményekre, arról már régebben döntöttek, hogy külföldi nézők nem lehetnek ott a versenyeken.

A tokiói városvezetés, Japán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei a nap folyamán egyeztetnek arról, hogy hány nézőt engednek be a lelátókra. Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint Tokióban szerdán 920 fertőzöttet regisztrálták, 206-tal többet, mint egy héttel korábban. Legutóbb május 13-án volt ennyi fertőzött.

A tokiói olimpiát eredetileg tavaly nyáron rendezték volna meg, de a pandémia miatt idén július 23. és augusztus 8. között kerül rá sor. Egy korábbi felmérés szerint a lakosság 80 százaléka ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését. A tiltakozás legfőbb oka a koronavírus-járvány, de vannak olyanok is, akik szerint a tokiói vezetés az olimpiával csak a fukusimai atomkatasztrófa utóhatásairól vonná el a figyelmet. Az olimpiát övező ellenérzésekről, tiltakozásokról itt írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!