A japánok 80 százaléka ellenzi az egy hónap múlva kezdődő olimpiát

2021. június 8. – 08:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kérnek a japánok az olimpiából: a legfrissebb felmérés szerint a lakosság 80 százaléka ellenzi az ötkarikás játékok megrendezését. A tiltakozás legfőbb oka a koronavírus-járvány, de vannak olyanok is, akik szerint a tokiói vezetés az olimpiával csak a fukusimai atomkatasztrófa utóhatásairól vonná el a figyelmet. A játékok ellen már online petíciót is indított egy japán politikus, ez pedig ritkaságszámba megy a szigetországban.

Ucunomija Kendzsi petícióját két nap alatt 200 ezren írták alá – a Deutsche Welle szerint ilyen még nem fordult elő korábban Japánban. Azóta az aláírók száma már több mint a kétszeresére emelkedett.

Az olimpiát és a paralimpiát az eredeti tervek szerint 2020-ban tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. Az emberek azonban továbbra is kételkednek abban, hogy meg lehet tartani a nagyszabású sporteseményt, megóvva a segédkező önkénteseket, a sportolókat, a tisztségviselőket és a nézőket a Covid–19-től. Ellenzéki képviselők hétfőn a parlamenti vitában keményen bírálták Szuga Josihide miniszterelnököt és kormányainak tagját, amiért az aggodalmak ellenére erőltetik az olimpia megtartását.A japán kormány támogatottsága mélyponton, 37 százalékon van.

Közben a napokban metrószerelvény elé vetette magát és meghalt a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) egyik vezető tisztségviselője Tokióban. Egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésbe hozható-e az idei tokiói nyári olimpia megtartása körüli bonyodalmakkal. Az olimpiát övező ellenérzésekről, tiltakozásokról itt írtunk hosszabban.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!