Előrehozott választások lehetnek Japánban az olimpia után

2021. június 3. – 06:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szuga Josihide japán miniszterelnök valószínűleg előrehozott választásokat fog kezdeményezni a tokiói nyári olimpia játékok befejeződése után, előtte pedig gazdaságélénkítő csomagot fog bemutatni – írja az MTI az Aszahi Simbun japán lap híre nyomán.

A lap forrásai szerint a miniszterelnök megegyezett koalíciós partnerével, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak június 16-i zárását követően nem hosszabbítják meg az ülésszakot. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem készít pótköltségvetést, hanem a jelenlegi büdzsében rendelkezésre álló mintegy 4 trillió jen tartalékot veti be a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények mérséklésére.

Szuga Josihide japán kormányfő érkezik a miniszterelnöki hivatalba június 2-án – fotó: Maszanori Genko / AFP
Szuga Josihide japán kormányfő érkezik a miniszterelnöki hivatalba június 2-án – fotó: Maszanori Genko / AFP

„Teljesen nyilvánvaló, hogy pótköltségvetésre van szükség, de véget ér az ülésszak, és már nem lesz idő elfogadni” – mondta a Reuters hírügynökségnek Nisida Sodzsi, a kormánypárt egyik parlamenti képviselője.

Szuga kijelentette, hogy a kormány a vírus elleni küzdelemre koncentrál, az olimpiai játékokat pedig szigorú egészségügyi előírások betartásával igenis megtartják. A japán közvélemény túlnyomó többsége a játékok újabb halasztását vagy lemondását támogatná. Erről részletesen itt írtunk>>>

Az Aszahi Simbun azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a miniszterelnök a paralimpiai játékok szeptember 5-i záróünnepsége után oszlatja fel a parlamentet és kezdeményezi előrehozott választások megtartását. Ez egyébként nem jelent túl nagy változást, mert a szavazást mindenképpen október 22-vel bezárólag tartották volna meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!