WHO-főigazgató: Elkerülhetetlenek a megfertőződések az olimpián, de nem ez a lényeg

2021. július 21. – 06:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tokiói olimpiát nem lehet a koronavírusos esetszámok alapján megítélni, a megfertőződések ugyanis kiküszöbölhetetlen kockázatot jelentenek – mondta a WHO vezetője a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) szerdán a Japan Today szerint.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz arról beszélt, hogy a járványkezelés sikeressége sokkal inkább azon múlik a játékok alatt, hogy mennyire sikerül a fertőzötteket a lehető leggyorsabban azonosítani, elkülöníteni, kezelni, és hogy milyen gyorsan tudják megakadályozni minden ilyen esetben a vírus továbbterjedését.

A tokiói olimpiai faluban már hat nappal a pénteki nyitóünnepség előtt felütötte a fejét a vírus, a szervezők összegzése alapján vasárnap az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a tokiói olimpia szervezőbizottságának ügyvezetője kedden arról beszélt, hogy az utolsó pillanatban is törölhetik az olimpiát.

Bár a koronavírus miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia nyitóünnepsége csak pénteken lesz, szerdán már olimpiai softballmeccset játszottak. Ezzel egy időben beszélt a WHO vezetője a NOB előtt. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint az életben sosem lehet nullára csökkenteni a kockázatot, de Japán „bátorságot ad az egész világnak”.

A WHO vezetője ezenkívül arra igyekezett felhívni a világ figyelmét, hogy az oltásokat igazságosabban kellene elosztani világszinten, eddig ugyanis a vakcinák 75 százalékát mindössze tíz országban adták be. Ezt borzalmas igazságtalanságnak nevezte, és azt mondta:

„A járvány egy teszt, és a világ bukásra áll. Mielőtt augusztus 8-án Tokióban kialudna az olimpiai láng, 100 ezer ember fog meghalni a Covid–19 miatt.”

Újabb nyolc pozitív koronavírusteszt

Közben az olimpia első versenynapján nyolc újabb, a játékokhoz köthető pozitív koronavírustesztet regisztráltak Tokióban. Az MTI azt írja, az egyik teszt egy olyan sportolóé, aki nem az olimpiai faluban lakik.

A szervezők szerda reggeli bejelentésével július 1-től számítva négy prefektúrában 75-re nőtt a fertőzöttek száma. A legfrissebb nyolc közül az olimpiai faluban egy pozitív teszt született, egy rendezőé, akinél 12 kontaktszemélyt derítettek ki.

A csehek közölték, hogy a strandröplabdázó Ondřej Perušič után – akinek az esete hétfőn vált ismertté –, a női páros edzője, Simon Nausch is fertőzött lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!