A Toyota négy nappal a megnyitó előtt kihátrál a tokiói olimpia reklámozásából Japánban

2021. július 19. – 13:05

frissítve

A Toyota négy nappal a megnyitó előtt kihátrál a tokiói olimpia reklámozásából Japánban
Fotó: DIRK WAEM / BELGA MAG / BELGA VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A négy nap múlva kezdődő tokiói olimpia egyik fő partnere, a Toyota autógyártó hétfőn közölte, hogy Tojoda Akio vezérigazgató és a vállalat más vezetői nem vesznek részt a pénteki nyitóünnepségén, és a Toyota nem fogja reklámozni magát a hazai piacon az olimpiai tévéközvetítésekben sem.

Frissítés 16.38: A Toyota hétfői közleménye szerint a vállalat „tartja magát ahhoz a korábban meghozott döntéshez, hogy tiszteletben tartva a lakosság érzékenységét, jelen helyzetben Japánban nem jelentet meg az olimpiával kapcsolatos reklámokat a játékok ideje alatt. A világ többi részén, így az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában vagy épp Európában, így Magyarországon is, a sportrajongók találkozhatnak majd a Toyota hirdetéseivel a tokiói olimpia során.”

„Igaz a hír, hogy a Toyota nem vesz részt a megnyitón. A döntést különböző tényezőket figyelembe véve hoztuk meg, beleértve a nézők hiányát is” – erősítette meg a vállalat egyik szóvivője az erről szóló sajtóinformációkat.

A Toyota 2016-ben csatlakozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kiemelt szponzorációs programjához, és 2024-ig vállalták, hogy járművekkel látják el a NOB rendezvényeit. Nagata Dzsun operatív igazgató elmondta, hogy a Toyota különböző reklámfilmeket készített az eseményre, ám úgy döntöttek, hogy ezeket nem fogják sugározni a televízióban az olimpia és a paralimpia ideje alatt. „A játékok sok szempontból félreérthetővé váltak” – mondta Nagata.

A Toyota összesen 3340, 90 százalékában elektromos meghajtású járművet biztosít az olimpia és az augusztus 24-én kezdődő paralimpia támogatására. „Elsődleges prioritásként szeretnénk segíteni a sportolók koncentrációját és a legmagasabb szintű teljesítményét” – mondta a Toyota operatív igazgatója a Jomiuri Sinbun beszámolója alapján.

Rossz fényt vet a márkára az olimpia?

A Toyotával együtt mintegy hatvan japán vállalat több mint hárommilliárd dollárt költött a szponzori jogok megvásárlására, most pedig azzal a dilemmával néznek szembe, hogy a márkájukat összekössék-e egy olyan eseménnyel, aminek megrendezését a japán társadalom döntő többsége ellenzi. A japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia a koronavírus-járvány közepette – derült ki az Aszahi Sinbun napilap által közzétett közvélemény-kutatásból.

A hétfőre virradóra közzétett felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka fejezte ki kételyeit, hogy a szervezők képesek lesznek gátat szabni a vírus terjedésének. A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal a döntéssel, hogy az olimpiát szurkolók nélkül tartsák meg. A válaszadók 55 százaléka ellenezte, hogy a tavalyról elhalasztott olimpiát megtartsák, és csak 33 százalékuk támogatta az esemény megrendezését. A telefonos közvélemény-kutatás során 1444 embert kérdeztek meg – írja az MTI.

Fotó: Philip FONG / AFP
Fotó: Philip FONG / AFP

Az ötödik hullám

A félelmek nem alaptalanok, ugyanis Tokióban hétfőn 727 új koronavírusos megbetegedést jelentettek. Az elmúlt öt napban ezer felett volt a napi új fertőzöttek száma. A felfelé ívelő járványgörbe miatt a japán kormány nemrég szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban.

A hétfői tokiói esetszám 225-tel több volt, mint az egy héttel korábban jelentett 502 új fertőzött. Az esetszámok egész Japánban emelkedtek az elmúlt napokban, ami alapján úgy tűnik, hogy a járvány ötödik hulláma zajlik éppen az országban. A koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma az elmúlt héten 93-mal nőtt, így már 15 063 halálos áldozata volt a vírusnak Japánban – írja a Japan Times.

Az olimpiai faluban is megjelent a vírus

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az aggodalom a külföldi sportolók, tisztségviselők és újságírók ezreit vonzó olimpia miatt. Vasárnap két újabb pozitív koronavírustesztet jelentettek a sportolók között az olimpiai faluban. A szervezők összegzése szerint ezzel eddig az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje.

Az egyik fertőzött sportoló egy cseh strandröplabdázó, a cseh szövetség beszámolója szerint Ondřej Perušič vasárnap az olimpiai faluba visszatérve adott pozitív mintát. A cseh küldöttségben egy nappal korábban is találtak egy fertőzöttet az egyik Prágából érkező repülőgépen utazók között. Egyelőre kérdéses, hogy Perušič pályára léphet-e az olimpián.

Szintén elkapta a vírust a 17 éves amerikai teniszező, Cori Gauff, aki így nem fog indulni az olimpián. A világranglista 25. helyén álló Gauff a közösségi médiában jelentette be, hogy nem tud ott lenni Tokióban, melyen több sztárjátékos már korábban lemondta szereplését. „Mindig arról álmodtam, hogy az Egyesült Államokat képviselem az olimpián, nagyon remélem, hogy még sokszor lesz lehetőségem ennek a valóra váltására” – nyilatkozata Gauff, akinek a távolmaradásával így Jennifer Brady, Jessica Pegula és Alison Riske képviseli az amerikai színeket a női teniszezők mezőnyében – írja az MTI.

A közelmúltban több játékos is visszalépett a tokiói olimpiától, a nők mezőnyéből hiányzik majd Serena Williams, Viktorija Azarenka, Angelique Kerber, Simona Halep, Bianca Andreescu, Johanna Konta és Babos Tímea is, míg a férfiak tornáját Roger Federer és Rafael Nadal is kihagyja.

Hétfőn az amerikai női tornászválogatott egyik tagjáról is kiderült, hogy elkapta a koronavírust. A személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, csak annyit, hogy 20 év alatti – írja az NBC News.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!