Tényleg az UEFA bosszúja a stadionbezárás, mert nem térdeltek le a magyar focisták?

Legfontosabb

2021. július 14. – 07:00

Tényleg az UEFA bosszúja a stadionbezárás, mert nem térdeltek le a magyar focisták?
A portugálok elleni Eb-meccs előtt a Városligettől kezdve vonultak a magyar szurkolók a Dózsa György, illetve a Stefánia úton a Puskás Arénáig, élen a vonulást szervező Carpathian Brigade szurkolói csoport tagjaival 2021. június 15-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

2013 óta már negyedszerre büntetik meg a hazai labdarúgó-szövetséget, de még egyszer sem tiltották ki két meccsre a szurkolókat. Korábban zsidózás, cigányozás, a szlovákok és a románok gyalázása miatt kellett zárt kapuk mögött játszania a válogatottnak, most elsősorban az Eb-meccseken látott homofób megnyilvánulásokat szankcionálták. A bolgárok is többször kaptak már stadionbezárást, legutóbb náci karlendítések és az angol válogatott színes bőrű játékosainak lemajmozása miatt. Fideszes politikusok és kormánypárti megmondóemberek szerint azért büntetett az UEFA, mert a magyar futballisták nem térdeltek le a meccsek előtt.

Az Európa-bajnokságon várakozásokon felül teljesítő magyar válogatottnak a soron következő két hazai meccsét zárt kapuk mögött, nézők nélkül kell lejátszania, miután az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a magyar szurkolók rasszista, homofób megnyilvánulásai miatt megbüntette az MLSZ-t. (A harmadik meccsre szóló büntetést két évre felfüggesztették.) A hazai szövetség ismertette, miért szabták ki a büntetést:

  • A Magyarország–Portugália mérkőzésen egy „Anti-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása és a „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálását kifogásolta az európai szövetség.
  • A Magyarország–Franciaország meccsen egy, a Black Lives Mattert (térdelést) elutasító molinó többszöri felmutatása, illetve a „Buzi franciák, bonjour” rigmus többszöri skandálása ért büntetést.
  • A Németország–Magyarország mérkőzésen pedig az „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása és a „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (így a himnusz alatti) skandálása volt a fő probléma.

A „Cristiano homosexual”-nak egyébként is nagy hagyománya van a magyar szurkolók körében, a 2016-es Eb-n és a 2017-es világbajnoki selejtezőn is ezzel találták meg a portugál klasszist, utóbbi esetért 20 ezer svájci frankos pénzbüntetést kapott az MLSZ a FIFA-tól.

A büntetés az UEFA alá tartozó mérkőzésekre vonatkozik, tehát a világbajnoki selejtezőkre nem, így vélhetően a jövő júniusban induló Nemzetek Ligájában kell majd zárt kapuk mögött játszania Marco Rossi csapatának. Ezenkívül 100 ezer euró, átszámítva körülbelül 35 millió forint pénzbüntetést is kapott az MLSZ, és a két zárt kapus meccsen egy „Egyenlő játék” feliratú molinót is ki kell feszíteniük.

Visszaesők vagyunk

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és az UEFA alelnöke a Puskásban rendezett Hollandia–Csehország nyolcaddöntő előtt fordult a magyar szurkolókhoz, megköszönve, hogy végig biztatták a magyar csapatot a csoportmeccsek alatt. Ugyanakkor arra kérte őket, hogy a meccsen lehetőleg ne fütyüljék ki a himnuszokat és tartózkodjanak a kirekesztő megnyilvánulásoktól. „A fentieket nem a Magyar Labdarúgó Szövetség miatt, hanem a magyar labdarúgás, a szurkolók és a magyar válogatott érdekében kérem Önöktől.”

De ekkor már késő volt, lehetett sejteni, hogy az UEFA büntetni fog a két budapesti és a müncheni meccsen látottakért, mivel korábban már kommunikálták, hogy vizsgálódnak, így inkább csak a büntetés mértéke lehetett meglepő. Az MLSZ közleményében részletesen levezette, hogyan jön össze a meglehetősen szigorúnak tűnő 2+1 meccses tiltás: az UEFA szabályai szerint a bőrszínt, vallást, etnikai származást, szexuális irányultságot sértő megnyilvánulások esetén a stadion részleges bezárásával büntethetik az érintett tagszövetséget. Visszaesőként a második szabálysértés már automatikusan zárt kaput és 50 ezer eurós pénzbüntetést von maga után, és így tovább minden újabb kihágásnál. (A kiszabható retorziók között szerepel még a meccsek törlése, a pontlevonás és a kizárás is.)

A Németország–Magyarország Eb-mérkőzés a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án – Fotó: Huszti István / Telex
A Németország–Magyarország Eb-mérkőzés a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Márpedig a magyar szövetség visszaesőnek számít: 2019 szeptemberében a Szlovákia elleni Eb-selejtező után például cigányozásért és a „szar Szlovákia” skandálása miatt büntették meg az MLSZ-t. Akkor szintén zárt kapu lett a történet vége (mivel már akkor is priuszos volt az MLSZ), amit 2019 októberében, az Azerbajdzsán elleni, 1-0-ra megnyert selejtező mérkőzésen töltött le a válogatott. Diplomáciai következményei is lett a gyalázkodásnak, az eset miatt a szlovák külügyminiszter behívatta a magyar nagykövetet. (Egyébként a szlovákokat is megbüntették, de sikerült megváltoztatniuk az UEFA döntését, így nézők előtt fogadhatták Walest később.) Az MLSZ-nek ekkor már arra kellett figyelmeztetnie a magyar drukkereket, hogy a következő hasonló incidensnél még szigorúbb szankciókat – pontlevonás, kizárás – is alkalmazhat az UEFA. A horvátoktól ugyan simán, 3-0-ra kikapott a magyar csapat, de legalább nem volt balhé a lelátón.

Zsidózás miatt volt üres a stadion Románia ellen

Nem az volt első alkalom, amikor zárt kapuk mögött kellett játszania a magyar válogatottnak. A 2013-as magyar–román vb-selejtezőn sem lehettek nézők, mert egy évvel korábban a Magyarország–Izrael barátságos meccsen a hazai szurkolók egy része Mussolinit éltette, kifütyülte az izraeli himnuszt, azt skandálta, hogy „Indul a vonat Auschwitzba”, a magyar gólnál pedig mocskoszsidózott. A szövetség hiába fellebbezett, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta a FIFA döntését.

Így a magyar szurkolók csak a tévében nézhették, ahogy a román válogatott a 92. percben kiegyenlít az üresen kongó stadionban.

2015-ben pont egy románok elleni Eb-selejtezőn viselkedtek helytelenül a magyar szurkolók, a FARE (Football Against Racism in Europe) szervezet jelentése alapján akkor is ment a cigányozás, és felhangzott az örök klasszikus, a „ki nem ugrál, büdös román, hejj, hejj”. Az eredmény ugyanaz lett, mint az előző két meccsnél: stadionbezárás, pénzbüntetés.

Nem is nagyon lehetett más, mert az idegenbeli meccsen, 2014 októberében szintén balhé volt, ami szektorbezárást vont maga után a következő selejtezőn, a finnek ellen. Ezután jött a szóban forgó budapesti meccs és az újabb szankció. Az MLSZ nem nyugodott bele, hogy megint zárt kapuval sújtják a válogatottat, és fellebbeztek. Közleményükben túlzónak és aránytalannak nevezték az UEFA döntését, és azt írták, hogy:

„Az elítélendő rasszista megnyilvánulás egyáltalán nem jellemezte a mérkőzés hangulatát, sőt, szemben a bukaresti meccs ijesztően ellenséges hangulatával, a hazai telt házas meccs igazi sportélmény volt. Amikor a szurkolók egy kis része rasszista bekiabálásokkal próbálkozott, a többség pár másodperc után tudatosan, hangos buzdítással nyomta el ezt a hangot.”

Beadványukban arra is kitértek, hogy Bukarestben a román szurkolók is kifütyülték a magyar himnuszt, aminek nem lett semmi következménye. A hazai szövetségnek végül sikerült elérnie, hogy ne a Feröer-szigetek elleni, szintén kulcsfontosságú selejtezőn kerüljön sor a zárt kapus rendezésre. A büntetést végül 2018-ban, tehát három évvel később, egy Görögország elleni, 2-1-re megnyert NL-mérkőzésen tudták le a magyarok.

Náci karlendítésért, majmozásért is büntet az UEFA

Nem csak Magyarországot szokták zárt kapus meccsekkel büntetni rasszista, kirekesztő szurkolói megnyilvánulások miatt, ezeket elég szigorúan veszi az UEFA és a FIFA. 2019-ben a bolgár szövetséget meszelték el, miután az angolok elleni szófiai Eb-selejtezőt kétszer is félbe kell szakítani, mert a bolgár szurkolók a náci karlendítések mellett majomhangot utánozva gyalázták az angolok színes bőrű játékosait, köztük Raheem Sterlinget és Marcus Rashfordot. Az egy meccsre szóló stadionbezárás mellé 75 ezer eurós büntetést is kaptak a bolgárok.

A FARE kevesellte az UEFA által kirótt büntetést, a szervezet a bolgár válogatott kizárását követelte a selejtezőkről, mivel nem ez volt a bolgár szurkolók első hasonló húzása: néhány hónappal korábban a koszovói futballistákat szidták, 2013-ban pedig a dán válogatott egyik fekete játékosát pécézték ki maguknak, amit a FIFA szintén pályabezárással honorált.

Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya a szófiai eset után amellett érvelt, hogy szigorúbb fellépésre lenne szükség az UEFA részéről, ha rasszizmust tapasztal a stadionokban. Hasonló véleményen volt Danny Rose, akit a Montenegró ellen 5-1-re megnyert 2019-es Eb-selejtezőn szidalmaztak a hazai szurkolók. A hátvéd azon akadt ki, hogy a történtek után az UEFA mindössze egyetlen meccsre tiltotta ki a montenegrói szurkolókat.

A montenegrói középpályások ellen az angol Danny Rose a podgoricai stadionban 2019. március 25-én – Fotó: Savo PRELEVIC / AFP
A montenegrói középpályások ellen az angol Danny Rose a podgoricai stadionban 2019. március 25-én – Fotó: Savo PRELEVIC / AFP

Ukrajna is visszaesőnek számít: 2015-ben úgy büntette meg őket az európai szövetség egy spanyolok elleni Eb-selejtező után, hogy egy korábbi eset miatt már egy FIFA-tiltás is érvényben volt, amiért a 2018-as vb-selejtezőket zárt kapus meccsel kellett kezdeniük.

Klubszinten is büntetik a rasszista megnyilvánulásokat, 2015-ben az ukrán Dinamo Kijevnek két hazai Bajnokok Ligája-meccsét is nézők nélkül kellett lejátszania, mert egy korábbi meccsen fekete Chelsea-szurkolókat ért támadás. A lengyel Legia Varsó is csak üres lelátók előtt fogadhatta a Real Madridot a 2016-os BL-sorozatban, miután a Borussia Dortmund elleni haza meccsen szurkolóik azt skandálták, hogy „zsidó BVB”. Egy évvel korábban az Ajax elleni Európa-liga-meccsükön sem lehettek szurkolók, akkor is a rasszista megnyilvánulások miatt záratták be a lengyel csapat pályáját.

Bár nem UEFA-hatáskörbe tartozik, érdemes kitérni Kalidou Koulibaly esetére. A Napoli szenegáli védőjét 2018-ban, egy olasz bajnokin inzultálták az Inter ultrái. Csapata az állandó huhogás miatt többször is kérte a meccs megállítását, hiába. Az olasz szövetség végül két meccsre bezáratta az Inter stadionját a történtek miatt.

Rasszizmus nem oké, buzi MLSZ oké

Látható, hogy nem lehet azt mondani, hogy csak a magyarokra utaznának a nemzetközi szövetségek, de az elmúlt néhány év nagyobb visszhangot kiváltó eseteit és a magyar válogatottat sújtó korábbi szankciókat végignézve annyi mindenképpen kijelenthető, hogy most ezekhez mérten is komoly büntetést kapott az MLSZ. Legtöbbször a rasszista rigmusokból, molinókból, esetleg az ellenfél himnuszának kifütyüléséből van a baj (esetleg verekedésből, pirózásból, játékosok megdobálásából). Most viszont a buzizást és az egyéb homofób megnyilvánulásokat is hangsúlyosan büntette az UEFA, hiszen ahogy a rasszista hangok mára kikoptak a nyugati stadionok többségéből, úgy a szexuális kisebbségek elfogadása, egyenjogúsága is magától értetődő – arrafelé.

Itthon nem volt példa hasonló szankcióra, az MLSZ általában huhogás vagy cigányozás miatt bünteti a hazai klubokat. Hogy eddig mennyire nem volt előtérben, hogy buzizni sem kéne a meccseken, jól illusztrálja, amit Csányi Sándor mondott a szlovákok elleni meccs után kiszabott stadionbezárásról még két éve:

„Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak, hogy szidják az MLSZ-t, ugye lehet buzi MLSZ, a legújabb a szarházi MLSZ –, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták.”

Izgalmas gondolatkísérlet, hogy ha nincs a melegellenessé eltérített pedofiltörvény, illetve az azzal szemben kibontakozó nemzetközi tiltakozáshullám, ha nem térdelnek le az ír futballisták a magyarok elleni felkészülési meccsen és az Eb kezdete nem esik ilyen közel a Pride-hónaphoz, akkor is ugyanezekkel a molinókkal, rigmusokkal találkoztak volna-e az UEFA ellenőrei a magyar szurkolók soraiban.

Lehet politizálni a sportban, csak nem úgy

Annyi biztos, hogy az elmúlt évek leginkább átpolitizált Eb-je lett az idei. Fideszes politikusok és megmondóemberek többször is hangoztatták a torna alatt, hogy a sportban nincs helye politikának (amin főleg a térdelést és a szivárványos kiállást értették), ami nem gátolta meg őket abban, hogy a magyar válogatott helytállását is az ellenzék ekézésére használják fel. A „sportban ne politizáljunk” narratíva még jóval az Eb kezdete előtt került elő, amikor a magyar válogatott kapusa, a tornán is remeklő Gulácsi Péter kiállt a szivárványcsaládok mellett, szembemenve a kormány retorikájával. Még Orbán is megszólalt a témában, egyik rádióinterjújában arról beszélt a miniszterelnök, hogy az RB Leipzig játékosa megszólalásával megbontotta a válogatott egységét. (Hogy mennyire fals ez a narratíva, arra jó példa, hogy a legtöbb hazai sportági szövetség élén fideszes politikus vagy kormányközeli ember áll, a legnagyobb magyar futballklubot pedig a Fidesz pártigazgatója irányítja.)

Csányi Sándor és Orbán Viktor az foci-Eb Magyarország–Portugália mérkőzése előtt a Puskás Arénában – Fotó: Huszti István / Telex
Csányi Sándor és Orbán Viktor az foci-Eb Magyarország–Portugália mérkőzése előtt a Puskás Arénában – Fotó: Huszti István / Telex

Fideszes politikusok és a kormány holdudvarához tartozó szereplők megszólalásaiban az UEFA-döntés is a Magyarország elleni újabb globális összeesküvésként kereteződik. Szijjártó Péter külügyminiszter munkásőr-hajlamú besúgókat emlegetve a kommunizmushoz hasonlította a szövetség szerinte szánalmas és gyalázatos döntését. Kifogásolta, hogy a Wembley-ben lézerrel világítottak a dán kapus szemébe, a németek elleni meccsen pedig egy szurkoló szivárványos zászlóval rohant be a pályára, de ezeket nem szankcionálták olyan súllyal. Utóbbi eset miatt levelet írt a bajor belügyminiszternek, hogy megtudja, milyen büntetést kapott a szurkoló. Mindezt rögtön az után, hogy a Münchenben előállított magyar drukkerekról kiderült, hogy náci karlendítés, SS-tetoválás, drogbirtoklás és tiltott pirotechnikai eszköz használata miatt folyik ellenük eljárás.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István egészen odáig jutott, hogy az UEFA döntése összhangban van a melegellenes törvényre adott uniós reakciókkal.

Itt már tényleg csak egy lépésre voltunk attól, hogy UEFA = Brüsszel.

Menczer Tamás államtitkár az MTVA híradójának fő műsorvezetőjével, Németh Balázzsal karöltve végül megfejtette, miről is szól valójában az egész stadionbezárás: azért büntetett az UEFA, mert a magyar válogatott nem volt hajlandó letérdelni. „Ha nem térdelsz le, ha kilógsz a sorból, így jársz. Jobb, ha az UEFA is tudja, nem leszünk gyarmat, az övék se. Minden támadás után erősebbek leszünk”, írta Menczer. A külföldön is vegyes megítélésű térdelés akkor lett igazán téma idehaza, amikor az ír válogatott tagjai letérdeltek a magyarok elleni felkészülési meccs kezdete előtt, és a hazai szurkolók egy része kifütyülte őket. Orbán mellettük állt ki, lényegében provokációnak nevezte a gesztust. A magyar válogatott nem is térdelt az Eb-n, több válogatott viszont igen, a döntőn is fél térdre ereszkedett mind az angol, mind az olasz csapat.

Eltekintve a politikai habveréstől és a konteóktól, az továbbra is jogos kérdés, hogy amikor van pár jól beazonosítható balhés arc (elvégre a stadionok be vannak kamerázva), miért a teljes szurkolótábort büntetik, főleg, hogy ezzel az ellenféllel is kiszúrnak, aki még inkább nem tehet az egészről. Így aztán hiába az egyébként támogatandó kampány a rasszizmus és homofóbia ellen, ha az egyszerű szurkoló csak a kárát érzi az egésznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!