MLSZ: Egyebek mellett a „Cristiano homosexual” rigmus miatt büntette Magyarországot az UEFA

Legfontosabb

2021. július 11. – 11:56

frissítve

MLSZ: Egyebek mellett a „Cristiano homosexual” rigmus miatt büntette Magyarországot az UEFA
Magyar szurkolók Münchenben Fotó: Frank Hoemann/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan kiakadtak Magyarországon az UEFA európai fociszövetség verdiktjére, három meccsen keresztül zárt kapuk előtt kell játszanunk. Az MLSZ most közölt néhány fontos részletet.

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján olvasható, de az NSO.hu is bemutatta azokat az eddig nem ismert részleteket, amelyek állítólag megalapozták azt, hogy az UEFA miért hozott szigorú határozatot az Euro 2020 három, összességében sportszerű szurkolást hozó magyar vonatkozású mérkőzésével kapcsolatban.

A vétségeink

A három meccs kapcsán visszatérő jelenségekre figyelt fel az UEFA, ezekről hang-, vagy videófelvétele is van.

  • A Magyarország-Portugália mérkőzésen egy „Anti-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása és a „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása volt kifogásolható.
  • A Magyarország-Franciaország meccsen egy, a Black Lives Matter (térdelést) elutasító molinó többszöri felmutatása, illetve a „Buzi franciák bonjour” rigmus (valójában Bonjour, buzi franciák, bár ez nem egy nagy különbség) többszöri skandálása.
  • Végül a Németország-Magyarország mérkőzésen az „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása és a „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (így a himnusz alatti) skandálása volt a fő probléma.

Szabályozói keretek

Mint az MLSZ anyagából kiderül, az UEFA fegyelmi bizottsága a magyar válogatott mindhárom Európa-bajnoki mérkőzése kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó Szövetséggel szemben. Az előbb fel nem sorolt objektív vétségek ügyében (műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. A szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét pedig egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálta.

Nézték a rasszizmus megnyilvánulásait, vagyis a bőrszín, a faj, a vallás, az etnikai származás, a nem, vagy a szexuális irányultság alapján történő sértegetést. A szövetség szabályai alapján ugyanis, ha egy, vagy több szurkoló ezt a magatartást tanúsítja, a felelős tagszövetséget a stadion részleges bezárására büntetheti. Amennyiben visszaeső a magatartás, egynél több zárt kapuk mögött lejátszandó mérkőzéssel, vagy a stadion bezárásával, mérkőzés törlésével, pontok levonásával és/vagy a versenyből való kizárással büntetik.

A döntés

Az UEFA ezek miatt hozta a következő döntést:

  • három soron következő, UEFA versenysorozatban tartott hazai mérkőzésen zárt kaput rendel el, melyből a 3. mérkőzésre vonatkozó korlátozást 2 évre felfüggeszti,
  • elrendeli a zárt kapus mérkőzéseken az „Equal Game” logó kihelyezését,
  • 100 ezer euró pénzbüntetést szab ki a szövetségre.

Marco Rossi szövetségi kapitányt is nagyon meglepte a döntés, nem találkozott rasszizmussal, igaz annak örült, hogy nem a vb-selejtezőket, csak az NL-meccseket érinti a döntés. Az egyszeri fociszurkoló számára pedig marad az örök dilemma, hogy a nemzetközi fociszövetség döbbenetes kettős mércéi után kire haragudjon a legjobban.

Kormány, szurkolók, UEFA

Természetesen megint keveredik az az érzés, hogy Magyarországot előszeretettel ültetik szégyenpadra, de az is, hogy általában nem arról szólnak ezek a történetek, hogy Európa egyszer csak a hasára ütött és kitalálta, hogy szemétkedni fog Magyarországgal, valamiért már megint mi megyünk egyedül szemben az autópályán. Csak sajnos végül igaza lesz Orbán Viktornak, aki mindig azt próbálja összekeverni, hogy amikor őt kritizálják, akkor kikéri magának, hogy Magyarország nem kap elég tiszteletet. Itt is sokan hibáznak, de az biztos, hogy a jóérzésű emberek is kapják a büntetést.

Ami egészen biztos, a nemzetközi fociszövetségek, mint az UEFA, illetve a FIFA, ha megfelelő korrupciós pénzek csörgedeznek, mindig előszeretettel paroláznak olyan híresen antidemokratikus, autoriter rendszerekkel, mint Oroszország, vagy Katar, de emellett bámulatos határozottsággal lépnek fel a molinók és az elszórt bekiabálások ellen. Ha ilyet lát egy szövetség, bár teljesen szelektíven, de büntet (Magyarország rendre zárt kapuk előtt játszhat, az oroszellenes lengyel, vagy a magyarellenes román szurkolók jobban megússzák). Egyébként az erőteljes no racism kampányoknak valóban van általános pozitív hatása is, ez a hangulat mára kikopott a legtöbb európai stadionból.

Létezik a fordított jelenség is, vannak sportolók, akik súlyos sportszerűtlenségeket követnek el a rasszizmus elleni harc jegyében, például emlékezetes eset volt, amikor egy éppen kiállított török stábtag rasszizmust kiáltott, és mindenféle következmények nélkül levonulhatott a csapat és megzavarhatta a BL lebonyolítási rendjét.

Mikor fogunk megjavulni?

Természetesen nemcsak másban érdemes keresni a hibát. Haragudhatunk Orbán Viktor miniszterelnökre, vagy más kormánypárti politikusokra, akik kiváló érzékkel egy fontos nemzetközi megmérettetés előtt hergelték fel az uniós közvéleményt a magyar melegellenességgel, és ezzel óhatatlanul a csapatot is nehéz helyzetbe hozták, a meccseink „szivárványos” pro és kontra politikai üzenetekkel lettek tele.

Vagy eléggé reménytelenül haragudhatunk azokra a szurkolókra is, akik bár érezhetően egyre kevesebben vannak, de állandóan szekundér szégyent okoznak a békésebb magyar szurkolóknak a himnusz-fütyüléssel, a „buzizással”, vagy a huhogással, Az sajnos örök korlát marad minden ilyen büntetőintézkedésnél, hogy aki ilyen akciókra képes, azt nyilván nem fogja visszatartani az sem, ha az MLSZ csengethet, vagy ha nem lesz néző a következő meccsen.

Kollektív büntetés

Nem szeretnék álnaiv lenni, kint voltam a budapesti meccseken, a helyszínen persze nem láttam a molinókat, a felsorolt rigmusokból volt, amit hallottam, volt, amit nem, de nem kétlem, hogy a felsorolt jelenségek bizonyítottak, megtörténtek. Azt azonban már az általánosban sem szerettem, amikor egy „ismeretlen tettes” a szemetes mellé dobta az almacsutkát és kollektív büntetésként, senki nem mehetett ki az udvarra. Vagy kimehetett volna, ha valaki megmondja ki volt a bűnös, de azért a spicliszerep már akkor sem volt vonzó.

De mégis, a mai stadionokban ülőhelyek vannak, minden agyon van kamerázva, miért nem lehet a „tetteseket”, vagyis a molinókat kiakasztókat egyedileg kitiltani a stadionból?

Miért állandóan mi?

Az UEFA mindenesetre büntetett, az MLSZ talán majd fellebbez, és vélhetően nem fog semmilyen eredményt elérni. Nekem meglepően pozitív élményem volt a meccseken, hogy a szektorokban is keveredő magyar és portugál, vagy magyar és francia szurkolók között egyetlen konfliktusos jelenetet sem láttam.

A magyar tábor biztosan nevelhető még, csak a hazai sportbarátoknak tényleg fáj, hogy az alighanem sportszerűtlenebb angoloknak (lézerrel elvakított dán kapus, dobálás, pirotechnika, törés-zúzás, németekkel szembeni rasszizmus) kisebb (35 ezer eurós) pénzbüntetést adott a szövetség, a koppenhágai meccseken pedig tömegesen teli sörökkel dobálózó dánok pedig teljesen megúszták.

Adrenalin

Lehetetlen nem észrevenni, hogy az UEFA mennyire szelektív, és bár természetesen tettünk azért, hogy árgus szemekkel figyeljen bennünket, egy teltházas budapesti meccs mégis jobb a focinak, mint a mindenféle rezsimek bakui, vagy katari stadionjaiban a nagy fegyelmezettséggel, néma csöndben figyelő nézők. Vannak focisták, mint a holland Georginio Wijnaldum, aki a budapesti meccs előtt már eleve rasszizmust vizionált, és levonulást helyezett kilátásba, ilyen aztán nem volt érezhető, Wijnalduméknak azért kellett csak levonulniuk, mert nagyon simán kikaptak, de egy pár ilyen esetet leszámítva, valójában 10 focistából 9 azt meséli el, hogy nagyon felspannolja, ha a szurkolók támogatják, de az is növeli az adrenalint, ha hangosan utálják.

A cikk szövegét az eredetileg publikált verzióhoz képest módosítottuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!