Szijjártó: A bizonyítékok alapján még szánalmasabb és gyalázatosabb az UEFA döntése

2021. július 12. – 14:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken adott hírt arról az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), hogy Magyarország két zárt kapus meccsre kényszerül a következő Nemzetek Ligája sorozatban, egy harmadik meccset pedig két évre felfüggesztettek.

Szijjártó Péter külügyminiszter már szombaton szánalmasnak minősítette a döntést, az UEFA-t olyan szervezetnek titulálta, amelyik munkásőr-hajlamú besúgókat alkalmaz. Az MLSZ vasárnap közölte, milyen szempontok alapján hozta meg a döntését a szervezet. A három meccs kapcsán visszatérő jelenségekre figyelt fel az UEFA, ezekről hang- vagy videófelvétele is van.

  • A Magyarország–Portugália-mérkőzésen egy „Anti-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása és a „Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása volt kifogásolható.
  • A Magyarország–Franciaország-meccsen egy, a Black Lives Mattert (térdelést) elutasító molinó többszöri felmutatása, illetve a „Buzi franciák bonjour” rigmus (valójában Bonjour, buzi franciák, bár ez nem egy nagy különbség) többszöri skandálása.
  • Végül a Németország–Magyarország-mérkőzésen az „LMBT? Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása, és a „Deutschland, Deutschland homosexual” rigmus többszöri (így a himnusz alatti) skandálása volt a fő probléma.

Szijjártó ismét reagált, most Brüsszelben, az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján. Szerinte a bizonyítékokat látva még szánalmasabb, még gyalázatosabb a határozat. „Nem volt szervezett, nem volt nagymértékű, nem volt a stadiont átható semmifajta diszkriminatív megnyilvánulás vagy viselkedés egyetlen Budapesten rendezett mérkőzésen sem” – idézte szavait az MTI.

A budapesti mérkőzéseken telt ház volt, a játékot jó futballhangulat jellemezte. Emlékeztetett arra, míg más mérkőzéseken tapasztalt viselkedésért, például azért, hogy lézerrel belevilágítottak a dán kapus szemébe Londonban, alacsony büntetést szabtak ki, addig a magyar mérkőzésen feltartott tábla százezer eurós büntetést érdemelt.

„Ezek után azt gondoljuk, hogy az UEFA fegyelmi bizottsága komoly testület? Erről a döntésről higgadtan, nyugodtan beszélni lehetetlen”

– összegzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!