Három zárt kapus meccsre büntette az Eb-szurkolás miatt Magyarországot az UEFA

2021. július 9. – 19:38

frissítve

Három zárt kapus meccsre büntette az Eb-szurkolás miatt Magyarországot az UEFA
A magyar szurkolók a Magyarország–Franciaország Eb-meccsen – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget.

Az UEFA honlapja szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin a szurkolók diszkriminatívan viselkedtek, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, amelynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken az összecsapásokon.

A magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze az Eb-n, a müncheni meccs után több magyar ultra ellen eljárást is indított a német rendőrség. A két budapesti mérkőzés után huhogás, illetve rasszista bekiabálás miatt indítottak vizsgálatot, míg a müncheni találkozó után diszkriminatív szurkolói gesztusokról kaptak jelentést – német sajtóértesülések szerint a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2-2-re végződött csoportmeccsen.

Az MTI az UEFA-ra hivatkozó francia és német hírügynökség alapján azt írta, hogy a vb-selejtezőkre nem vonatkozik a tiltás, mert ezek nem az UEFA, hanem a FIFA alá tartoznak. Így a büntetés várhatóan a magyarok következő Nemzetek Ligája-összecsapásait érinti majd. Ebben a sorozatban Marco Rossi csapata a legjobb 16 válogatottat jelentő A divízióban szerepel, a mérkőzéseket 2022 júniusa és szeptembere között rendezik majd. Sorsolást még nem tartottak.

2019-ben, amikor UEFA fellebbviteli bizottsága érvényben hagyta a döntést, miszerint a szurkolók rasszista megnyilvánulásai miatt a válogatott zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani az Azerbajdzsán elleni október 13-i Eb-selejtezőt, az MLSZ arra kérte a szurkolókat a horvát–magyar selejtezőmeccs előtt, hogy tartózkodjanak a hasonló viselkedéstől, mert a jövőben még szigorúbb szankciókat – pontlevonást, selejtezősorozatból való kizárást – alkalmazhat az UEFA.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!