Szijjártó a zárt kapus döntésről: Munkásőr-hajlamú besúgókat alkalmaz a szánalmas és gyáva UEFA

2021. július 10. – 12:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek este érkezett a hír, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a szurkolók diszkriminatív megnyilvánulása miatt három zárt kapus mérkőzésre büntette a magyar szövetséget. Míg a budapesti magyar-portugál és magyar-francia meccsek után huhogás, illetve rasszista bekiabálás miatt indítottak vizsgálatot, a müncheni német-magyar találkozó után diszkriminatív szurkolói gesztusokról kaptak jelentést.

Nem is kellett sokat várni, hogy megérkezzenek az első reakciók az UEFA pénteki döntésére – elsőként a közszolgálati célokból, idén 118 milliárd adófizetői forintból fenntartott állami MTVA híradójának fő műsorvezetőjétől, Németh Balázstól:

„Szégyellje magát az UEFA! Elsőre, dühből ennyi jut eszembe a néhány perccel ezelőtt nyilvánosságra került döntéssel kapcsolatban!”

írta az M1 munkatársa, aki kint volt a budapesti magyar-francia meccsen is: „Régen jártam ennél sportszerűbb tétmérkőzésen. Ötvenezer hazai szurkoló végig a magyar csapatot buzdította, nem az ellenféllel, nem a bíró édesanyjával, nem a körülményekkel foglalkozott.

HA EZÉRT BÜNTETÉS JÁR, AKKOR EURÓPA ÖSSZES STADIONJÁT BE LEHETNE ZÁRNI!”

fogalmazott a közszolgálati tájékoztatás jegyében Németh Balázs, aki ezután kitért a háttérben meghúzódó lényegre: „Ugye, kedves UEFA, nem az a baj, hogy NEM TÉRDELTÜNK?!?! Ugye, nem azoknak a csoportoknak szeretnének hízelegni a döntéssel, amelyek felháborodtak, hogy nem lehetett szivárványosra világítani a müncheni stadiont? Ugye, más válogatottakat is megbüntetnek, hasonlóan »komoly« rendbontások miatt?” – írta majomfejes emojik keretében a híradós, és a végén leszögezte: „MAJD A PÁLYÁN A MAGYAR JÁTÉKOSOK IGAZSÁGOT SZOLGÁLTATNAK!”

Szijjártó: Szánalmas, gyáva, kommunista

Még ennél is sarkosabban fogalmazott Magyarország külgazdasági és külügyminisztere: Szijjártó Péter szerint „az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése.”

Szijjártó szerint az UEFA ezzel a döntéssel azt üzente: „Himnusz alatt a pályára rohanni és ott a himnuszt éneklő játékosokat provokálni: rendben van, kommandós sorfalat a pálya szélére küldeni: rendben van, lézerrel az ellenfél kapusának szemébe világítani: rendben van, az ellenfél szurkolóit megdobálni: rendben van, de teltházas meccset csinálni, szurkolni, fergeteges hangulatot teremteni: na, amiatt be kell zárni a stadiont.

Az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!”

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hollik István egyenesen arról írt, hogy az UEFA döntése összhangban van a melegellenes magyar törvényre adott uniós reakciókkal: „Az UEFA és Brüsszel azt hiszi, ha támadja Magyarországot, azzal gyengít bennünket. Még mindig nem ismernek minket! Az igaztalan és minden jogalapot nélkülöző támadásokból mi erőt merítünk!” – fogalmazott a kormánypárti politikus.

Megbüntették a teljes magyar futballtársadalmat

Bár már régen kiszállt a politikából az LMP egykori társelnöke, Schiffer András, közügyekben azért még igen gyakran megszólal – ahogy most is: „Az UEFA drasztikusan bünteti a teljes magyar futballtársadalmat, mondván: »számos magyar szurkoló huhogással és rasszista bekiabálásokkal reagált« Így: számos. Az ötvenvalahányezerből. Nem az összes, nem a szervezett szurkolói csoport, hanem a »számos«. Arról még nincs hír, hogy milyen büntetést kapnak a németek az UEFA-meccsek politikai semlegességére vonatkozó szabályok többrendbeli, szervezett megsértése miatt.

Úgy tűnik, az UEFA ma egy eszköz a woke-kapitalizmus kezében”

– fogalmazott a jogász-politikus.

Mint írtuk, a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők, míg a harmadik mérkőzésre szóló büntetést az UEFA két évre felfüggesztette. A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, amelynek „Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken az összecsapásokon. A vb-selejtezőkre nem vonatkozik a tiltás, mert ezek nem az UEFA, hanem a FIFA alá tartoznak, így a büntetés várhatóan a magyarok következő Nemzetek Ligája-összecsapásait érinti majd. Ebben a sorozatban Marco Rossi csapata a legjobb 16 válogatottat jelentő A divízióban szerepel, a mérkőzéseket 2022 júniusa és szeptembere között rendezik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!