Szivárványszínekkel világítanák ki a müncheni stadiont a német–magyar meccsen? Nem valószínű, hogy az UEFA belemegy ebbe

2021. június 18. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először csak egy internetes mém volt, mostanra online petícióvá vált az a kezdeményezés, amely azt követeli: a szerdai német–magyar válogatott Eb-mérkőzés idejére világítsák ki szivárványszínekben a müncheni Allianz Arenát a magyar LMBTQ-ellenes törvénymódosítás elleni tiltakozásul. A petíciót a cikk élesítésekor már több ezren írták alá, köztük sok magyar. Nem sok esély van azonban arra, hogy az UEFA hozzájárulna ehhez, mert az Európai Labdarúgó-szövetség általában ellenzi a stadionokban a politikai állásfoglalásokat, bár volt már példa ennek ellenkezőjére is.

„Magyarország illegálissá akarja tenni a reklámokat és a felvilágosítást a homoszexualitásról. Kedves gesztus lenne, ha az Allianz Arena szivárványszínekben világítana, amikor június 23-án Németország Magyarország ellen játszik” – ezt a szöveget írták arra a képre, amely a német közösségi médiás felületeken kezdett el terjedni.

Ezután jelent meg a change.org nevű oldalon egy online petíció, amely az Európai Labdarúgó-szövetségtől és a müncheni stadion vezetőitől azt követeli: a magyar törvény elleni tiltakozásul világítsák ki szivárványszínekben a müncheni mérkőzésnek helyet adó Allianz Arenát.

A petíciót egy Lena Krummeich nevű nő indította, aki saját bevallása szerint az LMBTQI-közösséghez tartozik. A petíciónál olvasható leírás szerint a magyar törvénymódosítás támadás az emberi jogok és az információszabadság ellen. A törvényt egy olyan országban fogadták el, amely az Európai Unió tagja, ahol betartják és védik az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A petíció kezdeményezője szerint itt a megfelelő alkalom arra, hogy a stadion kivilágításával egyértelmű üzenetet küldjenek az LMBTQ-ellenesség elutasítására.

„Az UEFA és az Allianz sokat beszél a sokszínűségről és a toleranciáról. Tetteket követelek”

– írja a petíció kezdeményezője. A müncheni arénát 2016-ban a berlini Pride, a Christopher Street Day alkalmából már egyszer szivárványszínűre világították ki.

A müncheni Allianz Arena szivárványszínű kivilágítása a 2016-os meleg büszkeség napján – Fotó: Tobias Hase / dpa / via AFP
A müncheni Allianz Arena szivárványszínű kivilágítása a 2016-os meleg büszkeség napján – Fotó: Tobias Hase / dpa / via AFP

A petíció címzettjei Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke, Fritz Keller, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke és Andreas Jung, az FC Bayern igazgatója. Az online kezdeményezést láthatóan sok magyar felhasználó írta alá, sokan közülük kommenteltek is.

Nem sok esély van arra, hogy az UEFA hozzájárulna egy ilyen hivatalos tiltakozó akcióhoz. Az Európai Labdarúgó-szövetség általában ellenzi a politikai véleménynyilvánításokat a hivatalos nemzetközi versenyeken, bár nem minden esetben avatkozott közbe, ha ilyen történt.

A mostani Eb-re például az ukrán válogatottnak az UEFA döntése értelmében módosítania kellett a mezét. Ugyan az Ukrajna határait ábrázoló rajz, amelyen a Krím félsziget is az országhoz tartozik, maradhatott a mezen, a szerelés belsején szereplő „dicsőséget a hősöknek” szöveget az UEFA problémásnak ítélte, és azt el kellett távolítani.

2015-ben az UEFA azért büntette meg kétszer is a katalán függetlenségi törekvésekkel köztudottan szoros kapcsolatot ápoló FC Barcelonát, mert a szurkolók katalán zászlókat vittek be a stadionba. Ezzel szemben tavaly augusztusban nem szabtak ki büntetést amiatt, hogy nem a szurkolók, hanem maga a Manchester City klub helyezett ki két nagy molinót is az Etihad Stadionban a Real Madrid elleni mérkőzésen, amelyeken a Black Lives Matter felirat volt olvasható.

Kérdéses az is, össze akar-e akaszkodni az UEFA Magyarországgal akkor, amikor felmerült, hogy a foci-Eb elődöntőit és döntőjét esetleg ne Londonban, hanem Budapesten rendezzék meg, mivel az Egyesült Királyságban a játékosokra, a külföldi szurkolókra és a VIP-vendégekre is karanténkötelezettség vonatkozna.

A kedden megszavazott törvény bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok az LMBTQ-embereket hogyan érintik. Hétfőn este több ezren, sokan szivárványos zászlókkal tüntettek a Parlament előtt a pedofiltörvény melegellenes módosításai ellen, civil szervezetek szerint az egész nem más, mint orosz minta alapján indított frontális támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen.

Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kap a magyar politikai életben a szexuális hovatartozás ügye, elsősorban a kormánypártok és a szélsőjobboldal tematizálják az LMBTQI-témát veszélyként feltüntetve a jelenséget. Az identitáspolitikával és a kulturális háborúval, amelynek egyik kiemelt témája a szexuális kisebbségek ügye, ebben a videóban foglalkoztunk bővebben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!