Oroszország kiborult Ukrajna új Eb-mezén

2021. június 07. – 08:50

frissítve

Oroszország kiborult Ukrajna új Eb-mezén
Az új ukrán Eb-mez, a közepére nyomtatott, Krímet is magába foglaló Ukrajna-térképpel – Fotó: STRINGER / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán labdarúgó-válogatott új felszerelése, amelyen az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet ábrázoló térkép látható, kiborította Moszkvát, írja a BBC. Ukrajna vasárnap mutatta be az Európa-bajnokságra készült mezét, amelyen a Krímet is magában foglaló határok és a „Dicsőség Ukrajnának!” felirat díszeleg.

Az ukrán labdarúgó-szövetség vezetője, Andrij Pavelko vasárnap, napokkal az Európa-bajnokság kezdete előtt egy Facebook-oldalán közzétett videóban leplezte le a szerelést. A sárga mezre rányomtatták Ukrajna körvonalait, köztük a Krímet és az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk területét. Oroszország 2014-ben annektálta Ukrajnától a Krím félszigetet, amit saját területének tekint, noha a nemzetközi közösség elsöprő többsége ezt elutasítja.

Pavelko a Facebook-oldalán azt írta, hogy Ukrajna sziluettje erőt fog adni a válogatott játékosainak, akik egész Ukrajnáért harcolni fognak, a krími Szevasztopoltól és Szimferopoltól Kijevig, a kelet-ukrajnai Donyecktől és Luhanszktól a kárpátaljai Ungvárig. A mez hátoldalán a „Dicsőség Ukrajnának!” felirat olvasható, amit többek között az oroszbarát Viktor Janukovicsot elmozdító ukrán tüntetők skandáltak 2014-ben.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova bírálta a szereléseket, úgy fogalmazott, hogy a focicsapat „Ukrajna területét az orosz Krímhez csatolta”, és ezzel „a lehetetlen illúzióját” keltette. A „Dicsőség Ukrajnának!” feliratról pedig azt mondta, hogy nacionalista, és egy náci csatakiáltást idéz.

Dmitrij Szviscsev orosz parlamenti képviselő „teljesen helytelennek” nevezte a mezt, és felszólította a futball-Eb szervezőjét, az UEFA-t, hogy tegyen lépéseket. A Covid-19 miatt elhalasztott torna június 11. és július 11. között zajlik majd 11 rendező városban, köztük az oroszországi Szentpéterváron, ahol hét mérkőzést rendeznek majd, köztük egy negyeddöntőt.

Az ukrán válogatott azonban biztosan nem fog pályára lépni Oroszországban az Eb-alatt. A két csapat csak akkor találkozhat egy bakui vagy müncheni negyeddöntőben, ha egyikük első, másikuk pedig második helyen végez a csoportjában, és mindketten megnyerik a nyolcaddöntőjüket.

A két ország között április elején pattanásig feszült a diplomáciai helyzet, azonban Vlagyimir Putyin orosz elnök végül elrendelte az ukrán határon felsorakoztatott többtízezer orosz katona visszavonását.

Kövess minket Facebookon is!