Elrendelték orosz katonák visszavonását az ukrán határ közeléből

2021. április 22. – 17:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter visszarendelt az elmúlt hetekben odavezényelt orosz csapatokat a szokásos állomáshelyükre a déli és a nyugati határ mellől, miután bejelentette, hogy elérték a hadgyakorlat céljait, írja az AP.

Ahogy korábban írtuk, feszült helyzet alakult ki Ukrajna és Oroszország között, az ukránok inváziótól tartottak. Emögött egyrészt az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok támadásai, másrészt az orosz hadsereg csapatmozgásai is állnak, az ukránok szerint a kilencvenezret is elérheti az Oroszországgal közös határ térségében felvonultatott orosz katonák száma.

„A csapatok bebizonyították, hogy képesek az ország védelmét megbízhatóan biztosítani” – mondta Sojgu. Elrendelte, hogy péntektől kezdjék meg a katonák visszavonását, és készítsenek elemzést a harckészültség ellenőrzését célzó műveletekről. Az érintett egységeknek május 1-ig kell visszatérniük állandó állomáshelyükre.

Szergej Sojgu védelmi miniszter (középen) érkezik a hadgyakorlatra 2021. április 22-én – Fotó: Vadim Savitskii / Russian Defense Ministry / Sputnik via AFP
Szergej Sojgu védelmi miniszter (középen) érkezik a hadgyakorlatra 2021. április 22-én – Fotó: Vadim Savitskii / Russian Defense Ministry / Sputnik via AFP

Az AP azt írja, hogy az orosz hadsereg nem jelezte hivatalosan, hogy mennyi plusz katonát vezényeltek az elmúlt hetekben a Krímre és a nyugati határra, és Sojgu nyilatkozatából az sem világos, hogy az összeset visszavonják-e. Sojgu azt is jelezte, hogy a fegyverzet egy részét továbbra is az érintett területeken hagyják egy, az év későbbi részében tervezett hadgyakorlathoz.

Az MTI azt írja, hogy Sojgu parancsa a déli katonai körzet 58. hadseregére, a központi katonai körzet 41. hadseregére, valamint három légideszant hadosztály visszavonására vonatkozik. A hadgyakorlat fő szakaszát csütörtökön a Krímben, az Opuk gyakorlótéren tartották meg a védelmi miniszter részvételével.

„A határunkon lévő csapatok számának csökkenésével arányosan csökken a feszültség. Ukrajna mindig készenlétben van, de üdvözöl bármilyen lépést, amely a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére irányul. Ukrajna békére törekszik. Köszönet a nemzetközi partnereknek a támogatásért” – írta a Twitteren Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz bejelentés után.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig azt mondta, hogy kész Moszkvában fogadni Zelenszkijt, „ha helyre akarja állítani a viszonyokat, azt csak üdvözölni tudjuk.” Viszont azt is mondta, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia és csak azután Oroszországéval.

A Moscow Times szerint a rubel 1 százalékkal erősödött a fontosabb valutákhoz képest az orosz katonák visszavonásának hírére.

Zelenszkij szerdán üzente meg újból Putyinnak, hogy kész vele találkozni az ukrajnai Donyec-medencei frontvonal bármely pontján. Emellett aláírta azt a törvényt, amelynek alapján különleges időszakokban 24 órán belül mozgósítás elrendelése nélkül is behívhatók a tartalékosok katonai szolgálatra. Ukrajna akár atomfegyverek beszerzését is fontolóra veheti, ha a Nyugat nem ad katonai támogatást a védekezéshez, mondta a berlini ukrán nagykövet.

Ukrán erők Donbasz térségében – Fotó: Armed Forces of Ukraine / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Ukrán erők Donbasz térségében – Fotó: Armed Forces of Ukraine / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Putyin álláspontja korábban az volt, hogy a térségbe vezényelt orosz csapatok nem jelentettek fenyegetést Ukrajnára nézve, csupán védelmi célokat szolgáltak. Emellett az orosz elnök Kijevet vádolta provokációval. Arról érkeztek hírek, hogy az oroszok vadászbombázó repülőgépeket telepítettek a térségben, de voltak felvételek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről.

Az ukrán–orosz helyzet téma volt egy héttel ezelőtt az amerikai elnök, Joe Biden és Putyin telefonbeszélgetésén is, de szintén a feszültség oldására kérte az orosz elnököt a NATO főtitkára és Angela Merkel német kancellár is. A kialakult helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!