A NATO-főtitkár felszólította Oroszországot, hogy tegyen meg mindent a feszültség megszüntetéséért

2021. április 13. – 12:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktornak sem könnyű kezelni, hogy a különböző európai barátai (az oroszok és a lengyelek, vagy éppen a macedónok és a bolgárok) egymással egyre durvábban ellenségeskednek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Mivel Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, Stoltenberg hangsúlyozta, a katonai szövetség rendkívüli aggályosnak tarja az orosz lépéseket.

A haderő mozgatását Oroszországnak azonnal le kell állítania, a telepített erőket ki kell vonnia az ukrán területekről

– jelentette ki a NATO-főtitkár. Dmitro Kuleba azt közölte, Ukrajna nem akar háborút Oroszországgal, országa diplomáciai megoldást keres szomszédjával.

Vállalhatatlan lépések

Oroszország az utóbbi időben már mintha teljesen lemondott volna arról, hogy normalizálja a viszonyát a nyugati világgal. Erre utal

  • az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus elleni fellépés durvasága,
  • az ukrán határoknál érezhető katonai nyomásgyakorlás
  • és a putyini hatalomátmentés mindenféle újabb és újabb törvényei.

Ugyanakkor, elsősorban a gázszállítások, ezen belül is az Északi Áramlat 2 befejezésének fontos orosz érdeke miatt ez most különösen önsorsrontó lépésnek tűnik, mert ilyen politikai háttérrel egyre nehezebb az unióban bármilyen orosz projektet elfogadtatni.

Mi lesz így a gázzal?

Azzal, ahogy Moszkva egyre vállalhatatlanabb lesz az unión belül, az oroszbarát magyar külpolitika is nehezebb helyzetbe sodródik. Hiszen így a magyar álláspont egyre különutasabbnak tűnik, és mivel az orosz fenyegetés leginkább a Baltikumban, Romániában és Lengyelországban erős az unión belül, Orbán Viktort éppen a természetes szövetséges Lengyelországgal szemben hozza nehéz helyzetbe.

A bolgár affér

Ugyanekkor ez a helyzet (van két barátom, de ők egymásnak ellenségei) már ismerős lehet a magyar kormányfőnek. Tavaly év végén Brüsszelben is téma volt, hogy Bulgáriában vihart okozott, hogy Magyarország támogatta azt a jobboldali Gruevszki-barát macedón sajtót, amely nyíltan Bulgária-ellenes. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök így maga hiába van jóban Orbánnal, a bolgár EP-képviselők nem vették jó néven ezt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!