Merkel a csapatösszevonások leállítását követelte Putyintól, a Kreml provokációval vádolja Ukrajnát

2021. április 8. – 19:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angela Merkel német kancellár csütörtökön felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vonja vissza az orosz katonai alakulatok összevonását az orosz–ukrán határ közelében. Putyin Kijevet vádolja provokációval, amivel szerinte tovább rontanak a kelet-ukrajnai háborús konfliktuson – írja a Reuters.

Merkel követelte, hogy a feszültség oldása érdekében Puytin állítsa le a csapatösszevonásokat, emellett Bosznia-Hercegovina helyzetéről, és a bebörtönzött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyéről is tárgyalt Putyinnal – írja az MTI a német kormányszóvivő közleménye alapján. Putyin álláspontja szerint a térségbe vezényelt orosz csapatok nem jelentenek fenyegetést Ukrajnára nézve, csupán védelmi célokat szolgálnak, és addig fognak ott maradni, amíg azt Moszkva jónak látja.

A Kreml közleménye szerint az ukrán félnek a korábban vállalt kötelezettségeinek megfelelően közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal, valamint jogi formába kell foglalni a Donyec-medence különleges státusát. Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin 2020. január 19-én, Berlinben – Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Angela Merkel és Vlagyimir Putyin 2020. január 19-én, Berlinben – Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP

Szerinte Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. Az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére – mondta Kozak, aki szerint Moszkva bizonyos körülmények között kénytelen lesz megvédeni az állampolgárait Kelet-Ukrajnában.

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre. Zelenszkij csütörtökön Donbassz régióba repült, két nappal azután, hogy felszólította a NATO-t, tegyék lehetővé Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez. Ukrajna lehetséges NATO-tagságát Moszkva hevesen ellenzi.

Németország mellett az EU és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán–orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt. A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a konfliktus, amikor négy ukrán katona életét vesztette. A térségben gyakorivá vált a tűzharc, amelyért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást teszik felelőssé. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.

Az orosz déli katonai körzet sajtószolgálata közölte, hogy hadgyakorlat keretében 10 tengerészdeszantos és tüzérségi hajó megkezdte az átkelést a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!