Kijev inváziótól tart, de Oroszország szerint aggodalomra semmi ok

2021. április 5. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az orosz hadsereg orosz területen való mozgásának nem kellene aggodalmat keltenie, mert Oroszország nem jelent fenyegetést más országokra” – jelentette ki az MTI szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

„Az orosz hadsereg olyan irányban mozog orosz területen, amilyenben szükségesnek tartja, olyan formában, amilyenben szükségesnek tartja az országunk hathatós védelmének szavatolására”

– a szóvivő ezzel magyarázta, hogy Moszkva csapatokat vezényelt a délkelet-ukrajnai szakadár területekkel határos Rosztov megyébe. Peszkov szerint emiatt a legkevésbé sem kellene nyugtalankodnia senkinek, hiszen „Oroszország a világ egyetlen országára sem jelent fenyegetést, Ukrajnára sem”. A szóvivő a sajtónak arról is beszélt, hogy Oroszország mindig nagy figyelmet fordít saját biztonságára.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt: amióta egyre több a katona az ukrán-orosz határon, Kijev inváziótól tart. Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. Kijev a „donyecki köztársaság” milíciáját tette felelőssé az incidensért, amit Donyeck visszautasított. A szakadárok az elmúlt napokban az ellenőrzésük alatt álló területek ellen intézett tüzérségi támadásokkal vádolták meg az ukrán hadsereget.

Az ukrán katonai hírszerzés nemrég hozta nyilvánosságra, hogy értesüléseik szerint Oroszország a konfliktus kiterjesztésére készül Ukrajna egyéb területeire, az indok pedig az Ukrajnában élő orosz-ukrán kettős állampolgársággal rendelkezők védelme lesz. Állítólag az oroszbarát sajtót és az orosz külképviseleteket már felkészítették arra, miként tálalják majd az „ellenséges ukrán csapatokról és a békefenntartó orosz akciókról” szóló híreket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!