Navalnij már a lábait és kezeit is nehezen érzi

2021. április 8. – 05:49

frissítve

Navalnij már a lábait és kezeit is nehezen érzi
Fotó: Pavel Bednyakov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre romlik Alekszej Navalnij egészségi állapota, ügyvédje szerint kezdi nem érezni a lábait és a kezeit.

A BBC cikke szerint a Putyin elnök legnagyobb kritikusának számító férfi ügyvédje, Vadim Kobzev arról beszélt, hogy védencénél két gerincsérvet is diagnosztizáltak.

Navalnij múlt héten kezdett éhségsztrájkba. Akkor azt mondta, azért kezdett bele, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra. Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is ráterjedt.

Kobzev szerdán járt védencénél a börtönben, a látogatás után pedig azt írta a Twitteren, hogy Navalnij tud járni, de járás közben fájdalmat érez. Az ügyvéd szerint nagyon aggasztó, hogy a betegség egyértelműen előrehaladt a lábak, a kezek és a csuklók érzékelésének elvesztésével.

A 44 éves ellenzéki politikus egyébként tartós köhögésre és lázra is panaszkodott, ezért a hét elején légzőszervi megbetegedés tüneteivel a prokovi börtön kórházába szállították át.

Navalnij az éhségsztrájk alatt naponta egy kilót fogyott. Egy Instagram bejegyzésben pedig arról írt, hogy a börtönőrök úgy próbálták meg aláásni az éhségsztrájkját, hogy csirkét sütöttek a közelében, és édességet tettek a zsebébe.

Az Amnesty International emberi jogok védelmével foglalkozó szervezet pont tegnap fejezte ki aggodalmát Navalnij miatt. Szerintük Vlagyimir Putyin legjelentősebb ellenfele

olyan körülmények között van fogva tartva Oroszországban, amely lényegében kínzásnak számít, és ami oda vezethet, hogy lassan megölik az ellenzéki politikust.

A Putyint élesen bíráló ellenzéki politikust tavaly Oroszországban idegméreggel mérgezték meg, életveszélyes állapotban volt. Idén januárban németországi gyógykezeléséről visszatérve Oroszországban letartóztatták, miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták. A politikust március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Navalnij-ügy és a vele járó feszültség Oroszországban komoly nemzetközi hullámokat is vet, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell az ellenzéki politikussal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!