Navalnijnak már mindkét lába zsibbad, éhségsztrájkba kezdett a börtönben

2021. március 31. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Éhségsztrájkba kezdett pokrovi börtönében szerdán Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus. Munkatársai a politikus Instragram-oldalán tették közzé Navalnij levelét. Navalnij már a múlt hét közepén jelezte, hogy hátfájás és erős lábzsibbadás kínozza, nem tud lábra állni, és nem kap megfelelő orvosi kezelést, írja a Moscow Times.

A büntetés-végrehajtás szerint Navalnij állapota „stabil és kielégítő”, az orosz ellenzéki munkatársai viszont attól tartanak, hogy Putyin legnagyobb bírálójának élete veszélyben van.

Navalnij egy moszkvai bíróság üvegfala mögött 2021. február 21-én – Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP
Navalnij egy moszkvai bíróság üvegfala mögött 2021. február 21-én – Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

A 44 éves Navalnij az Instagramon megjelent levélben azt írta: azért kezd éhségsztrájkba, mert a börtönben ez az egyetlen eszköze a harcra.

Hiába van joga orvost hívni vagy gyógyszert kérni, mindkettőt megtagadták tőle, pedig a kezdeti hátzsibbadása most már nemcsak a jobb lábára, de a bal lábának egyes részeire is ráterjedt. Attól tart, hogy a végtagjai megbénulnak. „Ez egyre aggasztóbb” írta Navalnij.

Leírása szerint orvosi segítség helyett most is alvásmegvonással kínozzák, éjszakánként nyolcszor ébresztik fel. „Éhségsztrájkot hirdetek, hogy követeljem a törvények betartását és engedjék be az általam választott orvost, hogy megvizsgálhasson.”

A Putyint élesen bíráló ellenzéki politikust tavaly Oroszországban idegméreggel mérgezték meg, életveszélyes állapotban volt. Idén januárban németországi gyógykezeléséről visszatérve Oroszországban letartóztatták, miután korábbi, a strasbourgi bíróságon is vitatott oroszországi felfüggesztett büntetését letöltendőre változtatták. A politikust március 15-én szállították át a Moszkvától keletre fekvő pokrovi börtönbe, amit az ellenzéki politikus „barátságos koncentrációs tábornak” nevezett.

Navalnij belpolitikai jelentőségéről és arról, miért óvakodhat tőle a Kreml, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A Navalnij-ügy és a vele járó feszültség Oroszországban komoly nemzetközi hullámokat is vet, jelezve, hogy a Kremlnek ma már külpolitikai tényezőként is számolnia kell az ellenzéki politikussal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!