Az ukrán elnök a frontvonalon tárgyalna Putyinnal

2021. április 21. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megüzente Vlagyimir Putyinnak, hogy kész vele találkozni az ukrajnai Donyec-medencei frontvonal bármely pontján. „Egyszer Oroszország elnöke azt mondta: ha a verekedés elkerülhetetlen, akkor először kell ütni. Véleményem szerint viszont ma minden vezetőnek meg kell értenie, hogy a verekedés nem elkerülhetetlen, amikor nem egy sikátorról és nem huligánokról van szó, hanem egy igazi háborúról és emberek milliónak az életéről. Meg kell érteni azt, hogy a verekedéssel ellentétben egy háborúban mindkét fél veszít. Azt, hogy támadással nem lehet megvédeni valakit, és lehetetlen valakit elfogással szabadon engedni, lehetetlen tankokkal békét teremteni” – fogalmazott az ukrán elnök a videóüzenetében. Zelenszkij már márciusban kezdeményezett megbeszélést Putyinnal, de azóta sem kapott választ a Kremltől.

Szerdán Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amelynek alapján különleges időszakokban 24 órán belül mozgósítás elrendelése nélkül is behívhatók a tartalékosok katonai szolgálatra. Néhány napja arról beszélt, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát.

A Krím egyoldalú elcsatolása és a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatista területek elszakadása óta eltelt hét évben egyszer sem állt olyan közel a háborúhoz Oroszország és Ukrajna, mint most. Ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. Számos tűzszünetsértés történt, amelyeknek mindkét oldalon vannak áldozatai. Az orosz–ukrán helyzet Washingtont is aggasztja, Joe Biden elnök többek között erről is tárgyalt Putyinnal telefonon.

Amerikai tisztségviselők szerint legalább 80 ezer orosz katona állomásozik a Krím félszigeten és az ukrán határ közelében. Legutóbb arról érkeztek hírek, hogy az oroszok vadászbombázó repülőgépeket telepítettek a térségben, de vannak felvételek különböző páncélozott harcjárművekről, helikopterekről, drónokról és egyéb eszközökről. A NATO főtitkára és Angela Merkel is arra kérte az orosz elnököt, hogy próbálja megoldani a feszültséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!