Náci karlendítés, SS-tetoválás és marihuána birtoklása miatt állították elő a magyar szurkolókat Münchenben

2021. június 29. – 18:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott utolsó, Németország elleni Európa-bajnoki mérkőzése után a bajor rendőrség 18 magyar szurkolót állított elő. Közülük egy szurkoló hétfőn, a meccs után öt nappal még mindig előzetes letartóztatásban volt. A müncheni ügyészség a Telex kérdésére részletesen beszámolt arról, hogy milyen ügyek miatt vették őrizetbe a magyar drukkereket.

  • Az egyik szurkoló a stadionban egy palackkal megdobott egy rendőrt a lelátóról, ellene hivatalos személy elleni, különösen súlyosnak minősülő erőszak és testi sértés gyanújával folyik eljárás. A férfinél az őrizetbe vétel után marihuánát is találtak, ezért kábítószer birtoklása miatt is eljárást indítottak ellene. Jelenleg vizsgálati fogságban van.
  • Öt személy ellen alkotmányellenes jelképek használata miatt indult eljárás. Három alkalommal náci karlendítés, egy alkalommal egy jogsértő és mindenki számára láthatóvá tett tetoválás miatt lépett közbe a rendőrség a stadionon belül. Egy másik magyar szurkoló a stadionon kívül lengette a karját. Négy embert szabadon engedtek, egy ember ellen elfogatóparancsot adtak ki.
  • Az a bizonyos tetoválás egy úgynevezett Odal-rúna volt, amit a Hitlerjugendben, az SS „fajtisztaságát” ellenőrző főhivatalban és a háborús bűnöket elkövető, bánáti, romániai és horvátországi németekből álló 7. Prinz Eugen önkéntes SS-hegyihadosztályban használtak jelképként.
  • Egy további esetben kábítószer-birtoklás miatt intézkedtek. Az illetőnél 0,5 gramm marihuánát találtak. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.
  • Egy esetben rendőr sértegetése miatt indult eljárás. Ez az incidens is a városban történt, a szurkoló 1000 euró megfizetése után szabadlábra került.
  • Legalább két esetben hamisított jegy miatt intézkedtek a rendőrök. A szurkolók egy jegyekről készült képernyőképpel próbáltak bejutni a stadionba. Mindketten szabadlábra kerültek.
  • Két esetben indult eljárás tiltott pirotechnikai eszköz használata miatt. Ezek szabálysértésnek számítanak, így nem a müncheni ügyészség jár el az ügyben.

Szijjártó Péter külügyminiszter a mérkőzés után azt írta a Facebook-oldalán, hogy a bajor rendőrök végig provokálták a magyar szurkolókat. „S akkor most jön a kérdés: vajon milyen büntetést kapott a himnuszunk alatt a pályára rohanó és a Himnuszt éneklő csapatunkat gusztustalan módon provokáló szivárványzászlós ember?” – írta.

A külügyminiszter később azt nyilatkozta, hogy szerinte fontos lenne, hogy a sporteseményeken ilyen „politikai provokációknak ne lehessen terepet adni”. Szerinte nehezen hihető, hogy a meccset megelőző történések után a rendezők nem készültek erre az eshetőségre. Mindez szerinte jogosan veti fel annak a gyanúját, hogy szándékosan engedték a pályára rohanni a szivárványzászlós férfit.

Szijjártó hétfőn arról számolt be, hogy egy magyar állampolgár továbbra is előzetes letartóztatásban van Németországban. A főkonzulátus folyamatos kapcsolatban áll az őt védő ügyvéddel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!