Szijjártó reagált a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására, károsnak tartja a sport és a politika összekeverését

2021. június 21. – 15:23

frissítve

Szijjártó reagált a müncheni stadion szivárványszínű kivilágítására, károsnak tartja a sport és a politika összekeverését
A szivárványszínnel kivilágított Allianz Aréna Münchenben 2021. január 30-án – Fotó: Frank Hoerman / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívül káros és veszélyes a sport és a politika összekeverése. Történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez rossz, és ha valakik, akkor a németek ezt egészen biztosan jól tudják. Így reagált Szijjártó Péter arra, hogy a müncheni polgármester kezdeményezte az UEFA-nál az Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítását a szerdai német-magyar Eb-meccsre.

„Mi Magyarországon a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos találkozóján az MTI beszámolója szerint.

Szerinte a kivilágítás követelésében egyértelműen az a szándék mutatkozik meg, hogy a politikát belekeverjék a sport világába, „hiszen mindenki tudja, miről van szó”.

Meglepő, hogy a sport és a politika szigorú különválasztását emlegeti a külügyminiszter. Korábban ő volt az, aki azért lobbizott, hogy Dzsudzsák Balázst behívja Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar válogatott Eb-keretébe, és a portugálok elleni meccs előtt is azt írta Facebookon, hogy szerinte a pályán lenne a helye a válogatott korábbi csapatkapitányának.

Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs közös szelfije – Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala
Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs közös szelfije – Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala

A müncheni polgármester és a bajor kormányfő is támogatja

Markus Söder bajor kormányfő is megszólalt a stadion szivárványszínű kivilágításáról. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke támogatja és „nagyon jó jelnek” tartaná a gesztust.

Mint fogalmazott, ez „társadalmunk szabadságának szimbóluma” lenne.

Már több mint 95 ezren írták alá azt az online petíciót, amely azért indult, hogy szivárványszínűre világítsák ki a müncheni stadiont a szerdai Eb-meccs alatt. A Magyarországon múlt héten megszavazott, melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen szeretnének tiltakozni ezzel, és kiállni az LMBTQ közösség mellett.

Először úgy tűnt, a kezdeményezés pont annyit fog érni a gyakorlatban, mint az online petíciók 99 százaléka. Az aláírók lobogtatják, hogy milyen sokan vannak, aztán nem történik semmi. A hétvégén azonban váratlan erősítést kapott az ötlet. A Spiegel cikke szerint

München polgármestere is támogatja az akciót, és felsorakozott mögé a városi önkormányzat is.

Dieter Reiter polgármester azt mondja, szeretnének egy erős üzenetet küldeni, hogy München városa kiáll a sokszínűség és tolerancia mellett. Reiter azt ígérte, a hét elején hivatalos kérvényt nyújt be az UEFA-hoz a város nevében.

A müncheni városházát a meccs napján szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München megmutassa a szolidaritását a magyar LGBTI közösséggel, akik a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanyai” – írja a városháza közleménye.

Dieter Reiter müncheni polgármester az Allianz Arénában tartott sajtótájékoztatón 2021. június 14-én, Münchenben – Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images
Dieter Reiter müncheni polgármester az Allianz Arénában tartott sajtótájékoztatón 2021. június 14-én, Münchenben – Fotó: Alexander Hassenstein / Getty Images

Neuer szivárványszínű karszalagját elfogadta az UEFA

A Spiegel hétfői cikke szerint technikailag egyébként nem lenne probléma, hogy hogy az aréna szivárványszínekben világítson, ám a lap információi szerint az UEFA nem valószínű, hogy belemegy. A stadionok kivilágításáról nem a szervező városok dönthetnek az Eb-n, hanem az UEFA, az Európai Labdarúgó-szövetség pedig általában nem szeret politikai állásfoglalást tenni.

Már csak azért se valószínű, hogy az UEFA felvállalja a konfliktust a magyar kormánnyal, mert a szervezet jelenlegi alelnöke Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, és arról is szó van, hogy Budapesten rendeznék meg az Európa-bajnokság elődöntőit és döntőjét, amennyiben a brit kormány nem lazít a beutazási szabályokon.

Bár általában ellenzi a politikai véleménynyilvánítást az UEFA, nem minden esetben avatkozott közbe, ha ilyen történt. Az utóbbi napokban megvizsgálták, de nem találtak kivetnivalót abban, hogy szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt Manuel Neuer, a német válogatott kapusa a franciák és a portugálok elleni meccsen az Európa-bajnokságon. Neuer az LMBTQ-közösséggel vállalt szolidaritást ezzel a gesztussal júniusban, a Pride-hónapban, amely világszerte a szexuális kisebbségek elfogadásáról és büszkeségéről szól.

Ha fontosnak tartod a munkánkat, támogasd a működésünket!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!