Times: Ha a britek nem teljesítik az UEFA feltételeit, Budapestre kerülhet át az Eb-döntő

2021. június 18. – 09:55

frissítve

Times: Ha a britek nem teljesítik az UEFA feltételeit, Budapestre kerülhet át az Eb-döntő
Közel teltház a Puskás Arénában a Magyarország-Portugália csoportmérkőzésen – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A brit The Times értesülései szerint Budapestre rakhatják át a futball-Eb elődöntőit és döntőjét, ha a brit kormány nem lazít a beutazási szabályokon. A három meccsnek az eredeti tervek szerint a londoni Wembley stadion adna otthont.

A The Times szerint az UEFA arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy ha nem mentesítik a döntőre érkező 2500 VIP-vendéget, valamint a döntőben szereplő csapatok szurkolóit a karanténkötelezettség alól, akkor elvehetik tőlük az Eb-döntő rendezésének jogát, amit Budapest örökölhetne meg.

Már az idei Bajnokok Ligája-döntőt is azért Portó kapta meg a Wembley helyett – noha két angol csapat játszott a trófeáért – mert ők vállalták, hogy karanténkötelezettség nélkül beengedik az UEFA VIP-vendégeit.

A miniszterek egy olyan javaslatot vitatnak meg, amely szerint az UEFA és a FIFA tisztviselőit, politikusokat, szponzorokat és műsorszolgáltatókat mentesítenék a karantén alól, annak ellenére, hogy aggályok merültek fel, hogy ez a koronavírusfertőzések számának növekedéséhez vezethet, és a közvélemény nemtetszését válthatja ki.

A brit kormány komoly dilemma előtt áll, hiszen Boris Johnson miniszterelnök pont a hét elején jelentette be, hogy a delta variáns terjedése miatt négy héttel, július 19-ig (az Eb-döntőt július 11-én rendezik) elhalasztják a korlátozások teljes feloldását Angliában. Ráadásul a korlátozások miatt a brit állampolgárok se nagyon tudnak utazni egyelőre.

A jelenleg életben lévő szabályok szerint ugyanis még azoknak a brit állampolgároknak is karanténba kell vonulniuk, akik mindkét oltásukat megkapták már, amennyiben egy sárga, vagy vörös besorolású országból utaznak be Angliába. (A brit kormány vörös, sárga és zöld listákra osztotta fel az országokat a fertőzöttség mértéke szerint. A foci-Eb-n résztvevő országok Törökország kivételével mind a sárga listán szerepelnek, Törökország pedig a vörösön.)

Ilyen körülmények között visszatetsző lenne, ha a Wembley stadionban megrendezendő mérkőzéseken részt vevő mintegy 2500 VIP-vendégnek nem kellene betartania a hétköznapi emberekre vonatkozó karanténkorlátozásokat. Ők ráadásul amellett, hogy a torna kieséses szakaszában részt vehetnének a Wembleyben rendezett mérkőzéseken, látogathatnák a válogatottak edzéseit is és a brit kormány tagjaival is tárgyalhatnának.

A miniszterek attól tartanak, hogy ha nem enyhítik a szabályokat, akkor az elődöntőt és a döntőt Magyarországra költöztetik, ahol a jövő héttől nem lesznek határkorlátozások a schengeni övezeten belüli utazásra, és ahol a mérkőzéseknek teltházas stadionok adhatnának otthont.

Boris Johnson állítólag amiatt támogatja az UEFA követeléseinek eleget tevő terveket, mert a Wembley-ben rendezett elődöntők és döntő reményei szerint lendületet adhat a 2030-as világbajnokság rendezésére beadandó brit-ír közös pályázatnak. A javasolt mentességek lehetővé tennék a miniszterelnök számára, hogy személyesen találkozzon az UEFA vezető tisztségviselőivel, és megpróbálja megszerezni a támogatásukat az 1996 óta először teljes egészében brit földön megrendezésre kerülő nagy nemzetközi tornához.

Amennyiben nem kerülnek át Budapestre, a július 6-i és 7-i elődöntőkön, valamint a július 11-i döntőn a tervek szerint a Wembley stadion 90 000 fős befogadóképességének 50 százaléka lesz kihasználva (a csoportmérkőzésekre csak a jegyek 25 százalékát árusították).

A The Times szerint Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke a múlt héten közölte a kormánnyal, hogy a brit határkorlátozások túl szigorúak az EU-ban érvényes korlátozásokhoz képest, és hogy más európai városok hajlandóak és képesek a Wembleyben tervezett mérkőzések megrendezésére.

Az UEFA péntek délelőtt közleményt is kiadott az ügyben.

„Az UEFA nagy örömére szolgál, hogy a Wembley befogadóképessége legalább 50 százalékra emelkedik a kieséses fordulók mérkőzéseire. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk a helyi hatóságokkal, hogy megpróbáljuk lehetővé tenni a résztvevő csapatok szurkolóinak, hogy részt vehessenek a mérkőzéseken, szigorú tesztelés és a buborék-koncepció alkalmazása mellett, ami azt jelentené, hogy az Egyesült Királyságban való tartózkodásuk kevesebb, mint 24 óra lenne, és mozgásuk csak az engedélyezett közlekedési eszközökre és helyszínekre korlátozódna. Megértjük a kormányra nehezedő nyomást, és reméljük, hogy sikerül kielégítően lezárni az ügyben folytatott megbeszéléseinket. Mindig van vészterv, de bízunk abban, hogy a döntő hetet Londonban tartják meg.”

Az MLSZ azt nyilatkozta, hogy

„A magyar szervezők a négy budapesti mérkőzés megrendezésére összpontosítanak, azonban az MLSZ készen áll arra, hogy bármilyen magas szintű labdarúgó eseménynek otthont adjon.”

Budapest eredetileg három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő rendezési jogát kapta meg, míg Londonban a végjáték előtt három csoportmérkőzésre került, illetve kerül sor, majd még két nyolcaddöntőnek is házigazdája lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!