Az UEFA elfogadta, hogy Neuer szivárványos csapatkapitányi karszalagot visel az Eb-n

2021. június 21. – 08:44

frissítve

Az UEFA elfogadta, hogy Neuer szivárványos csapatkapitányi karszalagot visel az Eb-n
Manuel Neuer, a német válogatott kapusa a portugálok elleni meccs után 2021. június 19-én – Fotó: Matthias Schrader / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nem talált kivetnivalót az UEFA abban, hogy szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt Manuel Neuer, a német válogatott kapusa a franciák és a portugálok elleni meccsen az Európa-bajnokságon. Neuer az LMBTQ-közösséggel vállalt szolidaritást ezzel a gesztussal júniusban, a Pride-hónapban, amely világszerte a szexuális kisebbségek elfogadásáról és büszkeségéről szól.

Az UEFA azt vizsgálta, hogy nem számít-e politikai nyilatkozatnak a szivárványos karszalag viselése. A német labdarúgó-szövetség vasárnap este Twitter-oldalán megerősítette, hogy befejezték a vizsgálatot. Egy levélben a sokszínűség szimbólumának nyilvánították a karszalagot, amely jó célt szolgál.

Az UEFA mostani döntése akár fontos fordulópontja lehet annak a néhány napja indult kezdeményezésnek is, amely azért indult, hogy szivárványszínűre világítsák ki a müncheni stadiont a szerdai német–magyar Eb-meccs alatt.

Az online petíciót már közel 90 ezer ember írta alá, ők a Magyarországon múlt héten megszavazott, melegellenessé eltérített pedofiltörvény ellen szeretnének tiltakozni ezzel. „Magyarország illegálissá akarja tenni a reklámokat és a felvilágosítást a homoszexualitásról. Kedves gesztus lenne, ha az Allianz Arena szivárványszínekben világítana, amikor június 23-án Németország Magyarország ellen játszik” – ezt a szöveget írták arra a képre, amely a német közösségi médiás felületeken kezdett el terjedni.

Sokáig úgy tűnt, a kezdeményezés pont annyit fog érni a gyakorlatban, mint az online petíciók 99 százaléka, vagyis az aláírók lobogtatják, milyen sokan vannak, aztán nem történik semmi. A hétvégén azonban váratlan erősítést kapott az ötlet: a Spiegel cikke szerint

München polgármestere is támogatja az akciót, és felsorakozott mögé a városi önkormányzat is.

Dieter Reiter polgármester azt mondja, szeretnének egy erős üzenetet küldeni, hogy München városa kiáll a sokszínűség és tolerancia mellett. Csakhogy a stadion kivilágítása az Eb-n nem a városon áll, hanem az UEFA-n, és a fociszövetség általában nem szeret politikai állásfoglalást tenni. Reiter a szerdai meccs előtt minél hamarabb, a hét legelején szeretné a hivatalos kérvényt benyújtani az UEFA-hoz a város nevében.

Ha a stadion kivilágítása még kérdéses is, az már biztosnak látszik, hogy a müncheni városházát a meccs napján szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München megmutassa a szolidaritását a magyar LGBTI közösséggel, akik a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanyai” – írja a városháza közleménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!