Egy magyar szurkoló még mindig előzetes letartóztatásban van Németországban

2021. június 28. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy magyar futballszurkoló még mindig előzetes letartóztatásban van Németországban, írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter.

Münchenben szerdán rendezték a német–magyar Európa-bajnoki meccset, ami előtt és után összesen 18 magyar szurkolót állított elő a bajor rendőrség. Többségüket a jegyzőkönyv felvétele után gyorsan kiengedtek, majd egy vizsgálati fogságban tartott szurkolót a hétvégén helyeztek szabadlábra.

Szijjártó azt írta: a még előzetes letartóztatásban lévő szurkoló ügyvédjével a magyar főkonzulátus folyamatos kapcsolatban van.

Korábban kerestük a külügyet, hogy megtudjuk, mivel vádolják az előállított szurkolókat, de erre nem kaptunk választ. Kérdésünkre a müncheni rendőrség annyi tájékoztatást adott, hogy két magyart vettek őrizetbe (a gyanú szerint) testi sértés és alkotmányellenes szervezet jelképének használata miatt – ez a magyar önkényuralmi jelkép használatának felel meg. A két embert átadták a müncheni büntetés-végrehajtásnak. Az alkotmányellenes szervezet jelképének használata miatt 3 évig terjedő szabadságvesztés vagy pénzbüntetés szabható ki.
Az ügyben a müncheni büntetés-végrehajtáshoz fordultunk további kérdéseinkkel. Annyi már korábban megjelent a müncheni rendőrség honlapján, hogy a meccs közben egy szurkoló palackot dobott a rendőrök felé, és ezt a drukkert súlyos testi sértés kísérletével vádolták meg.

A Süddeutche Zeitung korábban azt írta, az előállított szurkolók között volt, aki a náci karlendítést használta, míg egyiküket Vér és Becsület témájú tetoválása miatt vittek be a rendőrök, mert az ilyen jelképek használata tilos. Korábban a magyar szurkolókat is kérték rá, hogy takarják el az ilyen tetoválásaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!