Anglia–Dánia 2-1

2021. július 7. – 20:50

frissítve

Anglia–Dánia 2-1
Fotó: Laurence Griffiths / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Anglia hosszabbításban verte az Eb meglepetéscsapatát, Dániát, ezzel története során először döntőzhet az Európa-bajnokságon, ráadásul hazai pályán. A dánok rövid ideig vezettek, utána hősiesen küzdöttek, de végül minden energiájuk elfogyott. Vasárnap jön az olasz-angol döntő.

A második félidőt a dánok kezdték jobban, több labdát is szereztek az angolok térfelén, de igazi gólhelyzetet nem sikerült kialakítaniuk. Az angolok eközben a szabadrúgások és szögletek kiharcolásában voltak jók, amik után mindig Harry Maguire fejét keresik a beadásokkal. Csak Schmeichel hatalmas bravúrjának köszönhető, hogy nem fordítottak az angolok. A dánok védelmén egyre nagyobb a nyomás, kérdés, hogy ezt meddig fogják bírni.

Kasper Schmeichel – Fotó: Carl Recine / Reuters
Kasper Schmeichel – Fotó: Carl Recine / Reuters

Shaw baloldali lapos beadásába Hojbjerg ért bele sarokkal úgy, hogy a labda a dán kapu felé tartott, de végül elgurult előtte, és szöglet lett. Ezt Mount lőtte be, de a dánok felszabadítottak.

Kane-nel szemben szabálytalankodott Maehle, jobb oldalról ívelhetett be szabadrúgást Anglia. Mount beadása után Maguire erősen és pontosan fejelt az ötösről a kapu jobb oldala felé, Schmeichel hatalmas bravúrral tenyerelte ki a kifelé csavarodó labdát.

A védők mögé lőtték be a labdát a dánok, de már mögöttük volt a dán csatár is a labda elrúgásának pillanatában. Mielőtt a játékvezető lefújta az akciót les miatt, Dolberg ellőtte, Pickford, akinek az első félidőben voltak komoly bizonytalankodásai – ő volt az első félidő leggyengébb játékosa a whoscored.com szerint –, ha fölöslegesen is, de szépen védett.

A második félidő első eseménye a 48. percben egy angol szabadrúgás volt, de hiába ívelte be a labdát Mount a dán tizenhatosra, a játékvezető már kifelé jelzett szabadrúgást, és a Kjaert leütő Maguire megkapta a meccs első sárgáját. A dán csapatkapitányt percekig ápolni kellett az eset után.

Harry Maguire megkapja a sárgát – Fotó: Catherine Ivill / Reuters
Harry Maguire megkapja a sárgát – Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Sárga lap
H. Maguire
ENG Anglia

Lehet, hogy már csak háromnegyed óra, és kiderül, ki lesz a döntőben az olaszok ellenfele.

Igaz ugyan, hogy túl sok gól és kapura tartó lövés nem volt eddig a meccsen (2-2 kaput eltaláló lövés mindkét oldalon), de a játék így is szórakoztató. Mindkét válogatott a támadásokra helyezi a hangsúlyt, ami nagy futómennyiséggel is párosul. Az angol és a dán játékosok is több mint 48 kilométert tettek meg összesítve az első félidőben. A második félidő egyik nagy kérdése lesz, hogy melyik válogatott bírja tovább ezt az intenzív tempót.

A brit miniszterelnök Boris Johnson és felesége is ünnepel.

Fotó: DavCarl Recine / Reuters
Fotó: DavCarl Recine / Reuters

Szakkommentár

Három szép kontra és ellentámadás után mégis egy pontrúgásból szerzett vezetés Dánia. Luke Shaw teljesen feleslegesen szabálytalankodott egy felívelt szabadrúgásnál, így jóval kedvezőbb helyről állhatott a labda mögé a Sampdoria 21 éves játékosa. Damsgaard pedig nem kegyelmezett, óriási gólt lőtt Pickford kapujába, elérve azt a gólmennyiséget a tornán, melyet egész évben a klubcsapatában produkált. Az angol kapus azért bravúrral védhette volna a léc alá tartó bombát. Ez volt az első gól, melyet Anglia kapott a tornán és az első direkt szabadrúgásgól Európa-bajnoki elődöntőben Thomas Hassler 1992-ben szerzett találata óta.

A vezetés után Gareth Southgate nyugalomra intette csapatát, biztatva őket az addig látottak folytatására, ami rövid időn belül meghozta az eredményét, először egy hatalmas helyzetben, Sterling közeli kísérletét védte óriási bravúrral Schmeichel, majd a második keresztbe lőtt labdánál már ő is tehetetlen volt. Kiváló első félidőt láthattunk, hasonló statisztikai mutatókkal.

A bekapott gól után az angolok azonnal váltani tudtak, és még nagyobb nyomást helyeztek a szélekre. Egymás után két nagy helyzetet is jobb oldali beadásból alakítottak ki, az elsőt Sterling még Schmeichelbe lőtte, a másodiknál a menteni igyekvő dán csapatkapitány, Simon Kjaer a saját kapujába sodorta a labdát. Az eddigi utolsó öngólt a tornán a svájci Denis Zakariának írták be a spanyolok elleni negyeddöntőn. Összehasonlításképp: a 2016-os Eb-n mindössze három öngól volt.

Félidő
ENG Anglia 1 : 1 Dánia DEN

Raheem Sterling percei ezek: két jobboldali akciót vezettek az angolok két percen belül, az első beadás után Sterling még a dán kapus Schmeichelbe bombázta a labdát. Egy perccel később Saka újabb jobboldali akciót vezetett, szintén Sterlinget kereste középen, de az angol csatár elől felszabadítani próbáló Kjaer emelte saját kapujába a labdát, ezzel 1-1. Kilenc percig volt hátrányban Anglia, megszületett az Eb 11. öngólja.

Öngól!
DEN S. Kjaer
ENG Anglia 1 : 1 Dánia DEN

Öt perccel a gólt érő dán szabadrúgás után az angolok kaptak hasonló lehetőséget, egy picivel nagyobb távolságra a kaputól. Sterling lőtte el, de a felugró sorfalba, Kjaer fejébe bombázta a labdát.

A dánok középpályása, Pierre-Emile Hojbjerg az első félidő egyik leghasznosabb játékosa. Az első 25 percben öt szerelése is volt, több, mint bárki másnak a mezőnyben. Ez azt is mutatja, hogy a dánok kezdik azt a játékot játszani, amit igazán szeretnek: labdaszerzések után kreatív, sokpasszos és gyors támadásokat vezetni. Ennek is lett az eredménye az a szabadrúgás, amiből megszerezték a vezetést.

Fotó: Paul Ellis / Reuters
Fotó: Paul Ellis / Reuters

Egy távolabb elrendelt szabadrúgást íveltek előre a dánok, az angol védők lefogták Christensent a tizenhatostól nagyjából nyolc méterre. Damsgaard végezte el, a jobb sarok felé csavarodó, léc alá tartó labdába Pickford csak beleérni tudott. Az angolok először vannak hátrányban az Eb-n, a 21 éves Damsgaardnak (szombaton volt a születésnapja) ez a második gólja a tornán.

GÓL!
DEN M. Damsgaard
ENG Anglia 0 : 1 Dánia DEN

Az utóbbi percekben felerősödött a dán és kicsit megzavarodott az angol csapat. Ennek szimbóluma volt, ahogy a középpályán a dánok labdát szereztek, majd eljutottak az angol tizenhatoson belülre, ahol bár négy angol védő is volt Damsgaard körül, elég simán lőhetett. Mondjuk, ehhez képest viszonylag pocsék csavarás lett belőle, jócskán mellé is, fölé is ment.

Szakkommentár

A dánok nem változtattak az előző mérkőzésen látott kezdőcsapatukon, az elődöntőbe jutott csapatok közül egyedüliként továbbra is háromvédős rendszerben, 4 középpályással és 3 támadóval állnak fel. Gareth Southgate 1 cserét eszközölt az Ukrajna elleni felálláshoz mérten, Sancho helyett ismét Saka kezdett a 4-2-3-1-es felállás jobboldali támadó középpályásaként.

Az angoloknál van többet a labda, egy veszélyes Kane-keresztpassz és egy Sterling-lövés jelezte a félidő elején, hogy ezen az estén ki szeretné irányítani a mérkőzést, rácáfolva a támadásokat eddig hiányoló kritikus hangokra. Ez a dán csapat viszont csak védekezni nem tud, labdaszerzés után rendkívül gyorsan megy át támadásba Kasper Hjulmand csapata, a villámgyors Kyle Walkernek kétszer is ki kellett segíteni társait az utolsó pillanatban.

A 15. percben volt az első dán lehetőség, Hojbjerg kapott lapos passzt a tizenhatos vonalánál, szépen is lőtt kapura, Pickford hasonlóan szép mozdulattal védett. Aztán viszont nagyon sután próbált akciót indítani, ebből újabb dán lehetőség lett, Braithwaite lőhetett kapura, amiből szöglet lett. Ebből már nem voltak veszélyesek a dánok.

Fotó: Catherine Ivill / Reuters
Fotó: Catherine Ivill / Reuters

Mindkét válogatott nagy iramban kezdte a mérkőzést, a labdaszerzések után egyből támadásba lendültek. A kezdeti percek után az angolok átvették a meccs irányítását, ők birtokolták többet a labdát, és főleg a bal szélen, Raheem Sterling oldalán próbálkoztak támadással. A dánok gyors indításokkal akarják meglepni az angolokat, de egyelőre nem sikerült kiugratni Damsgaardot vagy Braithwaitet.

Az 5. perc végén Kane jobb oldalról kanyarította be a labdát laposan, de Sterlingnek kicsit erős, kicsit hosszú volt a beadás.

Elkezdődött a második elődöntő, kevesebb mint két percen belül három szabálytalanság jelezte, hogy mindkét csapat, ahogy mondani szokták, nyílt sisakkal veti bele magát a meccsbe, legalábbis a kezdetén.

Az angol Bukayo Saka a dán Joakim Maehle ellen – Fotó: Carl Recine / Reuters
Az angol Bukayo Saka a dán Joakim Maehle ellen – Fotó: Carl Recine / Reuters

A dán válogatott kapusa, Kasper Schmeichel legalább annyira az angol utánpótlásképzés terméke, mint amennyire a dáné. 16 éves kora óta folyamatosan angol (vagy skót) csapatokban véd, angol kapusedzők kezei között fejlődött, az elmúlt szezonokban pedig a Premier League egyik legjobb kapusává vált. Az angliai pályafutása 2002-ben kezdődött, amikor a Manchester City szerződtette, az a klub, ahol éppen akkoriban fejezte be pályafutását az édesapja, Peter Schmeichel. Kasper a Citynél nem tudott kezdőkapus lenni, éveken át alsóbb osztályú angol csapatoknak, és a skót Falkirknek is kölcsönadták egy-egy szezonra. 2011-ben a másodosztályú Leicester Cityhez igazolt, ami fordulópont volt a karrierjében. 2014-ben feljutottak az első osztályba, két évvel később pedig a futball történetének egyik legnagyobb csodáját hajtották végre: bajnokok lettek.

A dán válogatottban 2013-ban debütált, azóta 70 meccsen védte hazája kapuját. Ha ma este sikerülne valahogy túljutniuk az angolokon, azzal apja nyomdokaiba léphetne, aki az 1992-es Eb-győztes dán válogatott legendás kapusa volt.

De miért van ez így, avagy miért üvöltünk a gól után? Utánajártunk.

Szakkommentár
  • A négy, elődöntőbe jutott csapat közül a dán keret összértéke a legkisebb (310 millió euró), az angoloké pedig a legnagyobb, az egész tornára vetítve is (1,26 milliárd euró).
  • 2020 októberében és novemberében is találkozott egymással a két csapat, a Nemzetek Ligája dániai felvonásán gól nélküli döntetlen született, míg a Wembley-ben győzni tudtak a dánok 1-0 arányban. A vereség után novemberben is kikapott Anglia válogatottja a belgáktól, az azóta lejátszott 11 mérkőzésen viszont nem találtak legyőzőre, sőt, egyetlenegyszer kaptak csak azóta gólt, Lengyelország tudta bevenni az akkori angol kapus, Pope kapuját.
  • Ha a nehéz lelki feladatokkal fűszerezett finnek elleni összecsapást nem számoljuk (ezt valószínűleg nem is szabad statisztikailag beilleszteni sehova), akkor az elmúlt 33 mérkőzéséből Dánia mindösszesen 3 találkozót veszített, mind a hármat Belgium ellen.
  • Dánia 9. Európa-bajnoksága az idei, 1992-ben meg is nyerték a tornát, 2016-ban viszont ki sem jutottak, a szomszéd svéd válogatott ellen maradtak alul a pótselejtezőben.
  • Anglia eddig két Eb-elődöntőben szerepelt, de 1968-ban Jugoszlávia, 1996-ban Németország ellen is elvesztette azt. Dánia egyszer nyert (majd a döntőben is jobbnak bizonyult Németországgal szemben), kétszer kikapott a végső sikerhez vezető utolsó deszkákon.
  • Anglia eddigi Eb-pályafutásának legnagyobb győzelmével (4-0 Ukrajna ellen) jutott az elődöntőbe. Harry Kane 2 gólja versenybe helyezte az angol csapatkapitányt az Aranycipőért folyó versenyben. A Tottenham Spurs támadója termelte a legtöbb gólt a Eb-selejtezők alatt is, 12-szer volt eredményes, és mellette 5 gólpasszt is kiosztott.
  • Az angol válogatott az egyetlen, mely még nem kapott gólt a tornán. Ráadásul Gareth Southgate csapata az utolsó tíz (Eb-selejtező és Európa-bajnoki 24-es döntő együttvéve) mérkőzésén sem kapitulált a Wembley-ben, legutóbb 2014 novemberében Szlovénia volt eredményes velük szemben az angol fővárosban.
  • A 3. legtöbb helyzetkialakítás, a 2. legtöbb kaput eltaláló kísérlet és a tornán bemutatott legtöbb csel is Dánia nevéhez fűződik. Ráadásul az angolok legtöbb kapura tartó próbálkozásukat (6 db) épp az utolsó összecsapásukon, Ukrajna ellen termelték, Dániának nem volt olyan mérkőzése eddig az Európa-bajnokságon, ahol ne érték volna el ezt a számot, magyarul minden mérkőzésükön hozták minimum az angol legjobbat.

Az angolok kapitánya, Gareth Southgate csupán egy helyen változtatott a kezdőcsapatán az ukránok elleni negyeddöntőhöz képest: Jadon Sancho helyett Bukayo Saka került be a támadósorba. Az Arsenal 19 éves szélsője a legfiatalabb angol játékos, aki kezdő egy nagy válogatott torna elődöntőjében. A mostani a nyolcadik válogatott meccse lesz. A dán kapitány, Kasper Hjulmand nem változtatott, ugyanazt a 11 játékost nevezte a kezdőbe, mint a csehek elleni negyeddöntőn. Az angolok 4-2-3-1-es, a dánok a megszokott 3-4-3-as felállással kezdik a meccset.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Rice, Phillips – Saka, Mount, Sterling – Kane.

Dánia: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard – Stryger, Hojbjerg, Delaney, Maehle –Braithwaite, Dolberg, Damsgaard.

Az 1992-es Európa-bajnok dánok, vagy az elődöntőt harmadszor elérő, de abból korábban még egyszer sem továbbjutó angolok? Erre a kérdésre keressük, és kapjuk is majd meg a választ a második elődöntőben.

A mérkőzést Pál Tamás és Haász János közvetítik, és most már teljes mértékben szokásosan Hrutka János csatlakozik hozzájuk állandó szakértőként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!