Portugália-Németország 2-4

2021. június 19. – 19:04

frissítve

Portugália-Németország 2-4
Fotó: Matthias Hangst / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egygólos hátrányból álltak fel a németek, méghozzá nem is akárhogyan. Két öngól után előbb Haverzt, majd a rengeteget dolgozó Gosens találtak be, majd Diogo Jota vágott be egyet, de már nem tudták szorosabbá tenni az F csopot egyik rangadóját. Egy ponton belül a franciák, németek és portugálok az utolsó forduló előtt.

Ráadásul történetük során még csak egyszer kaptak ennyi gólt nagy tornán. Pont Németországtól a 2014-es világbajnokságon.

A mai meccsel a német lett az első válogatott, amely több mint 300 gólt lő nagy tornákon. A portugálok elleni négy gól után már 302-nél járnak a németek az Eb-ken és vb-ken.

Négy perc hosszabbítás után lefújta a meccset az angol játékvezető. 4-2-re nyert Németország, így megvan a három pont Löwéknek.

Ezzel a győzelemmel Németország feljött a tabella második helyére, azonos pontszámnál ugyanis az egymás elleni meccset számolják. Franciaország négy ponttal vezet, a magyar válogatottnak egy pontja van két forduló után.

Vége a mérkőzésnek
POR Portugália 2 : 4 Németország GER

Az eddigi statisztikáik viszont nem biztatóak. A meccsen eddig mindössze két kaput eltaláló lövésük volt (igaz azt a kettőt be is lőtték), míg a németeknek hét. Szintén nem mellettük szól, hogy a labdát továbbra is a németek birtokolják, most éppen 57-43 százalék a javukra.

Támadnak a portugálok. Pepe fejelte be középre a labdát, de nem érkezett időben a kapu elé portugál játékos, így Rüdiger ki tudta fejelni szögletre.

Újabb csere a meccs vége felé. Gnabry helyére érkezik Leroy Sané, a Bayern München játékosa.

André Silva a pályán. Diogo Jottát hozta le Fernando Santos az utolsó percekre.

Itt van a német válasz Renato Sanches kapufájára. Goretzka bombázta fölé szűk húsz méterről. Az már csak a visszajátszásból látszott, hogy felső léc tetejét súrolta a labda.

Óriási löketett eresztett el Renato Sanches jó 20-25 méterről. A jobb kapufára vágódott a labda, Neuer csak nézte a lövést.

Sárga lap
M. Ginter
GER Németország

Lehozza Löw a pályáról a másik német gólt lövő Havertzet is, Leon Goretzka váltja, Niklas Süle pedig İlkay Gündoğan helyére érkezik a pályára.

Pár perccel korábban Bruno Fernandest cserélte le a portugál szövetségi kapitány. Helyére João Moutinho állt be.

Szakkommentár

Joachim Löw taktikailag nagyon megveri a mai nap Fernando Santost, főleg a két gyors szélső védőre építve, akik a támadásokban felváltva futják be a megnyitott, üres területeket az oldalvonalak mentén, kihasználva Guerreiro és Semedo fellépéseit. Egymás után alakítják ki a helyzeteket, adják a gólpasszokat a negyedik találatnál pedig már egymást szolgálták ki. A portugál mesternek pedig 4 német gól sem volt elegendő ahhoz, hogy belenyúljon csapata játékába, ezzel Portugália olyan hátrányba került a kitűnően játszó Németországgal szemben, mely ezen a szinten szinte behozhatatlan.

Azért is érdekes mindez, mert Portugáliának Franciaország ellen kellene begyűjtenie azt a pontot vagy pontokat, melyek a továbbjutásukhoz szükségesek a halálcsoportból. Didier Deschamps csapat pedig nem tartozik kedvenc ellenfeleik közé. A nézők viszont jól szórakozhatnak, hiszen a két nemzet elmúlt 5 mérkőzésén megszokott 3,4-es gólátlagot is jóval felülmúlják a csapatok.

Robin Gosens egy gólnál, egy gólpassznál és egy lesgólnál járt már a meccsen, mielőtt lecserélték, ráadásul a portugálok első öngólja is az ő beadásából született. Az Atalanta szélsővédőjének 26 éves kora ellenére ez még csak a 9. válogatottsága volt, de már két gólja és három gólpassza van. Ebből két gólt és két gólpasszt az elmúlt három meccsen szerzett.

Gosens azon kevés német focista egyike, akik nem a Bundesligában futottak be. A védő még 2012-ben, 17 évesen igazolt Hollandiába, a Vitesse utánpótlás csapatához. A holland elsőosztályban azonban nem náluk, hanem az FC Dordrecht színeiben mutatkozott be 2014-ben. A következő két idényt a szintén holland elsőosztályú Heracles Almelo csapatában játszotta végig. Innen igazolt jelenlegi csapatához, az olasz elsőosztályú Atalantához 2017-ben.

Szabadrúgáshoz jutottak a portugálok a német kapu közelében. A beadást visszakanalazta az alapvonalról Cristiano Ronaldo, majd középen Diogo Jota bikázta be a labdát Neuer kapujába pár centiről. 4-2 az állás, bő húsz perce maradt a portugáloknak.

GÓL!
POR D. Jota
POR Portugália 2 : 4 Németország GER
Sárga lap
K. Havertz
GER Németország

Lecseréli a negyedik német gólt fejelő Gosenst Joachim Löw, és bejön helyette Marcel Halstenberg. Mats Hummelst pedig Emre Can váltja.

Robin Gosens fejesével továbbnövelik az előnyt a németek. Nagyon lemaradtak a német középpályásról a portugál védők.

Az Atalanta játékosa eddig is jól játszott a meccsen, komoly szerepe volt az eddigi német gólokban. Most ő is betalált, 4-1 az állás.

GÓL!
GER R. Gosens
POR Portugália 1 : 4 Németország GER

Lejön a pályáról William Carvalho, és érkezik helyette Rafa Silva, a Benfica játékosa. Támadóbb játékra lesz szükség Portugáliától, ha legalább ikszre mentenék a meccset az utolsó fél órában.

Cristiano Ronaldo bombázta fölé a portugálok szabadrúgását. Jó helyről végezhettek el szabadrúgást, Ronaldo nagy terpeszbe állt, de nem sikerült eltalálnia a kaput, jócskán fölé szállt.

Most már tényleg Havertz talált be. Az első gólt elvették tőle, és öngólként került be a jegyzőkönyve. Itt most egyedül érkezett középen Gosens beadásánál, és laposan bevágta pár méterről a labdát. 3-1-re vezet Németország 51 perc játék után.

GÓL!
GER K. Havertz
POR Portugália 1 : 3 Németország GER

Eddig 20 Eb-meccs második félidejére fordult rá előnyből a német válogatott, ezekből a mérkőzésekből pedig egyet sem vesztettek el. 19 győzelem és egy döntetlen a mérlegük az Opta szerint.

45 perce maradt a portugál válogatottnak, hogy kiegyenlítsen vagy megfordítsa a meccset. A játék eddigi képe alapján inkább egy harmadik német gólra van nagyobb esély.

Renato Sanches érkezett a portugál csapatba a félidőben, Bernando Silvát váltja.

A mostani meccsen is gólt szerző portugál csapatkapitány azzal került a figyelem középpontjába a héten, hogy a magyarok elleni meccs előtt tartott sajtótájékoztatón látványosan elrakta maga elől az oda kikészített Coca-Cola-palackokat, és arra szólított fel mindenkit, hogy inkább vizet igyon. Ronaldo példáját Paul Pogba és Manuel Locatelli is követte az Eb-n, aminek az UEFA nem igazán örült.

Az Opta adatai szerint a portugál válogatott az első csapat, amelyik egy meccsen két öngólt is szerez világ- vagy Európa-bajnokságon. Ráadásul ők az elsők, akik több mint egy öngólt szereztek történetük során az Eb-ken, már háromnál járnak. A mostani kettő előtt a 2004-es kontinensviadalon is lőttek már egyet.

A félidőben lement a közmédia szokásos egyperces, úgynevezett hírösszefoglalója, amelyben érdekes módon nem kapott helyet a magyar válogatott franciák elleni döntetlenének híre.

Az első félidő végén több lövéssel is próbálkozott Németország. Előbb Gosens, majd Gnabry löketét kellett a portugál kapusnak hárítania. Mindkét alkalommal magabiztosan ütötte ki a labdát Rui Patrício.

A németek kezdték jobban a meccset, de egy kontrából a portugálok szerezték meg a vezetést. Aztán két portugál öngóllal fordítottak a németek, és 2-1-es előnnyel vonulnak az öltözőbe félidőben.

Egy német győzelem alaposan felborítaná a csoportot. Jelen állás szerint négy ponttal vezetik a csoportot a franciák, három ponttal következnek a német és a portugál válogatott, a magyar válogatottnak pedig egy pontja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!