Portugália-Németország 2-4

2021. június 19. – 19:04

frissítve

Portugália-Németország 2-4
Fotó: Matthias Hangst / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Egygólos hátrányból álltak fel a németek, méghozzá nem is akárhogyan. Két öngól után előbb Haverzt, majd a rengeteget dolgozó Gosens találtak be, majd Diogo Jota vágott be egyet, de már nem tudták szorosabbá tenni az F csopot egyik rangadóját. Egy ponton belül a franciák, németek és portugálok az utolsó forduló előtt.

Korábban Havertz nevét írták ki az első német gólnál, de később az UEFA statisztikájában már Rúben Dias öngóljaként szerepel. Valóban az ő lábáról ment be, két portugál öngóllal vezet Németország.

Félidő
POR Portugália 1 : 2 Németország GER
Szakkommentár

Tovább nyomott a félidő második részében is a német válogatott. A 3-4-2-1-es felállásból a két szélső hátvéd, Kimmich és Gosens rendszeresen segítették a támadásokat, létszámfölényt próbáltak kialakítani a széleken, ahonnan jöttek is veszélyes beadások, keresztbe lőtt labdák. Ennek eredményeként egy keresztlabda után, kapásból vágott középre egy labdát Gosens, mely Ruben Dias lábáról vágódott a hálóba.

Egy másodpercre sem szűnt meg a hazai rohamsorozat. Alig telt el egy-két perc ismét a balhátvéd volt a főszereplő, sikerült szabadra játszania magát, a beadását és egy kis kavarodást követően Kimmich passzolt középre, ezúttal pedig a magyarok ellen eredményes Guerreiróról került a labda Rui Patrício kapujába. Az egy-két veszélyes megindulás, kontra ellenére Németország sokkal jobban játszott az első félidőben és többet is tett azért, hogy megfordítsa a mérkőzést, hogy ők szerezzék majd a pontokat a lefújást követően.

Legutóbb a 2014-es – a németek győzelmével végződő – világbajnokságon találkozott egymással a portugál és a német csapat. Akkor a németek fölényesen, 4-0-ra győzték le a portugál válogatottat az első csoportmeccsükön. Azon a mérkőzésen a jelenlegi kezdőkből portugál oldalon Rui Patrício, Pepe és Cristiano Ronaldo, a németeknél Manuel Neuer, Mats Hummels, Toni Kroos és Thomas Müller lépett pályára. Müller mesterhármast szerzett a meccsen, a németek negyedik gólját pedig a kedden a franciák ellen saját kapujába bombázó Hummels lőtte. Pepét már a 37. percben kiállították.

Vezet Németország. Havertz kapta meg a labdát pár méterre a kaputól. Belsővel kitette a szélre, az alapvonalról Kimmich bepasszolta. Raphaël Guerreiro próbált volna menteni, de nem sikerült, a lábáról bepattant labda.

Megnézték a videószobában, hogy Havertz nem volt-e lesen. Úgy ítélték meg, hogy nem, megadták a gólt, így már 2-1 a német válogatottnak.

Öngól!
POR R. Guerreiro
POR Portugália 1 : 2 Németország GER

Kiegyenlített Németország. Gosens kapta meg a labdát bal szélen, kapásból beadta középre, ahol Havertz érkezett.

Rúben Dias lábáról pattant be a labda, de Havertznek adták a találatot.

Öngól!
POR R. Dias
POR Portugália 1 : 1 Németország GER

Ápolni kellett egy ütközés után a portugál védőt, de vissza tudott térni a pályára. A német közönség nem értékelte, hogy Pepe a földön fekszik hosszan, alaposan kifütyülték a müncheni stadionban.

A meccs első 30 percét a németek dominálták, 3 kaput eltaláló lövésük is volt 61 százalékban birtokolták a labdát. Mindezek ellenére mindössze egy lesgólig jutottak, a portugáloknak pedig sikerült meglepniük őket egy gyors kontrával. A portugáloknak a 15. percig helyzetük sem volt, Cristiano Ronaldo a portugál csapat első lövéséből szerzett gólt.

Szakkommentár

Remekül kezdte a találkozót a német válogatott, irányította a mérkőzést, többet birtokolta a labdát, kezében tartotta a játék alakulását, helyzeteket alakított ki, sőt, gólt is szerzett. Anthony Taylor azonban hitt a videóbírónak és nem adta meg a találatot.

De hiába a nagy fölény, egy szögletrúgás után Bernardo Silvahoz került a labda és egy villámgyors kontrának és Diogo Jota csodálatos előkészítésének köszönhetően Ronaldo volt eredményes, megszerezve 12. gólját az Európa-bajnokságok történetében. A 4-2-3-1-es felállásból védekezésben 4-5-1-et játszó vendégek a kapujuktól 20 méterre húzzák meg a védővonalat, nagyon leszűkítve a területet, nehéz lesz feltörni a németeknek ezt a szoros védekezést úgy, hogy közben a gyors kontráknál ne nyíljanak ki teljesen.

Hummelset kereste Gnabry beadása a portugál tizenhatoson belül, de centikkel elszállt a német védő előtt, és nem tudta kapura fejelni.

Ivószünet szakítja félbe a meccset, pokoli meleg van Münchenben is.

Fotó: Alexander Hassenstein / Reuters
Fotó: Alexander Hassenstein / Reuters

Ronaldoval nem bír egyelőre a német védelem, nagy kedvvel játszik a portugál támadó. Az imént előbb átemelte Rüdiger feje felett, majd sarokkal tette ki Jotanak a labdát, miközben a másik irányba nézett. Rüdiger csak kereste a labdát.

Jota továbbadta a szélen érkező Bruno Fernandesnek, aki meg lőtt. Nem lett veszélyes helyzet, de azt jól mutatta, hogy a portugálok milyen gyorsan tudnak eljutni Neuer kapujáig.

A 177. válogatott mérkőzésén 107. alkalommal talált a Juventus sztárja a kapuba. Már csak két gólt kell lőnie ahhoz, hogy utolérje a világranglistát 109 góllal vezető iráni Ali Daeit. A világ- és Európa-bajnokságokon összesen eddig 19 gólt szerzett a portugál. Egy európai játékosnak sem sikerült ennél több a sport történetében, Ronaldo jelenleg holtversenyben van a németek korábbi kiválóságával, Miroslav Kloséval.

Hiába támadták végig az első negyedórát a németek, portugál vezetés. Egy német szöglet után elindultak a portugálok, Diogo Jota kapta meg bal szélen üresen a labdát, majd betette középre, ahol megelőzve a védőket érkezett Cristiano Ronaldo, és higgadtan bepasszolta a kapuba pár méterről. Ez volt a portugál csatár 12. gólja az Eb-ken.

GÓL!
POR C. Ronaldo
POR Portugália 1 : 0 Németország GER

Az előző tíz mérkőzésből (6 vb- és 4 Eb-meccsről van szó) ötöt a németek, kettőt pedig a portugálok nyertek, a maradék három találkozó döntetlenre végződött. A legutóbbi négy meccset mind a németek nyerték, ami azt jelenti, hogy a portugálok az elmúlt két évtizedben pontot sem tudtak szerezni mai ellenfelükkel szemben.

A jobb alsó sarokba próbálkozott egy lövéssel Havertz, ám Patrício ki tudta ütni a labdát. Egyre jobban támadnak a németek, hamar szeretnék megszerezni a vezetést.

Az első öt percben a németeknél volt többet a labda, hosszabb keresztlabdákkal mentek előre. Egy helyzetük volt, az be is ment a portugál kapuba, de les miatt nem adta meg Anthony Taylor.

Gosens talált a portugál kapuba egy szép mozdulattal, de nem adják meg a gólt, Gnabry ugyanis lesen volt a beadásnál.

Hiába érkezett a hosszú oldalon Gosens, Gnabry már lesen volt középen – Fotó: ESPN
Hiába érkezett a hosszú oldalon Gosens, Gnabry már lesen volt középen – Fotó: ESPN

Bordó-zöld felszerelésben a portugálok, fehér-feketében a németek. Az egyik oldalon Cristiano Ronaldo játszik elől, a másik csapatban Gnabry rohamozza majd a portugál kaput.

A németek indították útjára a labdát. Hamarosan meglátjuk, letámadnak-e rögtön.

A csoport másik meccsén a magyar válogatott döntetlent játszott a világbajnok franciák ellen. Bátor, de fegyelmezett játékkal megleptük a franciákat, és Fiola Attila egy nagyszerű támadás végén megszerezte a vezetést még az első félidőben. Griezmann hozta 1-1-re a meccset, de a magyar pontszerzés így is nagy bravúr.

A 42 éves Taylor 2010 óta vezet meccseket az angol első osztályban. Ő fújta a sípot a 2017-es és a 2020-as FA-kupa döntőn és a szeptemberi, Budapesten rendezett UEFA Szuperkupa-döntőn is. A 2020/21-es idényben 28 Premier League-mérkőzést vezetett, átlagosan 2,64 sárga és 0,11 piros lapot osztott ki meccsenként, és 0,54 tizenegyest ítélt meg.

Taylornak ez a második meccse a mostani Európa-bajnokságon, az első a Dánia-Finnország találkozó volt. Azután a mérkőzés után sokan hősként ünnepelték az angol játékvezetőt, ugyanis miután a meccs 43. percében összeesett Christian Eriksen, Taylor azonnal felismerte a helyzet súlyosságát és rögtön behívta a pályára a dán csapat orvosait, akik megkezdhették a szívrohamot szenvedett dán csapatkapitány újraélesztését.

„Ronaldo nem csak a kólásüvegek pakolgatásában jó. Még mindig különleges játékos, a világ egyik legjobbja. Bárhonnan képes gólt szerezni, remekül fejel és pontosak a befejezései. Ugyanakkor tudjuk, hogy milyen útvonalakat szokott befutni a pályán. De a portugál csapat nem csak Ronaldóból áll, négy-öt világklasszis támadójuk van, ezért fontos lesz, hogy ne hanyagoljuk el a védekezést” – mondta Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya a portugálok elleni összecsapás előtt.

A német kapitány szerint főleg a támadójátékban kell javulniuk a franciák elleni 1-0-s vereségükhöz képest, többet kell birtokolniuk a labdát a támadóharmadban. Egyelőre nyitva hagyta a kérdést, hogy változtat-e a kezdőcsapatán: „Ugyanazzal a felállással is eszközölhetsz taktikai változtatásokat, de változtathatsz is. Olyan csapatunk van, ahol minden posztra két jó játékosunk jut” – fogalmazott a Bildnek.

Bár a két csapat legutóbbi meccsén 4-0-ra nyertek a németek, azóta Portugália bezsebelt egy Európa-bajnoki címet. „Az utóbbi években bizonyítottuk, hogy akkor is nyerhetünk, ha az ellenfél próbál beszorítani minket, és próbálja ránk erőltetni az akaratát – fogalmazott Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitány a mérkőzés előtt. – Ne értsenek félre, szeretném, ha a németeknek kellene futniuk a labda után, ezzel együtt nem csak egyfajta szemlélet vezethet győzelemre.”

A portugál kapitány szerint az Eb győzelműk óta az ellenfelek is több tisztelettel tekintenek rájuk. „A világ egyetlen válogatottja sem szeret ellenünk futballozni, és épp emiatt azt mondom, nincs miért félnünk. Még az Allianz Arenában, a német válogatottól sem” – tette hozzá Santos.

Portugália: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, C. Ronaldo, Diogo Jota.
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Németország: Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan, Kroos, Gosens – Havertz, Thomas Müller – Gnabry.
Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Csak egy gólt hozott a legutóbbi két világbajnok meccse a csoportkör első fordulójában. A 20. percben Hernández beadásába ért bele szerencsétlenül a németek hátvédje, Hummels. Tökéletesen kilőtte a német kapu jobb felső sarkát, az öngóllal vezetéshez juttatva a franciákat.

A második félidőben még két gólt lőtt a francia válogatott, de les miatt mindkettőt érvénytelenítették utólag, így maradt az 1-0-ás előny, és három ponttal várták a franciák a magyarok elleni meccset.

A német válogatott meglepően gyenge játékot mutatott az első meccsen. Ha a portugálok ellen se tudnak pontot szerezni a következő 90 percben, komoly veszélybe kerül a továbbjutásuk.

A 84. percig tartotta magát a magyar válogatott Portugália ellen az első fordulóban. Sőt, Schön Szabolcs betalált Rui Patricio kapujába tíz perccel a meccs vége előtt, de les miatt nem adták meg a gólt.

Négy perccel később aztán egy szerencsétlenül megpattanó lövésből szereztek vezetést a portugálok, Willi Orbán lábáról került a magyar kapuba a labda. Aztán még Cristiano Ronaldo lőtt két gólt. Előbbit tizenegyesből bombázta be, utóbbit egy szép akció után lőtte el Gulácsi mellett. Kis területen kipasszolták a magyar védőket, majd a portugál sztár elhúzta Gulácsi mellett a labdát, és belőtte a hálóba. 3-0-ra nyert Portugália a magyar válogatott ellen, és a csoport éléről vágott neki a második fordulónak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!