Egy megpattanó lövés és Ronaldo legyőzte a jól küzdő magyar válogatottat az Eb-n

2021. június 15. – 19:57

frissítve

Egy megpattanó lövés és Ronaldo legyőzte a jól küzdő magyar válogatottat az Eb-n
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország elveszítette az első Európa-bajnoki meccsét a Puskás Arénában. Az első félidő a portugáloké volt, a másodikban voltak fellángolásaink, Schön Szabolcs lesről a kapuba talált, amivel őrületes hangzavart váltott ki, de korai volt az örömünk. Guerreiro megpattanó lövése, Ronaldo tizenegyese, majd a második gólja a hosszabbításban összetörte a magyar reményeket, 0-3 a vége.

Nem könnyű felidézni, mikor volt utoljára olyan futballhangulat Magyarországon, hogy már három órával a kezdő sípszó előtt tele volt a villamos piros és fekete mezes magyar drukkerekkel. Amikor a villamos kijelzőjén megjelent a „Hajrá, magyarok!” felirat, megtapsolták a megállóban várakozó drukkerek. A Puskás Arénában most azért gyűlt össze 60 ezer ember, mert a 11 meccse veretlen magyarokat akarta látni, nem pedig a veretes ellenfelet.

Hogy Portugália kemény ellenfél, azt eleve tudtuk; amikor a helyszíni kivetítőn lejátszották az Európa-bajnoki selejtezősorozatban az összes magyar és portugál gólt, rögtön szembetűnő volt a játékosaik sebessége. A magyar csapatnak ezt a különbséget kellett eltüntetnie a 90 perc alatt. A fogadóirodák természetesen a portugálokat látták sokkal esélyesebbnek: 1,4-szeres pénzt fizetett a sikerük, a döntetlenért is 4,5-szeres pénzt adtak, 8,5-es oddsa volt a magyar győzelemnek. A reményeinket azonban táplálhatta, hogy a spanyolok hétfő esti sikerére még ennyit sem fizettek volna, de ők nem tudták legyőzni a svédeket (0-0).

Ha percről percre végig akarja nézni, mi történt, kattintson ide.

A portugálok majdnem ugyanazzal a kezdővel álltak fel, mint az utolsó felkészülési meccsen Izraellel szemben, a koronavírusos Cancelo helyét a védelem jobb szélén Semedo foglalta el, míg a középpályára Neves helyett Danilo érkezett a PSG-ből. A magyar középpályán megszilárdította helyét a Dunaszerdahelyen futballozó Schäfer András, aki Ciprus ellen a győztes gólunkat lőtte.

Talán az idei Eb legmagasztosabb pillanata volt, amikor a magyar közönség elénekelte a Himnuszt, a skótok is hazai pályán játszottak hétfőn a Hampden Parkban, de a korlátozások miatt nem lehetett bent ennyi ember. Ez az az atmoszféra, amit a játékosok próbáltak elképzelni, de nem tudták.

Első félidő: mondjuk úgy, nem uraltuk a játékot

Már az ötödik percben megvolt az első portugál helyzet, Jota lőtt 17 méterről, de Gulácsi oldalra ütötte a labdát. A második lehetőség is a Liverpool játékosa előtt adódott, de egy szélről belőtt labdánál nem tudta eldönteni, milyen mozdulatot válasszon a kapura lövéshez, végül méterekkel lőtt fölé. Az első negyedórában alig volt nálunk a labda, az ötvédős felállást (Botka–Orbán–Szalai volt középen) nagyon jól ki lehetett venni, Fiola Attila a bal oldalon is jól avatkozott játékba, egy kemény párharcban ütközött is, de első látásra ijesztőbbnek tűnt a jelenet, és a védőnek nem lett semmi baja.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A portugálok a védők mögé igyekeztek berúgni a labdákat, arra számítottak, hogy a lendületből érkező játékosok veszélyt tudnak okozni. A rendszeresen kifütyült Ronaldo is üresbe futott így egyszer, kapura továbbított, Gulácsi a helyén volt, és később visszafújták les miatt. Az ellenfél azonnal megakadályozta, hogy a mieink felgyorsítsanak egy labdaszerzés után.

A 26. percben Ronaldo teremtette meg a meccs legnagyobb helyzetét, a magyar térfél közepén szerzett labdát – Kleinheislertől vette el –, Bernardo Silvát játszotta meg, aki nem lőtt azonnal, de nem vette át a legjobban a labdát, a visszafutó Orbán pedig nagyszerű szereléssel menteni tudott. A 37. percben jött az első kaput találó magyar labda, Szalai Ádám harcolt ki szabadrúgást, a beívelés után ő is csúsztatott 10 méterről, de Rui Patrício megfogta a labdát. Nemsokára Rúben Dias kapott sárga lapot Kleisnheisler letalpalása miatt, ami csak alátámasztotta, a magyar csapat átjött az ellenfél térfelére, huzamosabb ideig képes is volt megtartani a labdát.

Nem tartott sokáig ez az állapot, a 40. percben Semedo indult be a jobb oldalon, középre adását Jota jobbal átvette, ballal fordulásból kapura lőtte 7 méterről, Orbán lábai között elment a labda, Gulácsin viszont nem jutott át, lábbal mentett. Három perccel később újabb hatalmas portugál helyzet maradt ki, Jota bal oldalról belőtt labdájára középen ketten is érkeztek, Ronaldo öt méterről egy méterrel vágta fölé. Valószínűleg megzavarta Silva sarkazós mozdulata. A félidő így gól nélkül zárult.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az utolsó tíz percben őröltek fel minket a portugálok

A játék képe nem változott, többet volt a labda a portugáloknál, de nem voltak igazán veszélyesek a támadásaik. Próbálkoztak, próbálkoztak, de olykor az ötlet, olykor a sebesség hiányzott belőlük. A másik oldalon előbb Szalai, később Sallai eresztett meg egy távoli lövést, utóbbi volt veszélyesebb, de Rui Patrício mindkétszer a helyén volt. A mezőnymunkából Nagy Ádám is kivette a részét, nagy tapsot kapott, amikor szerelte ellenfelét, és harcosan kihozta a labdát.

A 68. percben Bruno Fernandes próbálkozott egy átlövéssel 23 méterről, Gulácsi vetődve, bal kézzel tolta szögletre a bal kapufa mellé tartó labdát. Válaszul Botka beadására Sallai érkezett, de nem találta el jól a labdát, ami így mellépattogott.

A 70. perc körül érezhetően feljebb jött a válogatott, aktívabban, bátrabban játszott, és bírta is erővel. Ronaldo ugyan kezezést reklamált Fiolánál, amikor megiramodott a tizenhatoson belül, és a magyar védő belépett elé. Az esetet vizsgálták, de nem látták úgy, hogy tizenegyest kell ítélni.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A 80. percben a Sallai Roland helyére beálló Schön Szabolcs lépett ki a védők közül, első látásra les volt, de egy visszacsel után berúgta a labdát a rövidbe. A tömeg őrjöngött, a partjelző azonnal emelte a zászlaját, és a visszajátszás igazolta, hogy a Freiburg csatára lesről indult. Ettől még nagyon szépen befejezte a helyzetet. Azt viszont így legalább megtapasztalhattuk, milyen amikor egy felfokozott hangulatú meccsen a kapuba megy a labda.

Pár perc múlva azt is átélhettük, milyen, amikor döbbent csend telepszik az Arénára.

A csereként beálló Rafa Silva beadása után a középre jövő labda már egyszer megpattant, Guerreiro kicsit külsővel találta el, nem lett volna igazán veszélyes, de Willi Orbán lábán rendkívül pechesen pattant meg a 84. percben, és a jobb oldali kapufánál kötött ki a hálóban. A következő portugál támadásnál a Benficában futballozó Rafa Silva egy szép csellel előnybe került Orbánnal szemben, a védő fogta a karját, Rafa Silva elesett a tizenhatoson belül, Cakir játékvezető pedig büntetőt ítélt. A visszajátszás alapján jogosan. A labda mögé Ronaldo állt, Gulácsi a jobb kezére várta a labdát, de Ronaldo nagy erővel a másik oldalra bombázta a labdát.

Már a hosszabbításban jártunk, amikor Ronaldo berúgta harmadik gólját is. Szépen passzolták ki a védelmet, nem volt les, Gulácsi mellett elvitte a labdát, és belőtte. A magyar válogatott küzdött, de végül pont ugyanúgy hármat kapott, mint az a török és orosz válogatott, amelyikkel a Nemzetek Ligájában találkoztunk.

A magyar közönség még egyszer elénekelte a csapatnak a Himnuszt, folytatás szombaton három órától a franciák ellen.

Magyarország–Portugália 0-3 (0-0)

  • Budapest, Puskás Aréna, vezette: Cüneyt Çakır
  • gólszerzők: Raphaël Guerreiro ('84), Cristiano Ronaldo ('87, '90, előbbit tizenegyesből)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!